Zeybekçi: Kurla ilgili hareketlilik spekülatif amaçlı

0
23

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye’de kurla ilgili hareketliliği tam anlamıyla spekülatif amaçlı bir hareket olarak görüyorum” dedi.

Zeybekci, Deutsche Bank tarafından Frankfurt’taki merkez binasında düzenlenen “Alman-Türk Ekonomi Platformu” sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz indirimini değerlendiren Zeybekci, bunu teknik anlamda çok olumlu bir adım olarak gördüklerini söyledi. 

Türkiye’nin bankacılıkta reel getiri açısından AB, Japonya ve Amerika’ya göre daha avantajlı bir ülke olduğunu vurgulayan Zeybekci, “Türkiye, bankacılıkta reel getiri açısından baktığımızda AB’de hemen hemen sıfır hatta bazılarında eksi rakamların olduğu bir ortamda bakacılık ve finans piyasalarına çok cazip bir ortam sunuyor” dedi.

Türkiye’de TCMB ile hükümet arasında farklı görüşler olabileceğine dikkati çeken Bakan Zeybekci, şöyle devam etti: “Bunlar dile getirilebilir ve bu hiçbir zaman da Merkez Bankası’nın bağımsızlığının üzerine söylenen sözler değildir. Cumhurbaşkanımız doğruları söylüyor, ben de Cumhurbaşkanımızın bu düşüncelerine sonuna kadar katılıyorum. Hükümet olarak en son Başbakanımız da ‘Bu faiz indirimi daha fazla olmalı ve bekliyoruz’ dedi. Merkez Bankası’nın profesyonelleri de ‘Biz bu görüşlere katılmıyoruz. Faiz indirimiyle ilgili aynı görüşte değiliz’ diye görüş beyan etti. Bu Merkez Bankası’nın bağımsızlığının en büyük göstergesidir. Merkez Bankası’nın bağımsızlığını bundan daha güçlü gösteren bir şey olabilir mi?”

Kurdaki dalgalanmayı değerlendiren Nihat Zeybekci, bunu tam anlamıyla spekülatif amaçlı bir hareket olarak gördüğünü belirterek, dalgalanmanın geçici olduğunu vurguladı.
 
Ro-Ro Anlaşması
Zeybekci, nisan ayında sona erecek Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi Arabistan arasında anlaşma zaptıyla tesis edilen deniz ve kara yolu transit taşımacılığı (Ro-Ro) anlaşmasına ilişkin de soruları yanıtladı.

Bugüne kadar verimli görüşmeler yapıldığını belirten Zeybekci, “Türkiye ile Mısır arasında siyasi anlamda belki geçici olduğuna inandığım ama Türkiye’nin haklı gerekçelerine dayanan sıkıntılar yaşanmış olabilir ama biz ekonomik anlamda ve bizim karşılığımız olan bakanlıklar arasında bugüne kadar bunu çok verimli şekilde karşılıklı diyaloglarımızı sürdürerek devam ettirdik” dedi.

Anlaşmanın  yenilenmesine ilişkin görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Bakan Zeybekci, “Olumlu diyebilirim, bir problem olacağını zannetmiyorum. Kadim iki kardeştir Mısır ve Türkiye, bu kardeşliğimizin bazen geçici sıkıntı yaşaması da normaldir. Tarihten gelen bu kardeşlik tarihin derinliklerine, geleceğine doğru da güçlü şekilde devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Anlaşma olmaması durumunda Türkiye’nin farklı alternatiflere sahip olduğunu vurgulayan Zeybekci, Türkiye’nin Irak’ta bir problem yaşadığında hemen bunun alternatiflerini oluşturduğunu belirterek, “Mısır’da böyle bir şey yaşanırsa başka alternatiflerimiz de var tabii” dedi.