ABD’de TÜFE 5 ayın en hızlı artışını kaydetti

    0
    38

    ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylülde yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 1,5 artarak beklentileri karşıladı. 

    ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti eylülde aylık bazda yüzde 0,3 ile son 5 ayın en güçlü yükselişini kaydetti. ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz politikası açısından önem taşıyan veriye ilişkin beklenti yüzde 0,3 artış yönündeydi. Benzer şekilde, eylül itibarıyla yıllık TÜFE, beklenti paralelinde yüzde 1,5 arttı. 

    TÜFE’nin eylüldeki güçlü artışında kira ve benzin fiyatlarının yükselmesi etkili oldu. Ülkede kiralar eylülde yüzde 0,4 artarak son 4 ayın en hızlı yükselişini gösterdi. Benzin fiyatlarını içeren enerji kalemi ise yüzde 2,9 ile nisandan beri en güçlü artışını kaydetti. 

    Öte yandan, değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE eylülde aylık bazda yüzde 0,1,yıllıkta ise yüzde 2,2 şeklinde gerçekleşerek beklentinin hafif altında arttı. Söz konusu veriye ilişkin beklentiler aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 2,3 artış olarak belirlenmişti. 

    Analistler,TÜFE’nin eylülde 5 ayın en güçlü artışını göstermesinin, Fed’in faiz artışına gitmek için daha fazla veri beklemek isteyen üyelerini ikna etmeye yardım edeceğini öngörüyor.

    Bu arada, dolar, Fed’den faiz beklentisinin yükselmesiyle güçlenmeye devam ediyor. Enflasyon verisi öncesinde 1,0996 seviyesinde seyreden avro/dolar paritesi şu sıralar 1,0982’ye geriledi. Dolar/TL  3,11’i aşarak 3,1140’ı gördükten sonra 3,1090’da dengelendi.