Yüksek kur çocukları da üzüyor

0
30

Yükselen kur ve maliyetler oyuncağı da bozdu. Aralık 2014’ten bu yana yüzde 21 artışla 2.98 TL’ye gelen dolar ve yüzde 17 artışla 3.25 TL seviyesine çıkan Euro, neredeyse yüzde 80’i ithal ürünlerden oluşan oyuncak sektörüne zam olarak yansıdı.

Habertürk’ün haberine göre, on 5 yıllık oyuncak ithalatının büyük kısmını Çin’den yapan Türkiye’de, sektör oyuncuları ürün bazında yüzde 10 ila yüzde 35 arasında değişen oranda zamma gitti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayı verilerine bakıldığında da, oyuncaktaki fiyat artışı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23’ü buldu. Bu da enflasyonun 3 katına yaklaşan bir artışa denk geldi.

Sektör oyuncularının verdiği bilgiye göre, zam dalgası gelecek sene de son bulmayacak. 2016 yılında oyuncak fiyatlarının yüzde 25 daha artacağı öngörülüyor. Buradaki en büyük etken ise kur farkının fiyata yansımasının şimdilik sınırlı kalması. Stoktaki ürünlerin pazara sürülmesi nedeniyle 2015’teki zammın düşük tutulduğu ve tüm ürün gruplarına yapılmadığı belirtilirken, bazı uluslararası markaların bütçe düzenlemesini henüz tamamlamaması 2016’da oyuncağı daha da pahalandıracak faktörler.