Yurt dışı müteahhitlik firmaları 2017’den umutlu

0
21

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, yaptığı açıklamada, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin başladığı tarihten bu yana üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında ilk 5 ülkenin yüzde 19,7 ile Rusya, yüzde 14,4 ile Türkmenistan, yüzde 8,8 ile Libya, yüzde 7,2 ile Irak ve yüzde 6,5 ile Kazakistan olduğunu söyledi. 

Düşen enerji fiyatları nedeniyle önceki yıllarda yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin güçlü olduğu enerji ihracatçısı pazarlarda gerçekleştirilen yatırımların ivme kaybettiğini ifade eden Yenigün, şöyle konuştu:
“Toplam yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin yaklaşık yüzde 35’ini oluşturan Rusya, Libya ve Irak pazarlarından doğacak kaybı dengeleyebilecek yeni fırsatlar için, Sahraaltı Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatırımlar takip ediliyor. Etiyopya, Ekvator Ginesi, Senegal, Kongo, Kamerun, Nijerya, Tanzanya ve Venezuela gibi ülkelerde son yıllarda üstlenilen projeler, önümüzdeki dönemde bu coğrafyalarda daha önemli işler alınabileceğine işaret etmektedir.”

“2017 bu yıldan daha olumlu olacak”
Yenigün, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerde normalleşmenin sağlanması ile Türk inşaat firmalarının Rusya’daki faaliyetlerine yeniden ağırlık vereceğini ve yeni projeler üstlenebileceğini söyledi.

Artan enerji fiyatlarının Suudi Arabistan, Cezayir, Türkmenistan gibi Türk firmaların güçlü olduğu pazarlarda yatırım ortamına katkı sağlayacağını kaydeden Yenigün, şunları kaydetti:
“Sahraaltı Afrika’nın başı çektiği yeni pazarlardaki fırsatlar da değerlendirildiğinde 2017 yılının yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin gelişimi açısından son 10 yıllık dönemde kazanılmış ivmenin maalesef kaybedildiği bir yıl olan 2016’dan daha olumlu bir dönem olacağı umulmaktadır.” 

“330 milyar dolarlık proje üstlenildi”
Derlenilen bilgilere göre, eylül ayı itibarıyla dünyanın en büyük 250 müteahhitlik şirketi listesinde 40 firma ile temsil edilen Türkiye, bu alanda dünyada Çin’den sonra ikinci sırada bulunuyor.

Türk müteahhitlerin en çok iş yaptıkları bölgeler arasında yüzde 48,3 ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Rusya’nın aralarında yer aldığı Bağımsız Devletler Topluluğu ilk sırada yer alıyor.

Sektörün ortalama proje bedeli 2015 yılı sonu itibarıyla 98 milyon dolar seviyesinde bulunurken, Türk-Rus ilişkilerinde yaşanan gerilimin de etkisiyle söz konusu rakam bu yılın ilk 9 ayı itibarıyla 70,9 milyon dolara kadar gerilemiş durumda.

Müteahhitlik sektörünün ocak-eylül itibarıyla üstlendikleri proje bedeli 4 milyar 112 milyon dolar seviyesinde gerçekleşirken, söz konusu rakam 2015 yılı sonunda 21 milyar 657 milyon dolar olarak hesaplanmıştı.

Türk müteahhitlik şirketlerinin 1971’den 2001’e kadar yurt dışında üstlendikleri projelerin bedeli 46,1 milyar dolar iken, bu rakam 2016 yılı eylül ayı sonu itibarıyla 329,1 milyar dolara ulaştı.