40 Yaş Altı 40 listesinde ilkler dikkat çekiyor

0
122

Fortune Türkiye’nin bu yılki ’40 Yaş Altı 40’ listesinde ilkler dikkat çekiyor. 12 yeni ismin dahil olduğu listede ilk kez sporcular ve bir bilim kadını yer aldı.
 
Dünyada ve Avrupa’da başarılarını tescilleyen güreş ve tenisteki milli sporcularımız Yasemin Adar ve Çağla Büyükakçay listemize üst sıralardan giriş yaptı.

Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyeliği’ne Türkiye’den seçilen ilk bilim insanı olan Canan Dağdeviren ise listemizin 12. sırasında yer alıyor.
 
İşte bu yıl listemize ilk kez dahil olan bazı isimler;
 
13- Yasemin Adar, 25
MİLLİ GÜREŞÇİ
Türk kadın güreşçi ve eski gülle atmacı. Spor hayatına gülle atma ile başlayan Adar, daha sonra güreşte mücadele etmeye başladı. Mersin’deki 2013 Akdeniz Oyunları’nda mücadele eden Adar, 72 kilo kategorisinde altın madalya kazandı. Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen organizasyonda adını finale yazdırarak, dünya şampiyonalarında finale çıkan ilk Türk kadın güreşçi olan Adar, Belaruslu rakibi Marzaliuk ile altın madalya mücadelesi verdi. Türkiye’nin kadınlarda dünya şampiyonluğu sevinci yaşayan ilk güreşçisi oldu.
 
7-Çağla Büyükakçay, 38
TÜRK MİLLİ TENİSÇİ
Tenis oynamaya ailesinin desteğiyle sekiz yaşındayken Adana Tenis Dağcılık Kulübü’nde başladı. 12 yaşında Türkiye Klasman Turnuvası ve Türkiye Kapalı Kort Turnuvası şampiyonluklarını kazandı. 14 yaşında Enka Spor Kulübü’ne transfer oldu.15 yaşında Türkiye FED Kupası Takımı’na seçilerek Türk tarihindeki en genç bayan milli tenis takımı oyuncusu oldu. 2009 yılında ilk Büyükler Türkiye Şampiyonası Kupası’nı kazandı. 2010 yılında Valladolid’de düzenlenen ITF 25 bin dolarlık turnuvayı kazanarak, bu ödülde ITF turnuvası kazanan ilk bayan Türk tenisçisi oldu. Büyükakçay, 2016 WTA turnuvasında yarı finale yükselen ilk Türk kadın tenisçi oldu.
 
3- Hafize Gaye Erkan, 36
First Republic Bank CIO’su 
ABD’nin en genç finans profesörü olan Erkan’ın ülkedeki lakabı ‘Müthiş Türk Kızı’…
1985’te kurulan First Republic Bank’ın üç yıl önce kadrosuna aldığı Erkan, önemli bir görevde. 50 milyar dolar aktifi olan bankanın üç önemli görevini birden üstlendi. Küresel ekonominin merkez üssü ABD’de finans çevrelerinde adından söz ediliyor. Erkan, ABD’nin TMSF’si olarak bilinen Federal Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (FDIC) tarafından yönetilen bankanın en önemli üç koltuğu, Kıdemli Başkan Yardımcısı görevinin yanı sıra Yatırım Bölümü Başkanı ve Risk Yönetimi Eş Başkanı olarak görev yapıyor. Şimdilerde devler, geleceklerini genç kuşağa ve onların önlenemez azmine devrediyor.
 
12-Canan Dağdeviren, 30
BİLİM KADINI
Sabancı Üniversitesi’nden mezun olan Dağdeviren, doktorasını 2009 yılında ABD Illinois Üniversitesi’nde malzeme bilimi ve mühendisliği üzerine yaptı. 2014’ten beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) görev alan Dağdeviren, tarihte en çok referans edilmiş mühendis olan Robert Langer ile çalışıyor. Dağdeviren, aynı zamanda, Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyeliği’ne Türkiye’den seçilen ilk bilim insanı. Dağdeviren Parkinson ve farklı beyin hastalarına yardımcı olacak giyilebilir kalp pilinin mucidi.
 
31- Kadir Taha Büyükhelvacıgil, 33
ZADEVİTAL YÖNETİM KURULU ÜYESİ
Dördüncü kuşak olan Taha Büyükhelvacıgil, üniversite eğitimini Bilkent’te işletme alanında tamamladıktan sonra Amerika’da sosyoloji ve uluslararası finansta çift dal eğitim yaptı. Büyükhelvacıgil, Zadevital markasını daha da büyütmek, güçlendirmek için bilimsellikle harmanlanmış cesur ve akılcı adımlar atmayı önemsiyor. 2012 yılında 23 çeşit ve 175 formla başladığı gıda takviyesi üretimini 2016 yılında 72 çeşit ve 419 forma ulaştırmış. 2017 ila 2020 yılları arasında 340 çeşit ve 2 bin form hedefleniyor. Zadevital ürünlerinin 2020 yılına kadar 24 bin 319 eczanede mevcut olması amaçlanıyor. Zadevital’in basamakları daha da tırmanabilmesi için yılın yaklaşık 150 gününü yurtiçi ve yurtdışı iş seyahatlerinde geçiriyor; bu alandaki önemli fuarlara katılıyor.

30- Ozan Şener, 34
SERA GROUP CEO SU

Şener, Milano Teknik Üniversitesi’nden mezun oldu ve TAV İnşaat’ın Doha Uluslararası Havalimanı şantiyesinde saha mühendisi olarak iş hayatına başladı. TAV Havalimanları Holding, TAV inşaat, IDO, Travelex Türkiye gibi şirketlerin ortağı olan SERA Group’un Dubai, Doha, Riyadh ofislerini açarak şirketin iş geliştirmesinde rol oynadı. 2013 yılında grubun basına geçtiğinde ilk hedefe koydugu projesi, çalışan mutluluğu ve bağımlılığını arttırarak, her şantiyede eğitilen genç kuşağın kaybedilmeden şirkete daha uzun yıllar hizmet edebilmesine odaklanıp insan kaynağının gelişmesiydi ve bu insan kaynağı sayesinde de yıllar içinde proje sayıları çoğalarak şirket cirosunu 1 milyar TL’ye yükseltti. Sener evli ve iki çocuk babası

Tam listeye Fortune Türkiye Kasım sayısından ulaşabilirsiniz.