Yurt içi piyasalar cari açık verisine odaklandı

0
21

Küresel piyasalar, Yunanistan ile kreditörler arasındaki görüşmeleri takip ederken, yurt içi piyasalar bugün açıklanacak cari açık verisine odaklandı.
 
ABD’de dün açıklanan haftalık işsizlik başvurularının şubat ayından beri gördüğü en yüksek seviyeye çıkmasının ardından dolar endeksi dar bant içindeki dalgalı seyrini devam ettirirken, pay piyasalarında sınırlı da olsa yükselişler görüldü. Dün ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,20’den yüzde 2,30’a yükselirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,19, S&P 500 endeksi yüzde 0,23 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,26 değer kazandı. Analistler, haftanın son işlem gününde veri trafiğinin zayıf olması nedeniyle iç dinamiklerin öne çıkacağını ve Yunanistan ile ilgili gelişmelerin takip edileceğini belirtiyor.

Avrupa tarafında, Yunanistan ile ilgili gelişmeler piyasaların odak noktasında olmaya devam ederken, dün pay piyasalarında yüzde 2’yi aşan yükselişler dikkati çekti. Dün akşam yapılan açıklamada Euro Grubu’nun Yunanistan’ın yeni reform programı teklifini aldığı belirtilirken, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin liderlerinin pazar günü Yunanistan’ın durumunu değerlendirmek üzere bir araya gelecekleri ifade edildi. Ayrıca Yunan hükümetinin sunduğu ekonomik reform programının bugün Yunanistan Parlamentosu’nda oylanması bekleniyor. Analistler, Yunanistan ile kreditörlerin anlaşabileceği beklentisinin artması ile avro/dolar paritesinin 1,1120 sınırına kadar yükseldiğini, pay piyasalarının da güne yükselişle başlamasının beklendiğini kaydediyor.

Asya tarafında özellikle Çin’de sermaye piyasalarına yönelik alınan ortak satışlarını sınırlayıcı tedbirlerin ardından Şanghay endeksinin hızlı yükselişi ikinci güne taşındı. Şu dakikalarda Şanghay Bileşik endeksi yüzde 5,10 yükselirken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi ise yüzde 0,24 değer kaybetti.

Yurt içinde siyasi gelişmeler ön planda olmaya devam ederken, gelecek hafta başlaması beklenen koalisyon görüşmelerinin öncesinde bugün açıklanacak cari işlemler açığı verisinin takip edileceği ifade ediliyor. Dün BIST 100 endeksi, dolar/TL’nin 2,67’ye gerilemesinden bulduğu destek ve Avrupa pay piyasalarındaki yükselişin etkisiyle günü yüzde 2,36 artışla 82.286 puandan tamamladı.