Zeytin çekirdeğinden plastik üretiyor

0
206

BABASININ MIDE RAHATSIZLIĞI için sabahları zeytin çekirdeği yutması, gıda mühendisi Duygu Yılmaz’a Biolive şirketini kurmasını sağladı. Meraklı bir yapısı olan Yılmaz, babasının zeytin çekirdeği yutmasının doğru olup olmadığını araştırır. İzmit’te bir değirmende zeytin çekirdeğini öğüttüren Yılmaz, zeytin çekirdeğinin içinde güçlü bir antioksidan madde olan oleuropein maddesinin olduğunu keşfeder. Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre, bu madde Avrupa’da kanser tedavisinde kullanılıyor.
Yılmaz, arkadaşları Ahmet Fatih Ayaş ve Mehmet Emin Öz ile birlikte zeytin çekirdeği ile neler yapabileceğini araştırır. Ancak, bu dönemde sermayesi olmadığı için akşamları üniversiteye hazırlanan gençlere ders verir. Ortaklarının birinin evinde labovatuvar kurarlar. 2015 yılında İTÜ Çekirdek girişimcisi olurlar. Böylece, Biolive start-up olarak çalışmalarına başlar. Zeytin çekirdeğinin içindeki maddenin ekstrakt halde alınmasının doğru olacağı üzerinde dururken, bu üründen plastik üretebileceklerini keşfederler. Gıda mühendisi olan Yılmaz, bu ürünün antibakteriyel ve gıdaların raf ömrünü artırıcı etkisi üzerinde durur. Boğaziçi Üniversitesi’nin yarışmasına katılır ve ikincilik ödülü alarak Almanya’ya giderler.
Türkiye’ye döndükten sonra yolları Vestel Ventures ile kesişir. Vestel Ventures’tan Ar-Ge yatırımı alan Biolive, Vestel marka buzdolaplarının iç panelleri için deneme üretimleri yapmaya başlar.
Ayrıca, bir otomotiv firması  için  de araç içi panellere yönelik çalışmalar yapıyorlar. Mamajoo firması için emzik ve biberonun dış kısmı için deneme üretimleri yaptıklarını belirten Duygu Yılmaz, plastiğin kullanıldığı her alanda olmak istediklerini söylüyor. TÜBİTAK’la organik oyuncaklar üzerine de çalışmalar yapıyorlar. Yılmaz, “Tekstile  varana kadar her sektörde olmak istiyoruz.
Örneğin, organik kumaşlar üretebiliriz. Ürünlerimiz toprakta üç ile beş ay içinde gübre oluyor” diyor.
 
HAYALİ TESLA İLE ÇALIŞMAK
Bu arada, Hamdi Ulukaya’nın seçtiği start-up’lardan biri olan Biolive, ABD’ye gitti. Süt ürünleri için ambalaj üretimi üzerine çalışabiliriz diyen Yılmaz, farklı sektörlere yönelik üretimler yapabileceklerini kaydediyor. Yaptıkları işin en önemli pazarının ABD ve Avrupa olduğunu kaydeden Yılmaz, buralarda olmak istediklerini söylüyor. Yılmaz’ın  hayali ise Tesla ile çalışmak.
Rakiplerinin domates kabuğu gibi ürünlerle yaptıkları biyoplastiğin sıcağa çok fazla dayanmadığını söyleyen Yılmaz, kendilerinin ürettiği biyoplastiğin 140 dereceye kadar dayandığı bilgisini veriyor. Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre, bir kilo zeytin çekirdeğinden 1.5 kilo biyoplastik üretmek mümkün. Türkiye’de yılda 500 bin tona yakın zeytin çekirdeği atık olarak çıkıyor.
 
KOZMETİĞE DE GİRMEK İSTİYOR
Şu anda Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ta araştırma ve ürün geliştirmelerine devam eden Biolive, zeytinyağı asitinden elde ettiği bir maddeyle kozmetik alanında araştırmalar da yapıyor. Yılmaz’ın kendi kozmetik markasını kurma hayali bulunuyor.
Hem petrol kaynaklarını tüketen hem de doğada 450 yok olmadan kalabilen plastiğin insan sağlığına zararları da bilinen bir gerçek. Bitkisel kaynaklarla
üretilen plastiklerin otomotiv, beyaz eşya, çocuk ürünleri gibi alanlarda yaygınlaşması birçok sektöre yeni bir çığır açabilir. Biolive şirketinin kurucusu Duygu Yılmaz da, dünyada biyoplastik pazarının gelişmeye başladığını kaydediyor.