Yurt içi piyasalar Çetinkaya’nın konuşmasına odaklandı

0
21

 Küresel piyasalar, Avrupa bankacılık sektörü odaklı endişelerle dalgalı bir seyir izlerken, yurt içi piyasalar bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya’nın açıklamalarına odaklandı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin notunu indirmesinin ardından TL varlıkları üzerinde oluşan satış baskısının sınırlı kaldığı ve dün genel olarak pozitif bir seyir izlendiği görüldü. BIST 100 endeksi, dün yüzde 0,57 değer kazanarak 77.000 puanın üzerine çıkarken, dolar/TL ise 2,9665’i görmesinin ardından 2,97 – 2,98 aralığında dengelendi.

Analistler, bugün yurt içinde TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Toplantısında yapacağı konuşmasının, yurt dışında ise ABD’de açıklanacak veriler ile ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın açıklamalarının takip edileceğini belirtiyor. 

ABD’de dün pay piyasalarında alıcılı bir seyir izlenirken, dolar endeksinin günün ikinci yarısındaki yükseliş eğilimi dikkati çekti. Sabah saatlerinde 95,2’ye gerileyen dolar endeksi, bu seviyelerden yükselişe geçerek 95,5’in üzerinde dengelendi. Bugün Fed Başkanı Yellen, ABD Temsilciler Meclisi’nde yapılacak oturuma katılacak ve bir sunum yapacak. Yellen’in sunumunda para politikası ile ilgili yeni bir şey söylemesinin beklenmediğini ifade eden analistler, soru-cevap bölümünde gelecek döneme ilişkin ipuçlarının aranacağını kaydediyor.

Avrupa tarafında, bankacılık sektörüne ilişkin endişeler piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Deutsche Bank hisselerinin fiyatı dün tarihinin en düşük seviyelerine kadar gerilemesinin ardından gelen tepki alımlarıyla günlük kayıplarını telafi etti ve günü önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinde tamamladı. Banka hisselerindeki negatif seyrin Avrupa borsalarının geneline etki etmesiyle Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,31, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,21 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,15 geriledi. Bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin Londra’da katılacağı toplantıda bir konuşma yapması bekleniyor.

Cezayir’de devam eden Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) toplantısında petrol üretimine ilişkin bir anlaşma çıkıp çıkmayacağına odaklanan piyasalarda bugün Brent petrolün varil fiyatı 46 doların hemen üzerinde yatay bir seyir izlerken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 1,4, Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 değer kaybetti.

Analistler, Avrupa bankacılık sektörüne ilişkin haberler ve açıklamalar ile ABD’de Yellen başta olmak üzere Fed üyelerinin konuşmalarının piyasalarda dalgalanmalara neden olabileceği uyarısında bulunarak, yurt içinde ise TCMB Başkanı Çetinkaya’nın açıklamalarından para politikasındaki sadeleşme sürecinin devamına ilişkin ipuçlarının aranacağını dile getiriyor.

Dolar/TL’nin 2,9750’nin altında kalması durumunda teknik açıdan iyimserliğin artabileceğine dikkati çeken analistler, BIST 100 endeksinde ise 77.700 puanın üzerinde kapanış yapılmadığı sürece yeni yükseliş trendinden bahsedilemeyeceğini ifade ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
14.30 Türkiye, temmuz ayı Konut Fiyat Endeksi 
15.00 Türkiye, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın konuşması
15.30 ABD, ağustos ayı dayanıklı mal siparişleri 
17.30 ABD, Fed Başkanı Janet Yellen’in Konuşması