Çin’in altın rezervleri yüzde 60 arttı

0
133

Çin’in altın rezervleriyle ilgili her zaman spekülasyonlar yapılmıştır. Acaba Çin Merkez Bankası’nın kasalarında ne kadar altın var sorusu finans piyasalarının yakından ilgilendiği bir konu.

>> Altın 5,5 yılın dibinde

Fransız “Les Echos” gazetesinde yer alan habere göre, Çinli yetkililer altı yıllık bir suskunluğun ardından nihayet resmi bir açıklama yaptılar. Buna göre, Çin’in altın rezervleri 2009 yılında 1.054 tonken Haziran 2015’te 1.658 tona yükseldi.

Çin halihazırda, son on yılda rezervlerini üçe katlayan Rusya’dan daha fazla altına sahip. Ancak 2.435 ton altınla halen dünyada dördüncü sırada olan Fransa’nın, İtalya’nın ya da rezervi 8.100 tonun üzerinde olan ABD’nin gerisinde.

Analistlere göre, Çin’in açıkladığı bu rakam beklentilerin altında. Finans piyasaları, Çin resmi bir açıklama yapmadığından Pekin yönetiminin 2009 yılından beri yılda 400-500 ton altın aldığı tahmininden yola çıkarak spekülatif rakamlar ileri sürmüşlerdi.

Çinli yetkililer ise altın rezervleriyle ilgili “efsanelere” yol açmamak için bundan böyle her yıl düzenli olarak rezerv rakamlarını açıklayacaklarını bildirdiler.