500 bin dolara ABD vatandaşlığı

0
201

Herrick hukuk şirketi, Fragomen hukuk şirketi ile birlikte EB-5 yatırımcı programı kapsamında ABD vatandaşı olmak isteyenlere hizmet veriyor. Yeşil kart kapsamında her yıl 10 bin adet verilen EB-5 vizesi yatırımcı programında daha önce onaylanmış projelere en az 500 bin dolar ile başvuruyorsunuz. İki yıl koşullu oturum, sonrasında koşulsuz sürekli oturum, beş sene sonrası ise ABD vatandaşlığı hakkı kazanıyorsunuz.

1928’de New York’ta kurulan Herrick, hukuk, bankacılık ve finans hukuku, iflas ve konkordato hukuku, iş hukuku, uluslararası vergi hukuku alanlarında hizmet veriyor. ABD’ye yatırım yapmak isteyen Türklerin sayısı giderek artarken, Amerika’daki göçmenler arasında en çok rağbet gören kalıcı oturum vizesi EB-5 vizesi, Türkiye’deki yatırımcıların da ilgisiyle karşılaşıyor. ABD’de Gülaylar Altın, The Marmara Otelleri ve Türkiye New York Başkonsolosluğu’nun hukuk danışmanlıklarını yaptıklarını belirten Herrick hukuk şirketinin yönetici ortaklarından Barbaros Karaahmet, “Son dönemde Türkiye’den New York’a göçte artış var. Özellikle ABD’de okuyan başarılı Türk öğrenciler de ABD’de kalıp yatırım yapmak istiyor” diyor.

Herrick bünyesinde 140 avukat bulunuyor. Firmanın tek yabancı ofisinin bulunduğu Türkiye ile ilişkileri ise 1987 yılında başlıyor. Karaahmet, “1987’de başlayan kültür miraslarının Türkiye’ye iadesi, firmayı Türkiye’ye yaklaştırdı” diyor. Türk yatırımcı ve çalışanlar için ABD’deki olası vizelerin tür ve sayıları değişmediğinden bu vizeye yeni bir ilgi var. Bu programa dahil olmak, yeşil kart alma yollarından farklı. “Bu programın özelliği, basite indirgemek gerekirse, tek kelime İngilizce konuşmadan bile green card alabilmeniz. Green card alabilmek için yatırımcı olarak Amerika’da yaptığınız yatırım neticesinde en az 10 kişiye istihdam sağladığınızı ispat etmeniz gerekiyor. Ayrıca en hızlı vize alma türü. Hiç iş kurmadan ve çalışmak zorunda olmadan da bu vize türünde green card’ınızı bir nevi satın alıyorsunuz” diyen Karaahmet sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu programın çıkma nedeni, ABD açısından önemi, istihdam yaratmak. Örneğin İngiltere’de yaşam hakkı elde edebildiğiniz aynı program 2 milyon Pound’dan başlarken, ABD gibi bir ülkede ise bu 500 bin dolar.”

Toplam 10 bin vize verilecek ve sınırlama açsısından hiçbir ülke toplam vizenin yüzde 7’sinden fazlasını alma hakkına sahip değil. Bu kotayı ise dolduran tek ülke Çin. ABD’ye farklı sebeplerle gelen göçmenlere ülkede hangi koşullarda çalışıp nasıl yaşayacaklarına ilişkin uluslararası göçmenlikle ilgili danışmanlık hizmeti veren Amerikan merkezli hukuk firması Fragoman kurucu ortaklarından Chad Ellsworth, ABD’deki göçmenler arasında en çok rağbet gören kalıcı oturum vizesinin EB-5 vizesi olduğunu söylerken, bu haktan yararlanmak isteyen yatırımcının dikkat etmesi gerekenleri ise şöyle sıralıyor: “Yatırımcıdan istenilen miktar, ABD ekonomisine katkı sağlayacak bir yatırım yapması şartı ile yatırımcının yatırım yaptığı bölgeye göre değişiyor. Normal şartlarda en az 1 milyon dolar olan yatırım miktarı, işsizliğin yüksek olduğu hükümet tarafından belirlenen bölgelerde ise 500 bin dolara kadar iniyor.” Ellsworth, programa en yoğun ilgi gösteren ülkelerin Çin, Vietnam, Güney Kore, Rusya ve Türkiye olduğunu belirtiyor.