Zeki Alasya hayatını kaybetti

0
59

Karaciğer hastalığı sebebiyle 22 Nisan’dan beri tedavi gören ünlü sanatçı Zeki Alasya bugün saat 10:32’de hastanede hayatını kaybetti.

CNNTÜRK’e konuşan Metin Akpınar, üzüntüsünü gözyaşlarıyla şu sözlerle anlattı: “Zeki Alasya benim yarımdı. Yarım gitti, canım gitti. Herkes için büyük kayıp. Her ölüm gençtir ama Zeki çok genç öldü. Maalesef karaciğerde bir olumsuzluk oluşmuştu. Çok geç fark edilmişti, yapacak bir şey yoktu. Son zamanda hoş tutmaya çalışıyorduk. Olabildiğince rahat ettirmeye çalışıyorduk. 15 gündür çok kötü bir tablo vardı.Son 2 gündür ben yanındaydım. Bugün sevdiği yemeği yapıp götürecektim. Bu haberi aldım. Kader bizi adeta birleştirmişti. Babalarımız aynı firmada çalışırlardı. Annelerimiz vefat ettiğinde imamları bile aynıydı. Bu yazgı bizi birleştirdi ve ölüme kadar da ayrılmadık. Ayrılık dedikoduları saçmasapan dedikodulardı. Şimdi gerçekten ayrıldık, bazıları kına yakabilir. Çok marifetli bir adamdı. Terziliği bile vardı. Zeki başarılı bir sanatçıydı. Kısa ömrüne çok başarı sığdırdı.”

>> 2014’te hayatını kaybeden ünlüler

ERDOĞAN BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yayımladığı başsağlığı mesajında, “Türk sinema ve tiyatrosunun saygıdeğer ismi, oyuncu ve yönetmen Alasya’nın vefatını derin bir teessürle öğrendiğini” belirtti. 

Alasya’nın sanatçı kişiliği ve canlandırdığı karakterlerle her yaştan vatandaşın sevgisini kazandığını, oyuncu ve yönetmen kimliğiyle sinema ve tiyatronun gelişmesinde önemli rol oynadığını belirten Erdoğan, “Aziz milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinen merhum sanatçımız, her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir. Kıymetli sanatçımız Zeki Alasya’ya rahmet niyaz ediyor, ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum” ifadesini kullandı. 

>> Zeki Alasya’nın ardından

“BİR KARDEŞİMİ KAYBETTİM”
Tiyatro ve sinema oyuncusu Müjdat Gezen, Zeki Alasya’nın vefatına ilişkin, “Çok büyük bir oyuncuyu, hepsinden önce çok iyi bir insanı kaybettik” dedi.
 
Gezen, büyük üzüntü yaşadığını dile getirerek, geçen hafta Alasya’yı hastanede ziyaret ettiğini, eşi ve kızıyla konuştuğunu, sağlık durumunun kötü olduğunu anlattı.
 
“Bir kardeşimi kaybettim” diyen Gezen, “Uzun yıllardır kendisini tanıyordum. Çok başka bir insandı. Oyunculuğu hakkında bir şey söylemeyeceğim. Çok büyük bir oyuncuyu, hepsinden önce çok iyi bir insanı kaybettik” değerlendirmesinde bulundu. 
 
“BÜYÜK BİR USTAYI KAYBETTİK”
Sinema eleştirmeni Atilla Dorsay da Alasya’nın sinema ve tiyatroda önemli işlere imza attığını kaydetti.
 
Dorsay, Alasya’nın oyunculuğunun asla unutulmayacağını aktararak, “Türk halkı da o güzel filmleri sayesinde onu hep anacaktır. Komedi filmlerinde çok gördük onu. Türk sineması ve tiyatrosuna çok emek verdi. Büyük bir ustayı kaybettik” ifadelerini kullandı. 
 
 “İNSANLARI ÇOK SEVERDİ” 
Sinema ve tiyatro oyuncusu Nevra Serezli ise üzüntülü olduğunu söyledi.
 
Alasya ile iyi anıları olduğunu dile getiren Serezli, “En ufak bir tartışmamız olmadı. Çok rol aldık beraber. Her zaman bana çok destek oldu. Oyunculuğu ve insanlığıyla apayrı bir insandı. Çok yetenekli ve zeki bir insandı. Beni güldürmeyi çok severdi. Seyircinin hiçbir zaman  anlamayacağı, sadece benim anlayabileceğim komiklikler yapardı sahnede” diye konuştu.
 
Zeki Alasya, 18 Nisan 1943’te İstanbul’da doğdu. Robert Koleji’den mezun olan Alasya, tiyatroya 1959’da amatör olarak başladı. Arena, Genar ve Ulvi Uraz tiyatrolarında çalıştıktan sonra Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı.
 
Filmlerde rol almaya 1972’te sonra başlayan Zeki Alasya, Metin Akpınar ile Türk sinemasında yeni bir ikili oluşturdu. Birçok filmde rol alan Zeki Alasya’ya, 1998’de Kültür Bakanlığı’nca “Devlet Sanatçısı” unvanı verildi.
 
“Salak Milyoner”, “Köyden İndim Şehire”, “Güler Misin Ağlar Mısın”, “Nereye Bakıyor Bu Adamlar”, “Hasip ile Nasip” gibi filmleriyle eşleştirilmiş bir komedyen olarak ün kazanan Alasya, “Akasya Durağı” dizisinde “Nuri Baba” karakterini canlandırdı. Zeki Alasya, son olarak “Küçük Ağa” dizisinde “Mehmet Ağa” rolüyle sevenleriyle buluştu.
 
Tiyatro ve sinema sanatçısı Zeki Alasya, 2010’da, 47. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Yaşam Boyu Onur Ödülü” aldı.
 
Çiçek: Özlemle anacağız
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Zeki Alasya’nın vefatı nedeniyle yayımladığı başsağlığı mesajında “Oyunlarında ve filmlerinde sıklıkla toplumsal konuları işleyen değerli sanatçımızı her zaman özlemle anacağız” dedi.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: Ülke için büyük kayıp
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de yayımladığı mesajda Alasya’yı “duayen sanatçı” olarak tanımlayarak, vefatının ülke için büyük bir kayıp olduğunu belirtti.
 
Çelik, “Sinemamız ve tiyatromuz adına dönüm noktası olarak tanımlanabilecek pek çok çalışmanın sahibi Alasya, yetiştirdiği değerli isimlerle de bu toprakların her zaman gurur ve şükranla yad edeceği bir isim olacaktır.” ifadelerini kullandı.

ZEKİ ALASYA KİMDİR?
Aslen Kıbrıslı olan Zeki Alasya 18 Nisan 1943 yılında İstanbul’da doğdu. Türk tiyatro ve sinema sanatçısı.

Robert Koleji’den mezun olan sanatçı sanat hayatına da 1959’da MTTB tiyatrosunda amatör olarak başladı. Arena, Genar ve Ulvi Uraz tiyatrolarında çalıştıktan sonra Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı.
 
Film çevirmeye 1973’ten sonra başladı. Metin Akpınar ile birlikte Türk sinemasında yeni bir ikili oluşturdular. Birçok filmde yer aldı ve 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca Devlet Sanatçısı unvanı almıştır. Salak Milyoner, Köyden İndim Şehire, Güler Misin Ağlar Mısın, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Hasip ile Nasip gibi filmleriyle eşleştirilmiş bir komedyen olarak ün kazandı. İlk yönetmenlik deneyiminide yaşadığı kariyerinde önemli yere sahip 1977 ve sonrası filmleri olan Aslan Bacanak, Sivri Akıllılar, Caferin Çilesi, Petrol Kralları, Doktor, Köşe Kapmaca, Vay Başımıza Gelenler ve Elveda Dostum yer alır. Akasya Durağı dizisinde Nuri Baba karakterini canlandırmıştır. Şimdilerde de Kanal D ekranlarında 28 Ocak 2014 tarihinde yayınlanan Küçük Ağa dizisinde Mehmet Ağa karakterini canlandırmıştır.Dizi düşen reytingler yüzünden final yapmıştır.

FİLMLERİ
Aslan Bacanak
Aşk Geliyorum demez
Baş Belası
Cafer’in Çilesi
Davetsiz Misafir
Garibin Çilesi Ölünce Biter
Güle Güle
Hayattan Korkma
Köyden İndim Şehire
Mavi Boncuk
Mirasyediler
Namus Düşmanı
Patron Duymasın
Petrol Kralları
Salak Milyoner
Vay Başımıza Gelenler
Yanlış Numara
Şaka Yapma
Şenlik Var/Bal Kız

DİZİLERİ
Küçük Ağa
Bizim Okul
Akasya Durağı
Görgüsüzler
Oyun Bitti
Yabancı Damat
Cennet Mahallesi
Anne Babamla Evlensene
Dedem Göfret ve Ben

‘ÖNEMLİ OLAN İYİ OYUNCU OLMAK DEĞİL, İYİ İNSAN OLMAK’