‘Yunanistan’nın yeri Avrupa’dır’

    0
    15

    Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Euro ve Sosyal Diyalogdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, “Yunanistan’ın yeri Avrupa’dır ve öyle devam etmektedir” dedi.
     
    Dombrovskis, düzenlediği basın toplantısında, Yunanistan’da referandumdan “Hayır” sonucu çıkmasının, ne yazık ki Yunanistan ile diğer Avrupa ülkelerinin arasını açtığını ifade etti.
     
    AB Komisyonu’nun Yunan halkının demokratik tercihine saygı duyduğunu belirten Dombrovskis, “Bir şey net. Yunanistan’ın yeri Avrupa’dır, öyle devam etmektedir. Bütün tarafların sorumlu davranması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
     
    Dombrovskis, yaşanmakta olan krizden kurtulmanın kolay bir yolu olmadığını dile getirerek, çok fazla zamanın ve fırsatın kaybedildiğini söyledi.
     
    Komisyonun, Yunanistan ile çalışmaya hazır olduğunu aktaran Dombrovskis, ama komisyonun Euro Grup’tan yetki almadan yeni bir program pazarlığı yapayacağını aktardı.
     
    Avrupa’nın Yunan halkının yanında olduğunu ifade eden Dombrovskis, krizlerde Yunanistan’a “eşi benzeri olmayan” finansal yardım verildiğini anımsattı.
     
    Dombrovskis, Yunanistan’ın reformların bir kısmını geciktirdiğini veya sadece bir bölümünü uyguladığını belirterek, bunun sıkıntılı sonuçlar ortaya koyduğunu söyledi. 
     
    “ÖNCELİKLİ HEDEF HIZLI REFORMLAR”
    Yunan hükümetinin öncelikli görevinin hızla reformlar yaparak finansal istikrarı, ekonomik durumu ve sosyal problemleri çözmek olduğunu kaydeden Dombrovskis, “Euro bölgesinin istikrarında sorun yok. Avrupa’nın bankacılık ve finansal sektörlerinde bu durumu yönetecek bütün imkanlar mevcut. Güçlü mali ve ekonomik yönetimimiz var. Avrupa Merkez Bankası durumu yakından takip ediyor” dedi.
     
    Bu arada, Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem Lahey’de basın mensuplarına, Yunanistan’ı Euro Bölgesi’nde tutma hedefini hala koruduklarını söyledi.
     
    Euro Bölgesi Maliye Bakanları yarın Brüksel’de toplanacak. Euro Bölgesi liderleri de yarın akşam saatlerinde bir araya gelerek Yunanistan’ın durumunu görüşecek.

    REFERANDUM SONUCU YUNANİSTAN’IN HEMEN EURO’DAN ÇIKMASI ANLAMINA GELMEZ
    Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, Yunanistan’da referandumdan “hayır” sonucunun çıkmasının, ülkenin Euro Bölgesi’nden hemen çıkarılacağı anlamına gelmediğini söyledi.
     
    Sapin, Fransız Europe 1 radyosunda Yunanistan’da dün yapılan referandumun sonuçlarını değerlendirdi.
     
    Referandumdan “hayır” sonucu çıkmasıyla Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılma ihtimali göründüğünü, ancak bunun Euro Bölgesi’nden derhal çıkarılacağı anlamına gelmediğini belirten Sapin, “Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalıp kalmayacağı müzakerelerin sonucuna bağlı” dedi.
     
    Yunanistan ile diyalog yolunun hala açık olduğunun ifade eden Sapin Yunanistan ile yeniden borç yapılandırması konusunda herhangi bir tabuları olmadığını kaydetti.
     
    Sapin, “Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’tan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in istifa etmesini istediği” yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını savunarak, istifa kararının Tsipras tarafından verildiğini dile getirdi.
     
    Cumhuriyetçiler Partisi’nden eski Başbakan Alain Juppe ise yayımladığı basın açıklamasında, AB’nin herhangi bir olumsuzluğa mahal vermeden Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkışını iyi planlanması gerektiği görüşünü paylaştı.
     
    Marsilya’da bulunan Fransa Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron, gazetecilerin Juppe’nin açıklamalarını hatırlatması üzerine, Juppe ile aynı görüşte olmadığını söyledi.
     
    Macron, şimdi sonuçların analiz edilmesi gerektiğini belirterek, “Fransa, Fransa Cumhurbaşkanı’nın girişimiyle referandum sonrasında bir çözüm inşası için çalışıyor” ifadesini kullandı.
     
     Fransa Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer ise Yunanistan’ın borçlarının yeniden yapılandırılmasının mümkün olmadığını dile getirerek, Yunanistan’ın borcunun yeniden yapılandırılmasının Lizbon Antlaşması’na aykırı olduğunu ifade etti.
     
    Öte yandan bu akşam Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Elysee Sarayı’nda referandum sonucunu görüşecek ve ardından ikili çalışma yemeğine katılacak.
     
    Yunanistan’da dün yapılan referandumda, “Kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümet kabul etsin mi” sorusuna halkın yüzde 61,31’i hayır yanıtını vermişti.