Ziraat Bankası: Mahkeme kararı olmaksızın parayı geri veriyoruz

0
85

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, kredilerden alınan masraf ve komisyonların iadesine ilişkin, “Hemen hemen aldığımız komisyonların tamamını geri veriyoruz. Hatta şöyle bir karar aldık, artık mahkemeye gitmesine gerek yok. Talep etsin. Zaten kaybediyoruz, bürokrasiyi de kaldıralım aradan bunu ödeyelim dedik. Bunu talep edilince bir daha mahkeme kararı olmaksızın geri veriyoruz” dedi.

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda Ziraat Bankası AŞ’nin 2012 yılına ilişkin bilanço ve netice hesapları görüşüldü.

Aydın, burada yaptığı konuşmada, bankanın geçen yıl yeniden yapılanma projesinin ana safhalarını tamamladığını ve müşteri odaklı iş modeli ile müşterileri adına bankacılık sektöründeki rekabete daha hazırlıklı hale geldiğini söyledi.

Bankanın tarım sektörünün finansal ihtiyaçlarının karşılanmasındaki önceliklerinden ödün vermeden, reel sektöre desteğini sürdürdüğünü dile getiren Aydın, şöyle konuştu: “Ziraat Bankası, 2014 yılını hem bilanço, hem de kredi artış oranlarında sektörün üzerinde bir büyüme kaydederek tamamlamıştır. Aktif büyüklüğü 2011 yılına göre 87 milyar lira (yüzde 54) artarak 248 milyar liraya yükselmiştir. Kredi büyüklüğü 2011 sonuna göre 71 milyar lira (yüzde 100) artarak 142 milyar liraya ulaşmıştır. 

Bankamız, 2011 sonu itibarıyla yüzde 44 olan bilanço içindeki menkul değerlerin payını 2014 sonu itibarıyla yüzde 26’ya düşürmüş, 2011 sonu itibarıyla yüzde 44 olan kredilerin bilanço içerisindeki payını ise 2014 sonunda yüzde 57’ye çıkararak müşteri ağırlıklı bilanço hedefine ulaşma açısından büyük bir adım atmıştır.”

Bankanın tarım sektörünün finansmanına yönelik kredilerinin 2011 yıl sonu itibarıyla 19 milyar lira iken 9 milyar lira (yüzde 47) artışla 2014 sonu itibarıyla 28 milyar liraya ulaştığına işaret eden Aydın, özkaynakların güçlendirilmesi stratejisi çerçevesinde, uygulanmakta olan iş modelinin bir sonucu olarak 2011 yıl sonu itibarıyla 13,2 milyar lira olan özkaynaklarının 15,3 milyar lira (yüzde 116) artışla 2014 sonu itibarıyla 28,5 milyar liraya çıktığını belirtti.

Aydın, bankanın, sürdürülebilir karlılık ve verimlilik stratejimiz çerçevesinde 2011’de 2,1 milyar lira elde ederken, bu miktarın 2014’te yüzde 93 artışla 4,1 milyar lira net kara ulaştığını bildirdi.

2015 hedefleri
Bankanın 2015 hedeflerine ilişkin de bilgi veren Aydın, şunları kaydetti: “Ziraat Bankası 2015 yılında; İstanbul, büyüyen şehirlerimizin yeni merkezleri, banka şubesi olmayan ilçelerde yeni şubeler ve teknoloji kullanımı ile butik şubeler açarak 2 bin şubeli bir banka olmayı hedeflemektedir. 

2015 yılında faaliyete başlayacak Katılım Bankası’nın kuruluş çalışmalarında sona yaklaşılmış olup, ayrıca Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kurulması planlanmaktadır.

Ziraat Bankası, 16 farklı ülkede 85 noktadaki şube, temsilcilik ve iştirak bankaları ile uluslararası alanda en yaygın hizmet ağına sahip Türk bankası konumunu güçlendirerek sürdürmektedir. Karadağ ve Kosova’da bankacılık yapmak, Azerbaycan’da yüzde 100 Ziraat Bankası sermayeli yeni bir banka kurmak, Çin’de temsilcilik açmak, Malta veya Bahreyn’de off shore şube kurmak için çalışmalar yapılmaktadır.”

Kredilerden alınan masraf ve komisyonlar
Kredi kullanımından alınan masraf ve komisyonların iadesine ilişkin sorular üzerine Aydın, şöyle konuştu: “Komisyonlarla ilgili duruşumuz çok net. Bürokrasinden alamadığımız parayı vatandaştan almayacağız. Yeni düzenlemeyi makineye yükleyeceğiz şube müdürlerimizin, müdürlerimizin, yöneticilerimizin, çalışanlarımızın komisyonu indirme yetkisi olacak ama artırma yetkisi olmayacak. Ben aynı zamanda Bankalar Birlği Başkanıyım. Bu konuda çok da eleştiri alıyoruz bunu adam gibi uygulayacağız. Hemen hemen aldığımız komisyonların tamamını geri veriyoruz. Hatta şöyle bir karar aldık, artık mahkemeye gitmesine gerek yok. Talep etsin. Zaten kaybediyoruz, bürokrasiyi de kaldıralım aradan bunu ödeyelim dedik. Bunu talep edilince bir daha mahkeme kararı olmaksızın geri veriyoruz.” 
 
Ermenilerce bankaya açılan dava
Bankaya 2 Ermeni tarafından Amerika’da açılan ve maddi talepte bulunulan davaya ilişkin de bilgi veren Aydın, şunları kaydetti: “Ermeniler, Ziraat Bankası ve Merkez Bankasını dedelerinin parasıyla kurduğumuzu gerekçe göstererek çok önceleri dava açmışlar. İyi bir avukatlık ücreti ödüyoruz ama davayı takip ediyoruz. Bir karar olmadı. Merkez Bankası ile bizim Amerika’da ofisimiz olmasa belki de dava açılmayacak. Mahkemeyi kazanacağız. Ellerinde bir belge de yok. Başbakanlıkta da bir ekip kuruldu, tarihi vesikaları da araştırıyor. Ziraat Bankası, Balkanlar’da kurulmuş bir banka. Adana’daki dedeleri vasıtasıyla talepte bulunuyorlar. Gerekli gayreti gösteriyoruz. Davayı kaybedeceğimizi düşünmüyoruz.”

Hükümlü istihdam edip etmeme konusunda serbest olduklarını ifade eden Aydın, engelli istihdamından ise kaçınmadıklarını, geçmişte bu konuda açık olabileceğini ama 2013’ten itibaren açıkları bulunmadığını kaydetti.
Banka yöneticilerinin ortalama maaşlarının sorulmasına karşılık Aydın, “Özel sektörle mukayese edersek çok mahçup oluruz, bilhassa genel müdür aylığında. Düşük alıyoruz, çok yüksek almıyoruz” dedi.

Aydın, kültür ve sanat faaliyetlerinin desteklenmesinin kamuoyuna karşı sorumlulukları olduğunu vurgulayarak, gereken gayreti göstereceklerini belirtti.

Görüşmelerin ardından Ziraat Bankası AŞ, Ziraat Yatırım Menkul Değerler AŞ, Ziraat Portföy Yönetim AŞ, Ziraat Sigorta AŞ, Ziraat Hayat ve Emeklilik AŞ, Bileşim Alternatif Dağıtım Kanalları ve Ödeme Sistemleri AŞ, Fintek Finansal Teknoloji Hizmetleri AŞ ve Ziraat Finansal Kiralama Hizmetleri AŞ’nin 2012 yılına ilişkin hesapları genel görüşe sunuldu.