ABD hizmet sektöründe 2014’ten bu yana en yavaş artış

    0
    25

    ABD’de hizmet sağlayıcıları Mayıs ayında, şirketlerin siparişleri sınırlaması ile birlikte, iki yılı aşkın sürenin en yavaş hızıyla genişledi ve bu durum, 2016 yılına oldukça durgun başangıcın ardından, ekonomide daha yavaş bir yukarı hareketi iaşret ediyor.

    Institute for Suppl Management’ın (ISM) açıkladığı imalat sanayi dışı endeksi Mayıs ayında, Nisan’daki seviyesi olan 55.7’den 52.9’a indi ve Şubat 2014’ten bu yana en düşük seviyesini gördü. Bu verinin 50 seviyesinin üzerine çıkması, ekonominin yüzde 90’ını kapsayan hizmet sektöründe genişleme olduğunu işaret ediyor. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 55.3 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Bu veriler, ilk çeyrekteki yavaş büyümenin ardından, ekonominin büyük bölümünü oluşturan firmaların sermaye yatırımlarını ve işe almaları azalttığını işaret ediyor.

    İnşaat, perekende ve gayrımenkulü içeren imalat dışı sektörlerdeki siparişlerde görülen güçlü düşüş, Kasım 2008’den bu yana en hızlı aylık düşüşü gösteriyor.