‘ABD-Çin ticaret savaşları doları batırır’

    0
    26

    Russia Today’de yer alan haberde, ünlü yatırımcı Peter Schiff konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Ticaret savaşları söz konusu olduğunda, doların bundan kazançlı çıkacağına dair bir görüş var. Bu tamamen yanlış.  Bu yaklaşım, doların daha büyük bütçe açıklarından yararlanacağını ileri sürmek kadar mantıksız.”
    Schiff’e göre, ticaret savaşı ya da ABD bütçe açığının dolar açığı yaratacağı ve bunun da doların değerinin düşmesini engelleyeceği şeklindeki yaklaşımın kesinlikle yanlış olduğunu belirterek, tam tersine dünyanın Amerikan para birimine boğulacağını söyledi. “Ticaret savaşı ya da bütçe açığının bütün doları emeceği ve bunun sonucunda, dolar miktarında azalma olacağı görüşü saçma” diyen yatırımcı, dolar bolluğunun ABD’nin Hazine bonosu basmasından kaynaklanacağını kaydetti.
    “Bir hazineniz var bir de dolarınız. Yani 30 gün vadeli Hazine bonosuyla dolar arasındaki fark ne? Biliyor musunuz, ikisi hemen hemen aynı şeyler. Tek fark insanların bonoları harcamamaları. Mağazaya gidip, bono ödeyerek bir şeyler almıyorlar. Ama aslında yapabilirler. Bonoyu nakde çevirip, bir şeyler alabilirler. Bundan dolayı da, Federal Rezerv teoride bilançosunu daraltsa bile, ABD yönetimi tam tersine genişletecek.”
    Peter Schiff dolar arzı arttıkça, Amerikan para birimine olan talebin azalabileceğini, FED’in ise dolar bolluğunu frenlemekte başarısız olacağını ifade etti. “Nihayetinde dolar arzı değil, dolara olan talep çökecek ve bundan dolayı da doları fiyatı düşecek. Böylece devasa bir enflasyon oluşacak. İşte yaklaşan senaryo bu.”