Altay tankı projesi için teklifler haftaya

0
643

Türkiye’nin milli tank projesi Altay’da geliştirme süreci 2016 son çeyreğinde yapılacak. Bu ay sonunda kış testi için Sarıkamış’a gidecek olan Altay için yüklenici firma 18 Ocak’ta seri üretime yönelik teklifini Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na sunacak. 

Proje geliştirme bedeli 550 milyon dolar olan Altay Tankı’nda tek bir tankın maliyetinin bu rakamın 40’ta biri seviyesinde olacak.

Yeni Şafak Gazetesi’nden Kıymet Sezer’in haberine göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ana muharebe tankı ihtiyacının milli imkanlarla karşılanması amacıyla projelendirilen Altay Tankı’nın seri üretimi için sona yaklaşıldı. Prototipi Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve TSK başta olmak üzere uluslararası arenada büyük beğeni toplayan Altay tankı için; henüz kış testleri tamamlanmamasına karşın şimdiden seri üretim için teklif alma hazırlığı yapılıyor.

BİR TANKIN MALİYETİ 13.75 MİLYON DOLAR
Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından görevlendirilen OTOKAR’ın ana yüklenici olduğu projede; ASELSAN, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), ROKETSAN ve ROTEM’in alt yüklenici firmalar olarak görev alıyor. Uzun süredir yürütülen projede seri üretim için teklif 18 Ocak’ta sunulacak. Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, tek bir tankın maliyetinin, proje geliştirme bedelinin 40’ta biri seviyesinde olmasının düşünüldüğünü söyledi. Buna göre, proje geliştirme bedeli 550 milyon dolar olan projede SSM, seri üretimde, tek bir tank için 13 milyon 750 bin dolarlık maliyet öngörüyor. Muadil projelerle karşılaştırıldığında bu rakamın; makul ve rekabetçi olduğu belirtiliyor.

BAŞKA FİRMALARDAN DA TEKLİF İSTENEBİLECEK
ALTAY Sözleşmesi uyarınca, tankın seri üretimi için ilk teklif, ana yüklenici firma OTOKAR’dan alınacak. OTOKAR’ın teklifinin SSM’nin maliyet öngörüleri çerçevesinde değerlendirilmesinin ardından, teklif yüksek bulunursa OTOKAR’dan teklifini yenilemesi istenebileceği gibi seri üretim için başka firmalardan teklif alınması gündeme gelebilecek. Halen proje geliştirme süreci devam eden ALTAY’ın, bu yılın son çeyreğinde kalifikasyon testlerinin tamamlanması ve seri üretime hazır hale gelmesi öngörülüyor. Prototipi başarılı bulunan ve çok sayıda ülkeden övgü alan proje, TSK’nın ihtiyaçları doğrultusunda hızlandırılmış durumda. Bu doğrultuda, son testler devam ederken teklif değerlendirme ve endüstriyel hazırlık dönemi birarada yürütülecek. Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, “Eğer testlerle ilgili teknolojik olarak herhangi bir soru işareti olsaydı kafamızda bu seri üretim teklifini almazdık” diyor.

NİHAİ HEDEF MİLLİ MOTOR
ALTAY Tankı seri üretimi için süreç hızlandırılırken, tankı ordusunda görmek isteyen ülkelerin heyecanı, projede hedefi TÜMOSAN tarafından yürütülen milli motor ve transmisyona çevirmiş durumda. Savunma sanayiinde ihracat fırsatları önündeki en büyük engel olarak görülen dışa bağımlılığın azaltılmasını birinci hedef olarak belirleyen SSM, milli motor ve transmisyon konusunda da süreci hızlandırdı.

Kış testleri bu ay Sarıkamış’ta
Geleceğin tehditlerine göre tasarlanan milli muharebe tankı ALTAY, Ocak ayı sonunda kış testleri için Sarıkamış’a gidiyor. Halen 5 adet prototip üretilen ALTAY’ın testlerine yabancı ülke misyonları da davet ediliyor. Prototipler, Türkiye’nin değişik yerlerinde teste tabi tutuluyor. SSM yetkilileri, ALTAY’ın yapılan tüm testlerde dünyadaki örneklerinin de ötesine geçecek sonuçlar alabildiğini vurguluyor. Tankın atış kontrol sistemleri, görüş cihazları gibi teknik unsurları ASELSAN tarafından tamamen milli imkanlarla üretiliyor.

Körfez ülkelerinden büyük ilgi görüyor
ALTAY’a Körfez ülkeleri ve Orta Asya ülkelerinden büyük ilgi olduğu bildirildi. ALTAY’da motor ve transmisyon çalışmaları tamamlandığında yerlilik oranı maksimum seviyeye ulaşacak. Böylelikle tankın diğer ülkelere ihracının önündeki en büyük engel olarak görülen teknolojik bağımlılık ortadan kalkacak.

İlk etapta TSK’ya 250 tank üretilecek
ALTAY Tankının seri üretimi kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığı için ilk etapta 250 tank üretilecek. TSK’dan 250 tank için daha sipariş verilmesi öngörülürken, maliyet hesapları da buna göre yapılıyor. 500 ALTAY tankının envantere girmesiyle birlikte TSK envanterindeki tankların yarısını ALTAY tankları oluşturacak. Halen TSK envanterinde bine yakın tank bulunuyor. Bu tankların bir kısmını, daha yeni tanklar olan Leopard 2’ler oluşturuyor. Orta yaştaki Leopard 1’lerin yanışına çok eski olan M-60 tankları da ordunun ihtiyaçlarına halen cevap veriyor. ALTAY’ın Amerika’dan hibe olarak alınıp modernize edilen bu eski tankların yerini alması planlanıyor.