Ziraat Katılım Bankası bugün faaliyete başlıyor

0
58

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eminönü’de Ziraat Katılım Bankasının açılış töreninde  konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ziraat Katılım Bankası’nın Hazine tarafından 675 milyon lira sermayeyle kurulduğunu belirterek, bankanın 6 ay gibi çok kısa sürede hayata geçirildiğini söyledi.

Eminönü’ndeki ilk şubeyi kısa sürede yenilerinin takip edeceğine ve yıl sonundaki 20 şube hedefine süratle ulaşılacağına inandığını vurgulayan Erdoğan, önümüzdeki yıl 50, 2018’de 170 ve 2023’te 500 şubeye ulaşması planlanan katılım bankasının, örnek ve öncü bir kuruluş olarak yoluna devam etmesi dileğinde bulundu.

Ziraat Katılım Bankası’nın, katılım bankalarının finans sektöründeki yüzde 5’lik payına ortak olma amacıyla kurulmadığına vurgu yapan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Amaç, bu sektörün büyümesine katkı sağlamak olmalıdır. Bilhassa yurtdışında yatırım imkanları arayan, faizsiz bankacılık fonlarının ülkemize çekilmesi hedeflenmektedir. Batı’da 2007’de başlayan finans krizi, katılım bankacılığını güçlü bir alternatif olarak öne çıkardı. Ülkemizde de bilhassa faiz konusunda hassasiyeti olan vatandaşlarımıza katılım bankaları önemli bir alternatif hizmet sunuyor. Katılım bankaları, faiz yerine ortaklığa dayanan iş modelleriyle esnaf ve sanatkarlarımızın önüne yeni ufuklar açıyor. İstanbul’un finans merkezi olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugün örneğin Londra, faizsiz bankacılığın önemli bir merkezi konumunda. Neden Londra olsun İstanbul olmasın? Bu işin çoktan İstanbul tarafından organizesi ve bir çekim alanı haline getirilmesi gerekiyordu. Bu, bizim bir eksiğimizdir. Bunu başarmamız lazım. İstanbul bu alanda hak ettiği yeri almalıdır. Komşularımız, yakın coğrafyamız, bölgemizdeki yatırımcılar böyle bir arayışın içindeler. Bu fırsatı layıkıyla değerlendirmeliyiz, diye düşünüyorum. Bunun için hedeflerimizi yüksek tutmamız gerekiyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, katılım bankacılığının sektördeki payının yüzde 5 düzeyinde olduğunu belirterek, “Bu payı 2023 yılında yüzde 15’e hatta yüzde 20’ye çıkarmalıyız. Belki daha ileri. Ben bu alanda gerçekten sektörün içinde olanlara güveniyorum. Ziraat Bankası’nın finans sektöründe üstlendiği öncü rol sebebiyle katılım bankacılığı alanında da başarılı olacağına yürekten inanıyorum. Bu güzel hizmetin hayata geçmesinde emeği geçen Sayın Başbakan Yardımcımız ve Genel Müdürümüz başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Ziraat Katılım Bankası’nın ülkemiz, milletimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu. 

Törenden notlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından yürüyerek, açılışını yapacağı Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürlük binasına geldi. Vatandaşların yoğun sevgi gösterisine bulunduğu Erdoğan, kendilerine el sallayarak karşılık verdi, bazılarıyla tokalaştı. Erdoğan, bazı çocukları severek, oyuncak hediye etti. 

Vatandaşlar zaman zaman “Recep Tayyip Erdoğan” ve “Dik dur eğilme bu millet seninle” sloganları attı.  

Erdoğan ardından, protokol üyeleriyle diğer kamu bankalarının da katılım bankacılığındaki yerini almasını beklediğini belirtip, hayırlı olsun temennisinde bulunduktan sonra açılış kurdelesini kesti. Erdoğan ardından binayı gezdi. 

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a konuşmasının ardından, ebru sanatıyla yapılmış lale desenlerinin bulunduğu tablo hediye etti.

Törene, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de katıldı.  

YIL SONUNA KADAR 20 ŞUBE
Başbakan Yardımcısı Ali  Babacan açıklamayı Ziraat Katılım Bankası’nın açılış töreninde konuştu. Babacan, Ziraat Katılım Bankası için 2015 sonuna kadar 20 şube, 2018 sonuna kadar 170 şube ve 2,200 personel hedefi koyduklarını söyledi.