AB’den ABD’ye 294 milyar dolarlık tehdit

    0
    113

    Avrupa Birliği (AB), ABD’nin Avrupa ülkelerinden ithal edilen arabalara ilave gümrük vergisi uygulama kararı alması halinde 294 milyar dolarlık ticari misilleme yapacak.
    AB Komisyonu’nun yaşanan karşılıklı ticari anlaşmazlıklar konusunda ABD Ticaret Bakanlığı’na gönderdiği mektup basına sızdı.
    Mektupta, ABD tarafından araba ve yedek parçalara ilave gümrük vergisi uygulanmasının gereksiz ve ekonomik olarak anlamsız olduğu, çelik ve alüminyum deneyimleri uyarınca yapılan ön incelemelere göre, ABD’nin Avrupa arabaları ve parçalarına yüzde 25 oranında ilave gümrük vergileri uygulaması kararının 294 milyar dolara ulaşan karşı tedbirlere neden olabileceği belirtildi.
    Söz konusu verginin ABD ekonomisine başlangıçta 13-14 milyar dolar olumsuz etki edeceğine dikkat çekilen mektupta, bunun cari dengeyi de olumsuz etkileyeceği kaydedildi.
    Mektupta, Avrupalı otomobil üreticilerinin geçen yıl ABD’de 2,9 milyon araç ürettiği, bunun ABD otomobil üretimin yüzde 26’sı olduğu ve yüzbinlerce kişiye istihdam sağladığı ifade edildi.