Zeybekci: Büyüme yüzde 3.2’den iyi olacak

0
26

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı. Yeni OVP hedeflerini değerlendiren Zeybekci, “Ayakları yere sağlam basan, gelecekle ilgili minimum hedefler belirledik. Mesela bu yıl büyüme %3.2’den daha iyi olacak..Enflasyonla ilgili de iyi bir trend yakaladık. İnşallah yeni OVP’deki hedeflerin çok üzerinde rakamlara ulaştığımızı göreceğiz” dedi. 
   
Özel sektör yatırımlarının şu anda istenen seviyede olmadığını belirten Bakan “Gerçek büyümenin üretime, ihracata, özel sektör yatırımlarına dayanmasını istiyoruz. Bunlar da reformların hangi alanda olacağının göstergeleri” dedi.  

Kamunun masraflarını aşağı çekmenin önemli reformlardan biri olacağını vurgulayan Zeybekci, OVP’nin alt başlıklarında mesleki eğitimde oranın artırılması ve yüzde 60 seviyesine çıkması hedefi var” dedi.

Zeybekci, “Gıdada vatandaşın sağlıklı, ucuz ve nitelikli tüketimi ile enflasyona artı katkı vermesini önlemek için tedbirler alınacak. Gıda için piyasa spekülatif veya mevsimsel zorluk kaynaklı fiyat artışını engellemek için tüm enstrümanları kullanacağız. 

Dünya ticaretinde yükselen korumacılığın yanında bloklaşmalar da var. Rusya ile hizmetler ve yatırımlar sektöründe de Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerinde hızlı bir şekilde yol alıyoruz.

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ
Zeybekci, “Mevcut yatırım teşvik sisteminin etkinliğinin artırılması yönünde  önemli düzenlemeler gerçekleştirdik” dedi.
   
Zeybekci konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu başlıklara yer verdi:
   
“Yaptığımız bu yeni düzenleme ile yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilecek kazançlara uygulanacak oranını tüm bölgelerde %80’e çıkartarak yatırımcılarımızın vergi indirimi desteğinden daha kısa sürede yararlanabilmesini ve desteğin etkinliği artmış olacağız.
   
“Yaptığımız bu düzenleme ile 31.12.2016 tarihine kadar başlanılacak yatırımlar için halihazırda geçerli olan avantajlı vergi indirimi oranları ile sigorta primi işveren hissesi desteği sürelerinin kalıcı olarak uygulanmasını sağlayacağız

Orta-yüksek teknolojili” sanayi sınıfında yer alan motorlu kara taşıtları imalatı, makine imalatı, kimyasal madde imalatı gibi daha çok gelişmiş bölgelerde yoğunlaşan, teknolojisi görece daha yüksek olan seçilmiş ürünlerin üretimine yönelik yatırımları 1 inci, 2 nci ve 3 üncü bölgelerde yer alsalar dahi 4 üncü bölge destek oran ve sürelerinden yararlandıracağız.

Malumları olduğu üzere, mevcut teşvik sisteminin uygulanmasına yönelik 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 19/6/2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. 
Mevzuatın yayımını müteakip de özel sektörün ve ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli düzenlemeler yapılarak Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bugünkü resmi gazetede yayımlanan son Karar değişikliği ile de mevcut yatırım teşvik sisteminin etkinliğinin artırılması yönünde önemli düzenlemeler gerçekleştirdik” 

MOODY’S’İN NOT AÇIKLAMASI
Moody’s’in not açıklaması Fitch’in üzerinde negatif baskı yaratıyor. Reel ekonomimiz değerlendirildiğinde Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir’in üzerinde olması gerekiyor. 2003’ten 2013’e kadar global krize rağmen ‘yatırım yapılabilir’ notları olmaksızın mucizeler yarattık. Bizim için AB’ye tam üye olup olmamız o kadar önemli değil, önemli olan ab standartlarını tutturmak. Kredi derecelendirme kuruluşu değerlendirmeleri önemli ama esas teşkil etmiyor.