Yılbaşı hindiniz yakında laboratuvar üretimi olabilir

0
42

Laboratuvarlarda hazırlanmış eti yemek henüz insanlar için cazip bir fikir olmasa da, “temiz et” gıdanın geleceğine damga vuracak gibi gözüküyor; nedeni ise hem hayvan dostu, çevre dostu hem de zehirli kimyasalların bulaşma riskinden uzak olması.
San Francisco merkezli startup Memphis Meats dünyayı laboratuvar ortamında, hayvan hücrelerinde hazırlanmış etle doyurmayı hedefliyor. Startup yetkilileri sığır etini başarılı bir şekilde üretmeyi ve tadını da test ettirmeyi başardılar; kendileri halen menüye daha fazlasını katmayı da planlıyorlar; kısacası, yakında yılbaşı hindiniz de laboratuvarda üretilmiş olabilir.
Nitekim şirketin sözcülerinden biri, “şirket işe kırmızı etle başlayacak ancak tavuk eti de sırada ve talep olursa, hindi de üretilebilir” diyor.
Laboratuvarda et üretimi uzun zamandır gündemde ve halihazırda da ciddi girişimler söz konusu. Analistler ve bilim adamları, mevcut hayvan potansiyelinin dünyadaki nüfusu doyurmak için yeterli olmadığını ayrıca et üretiminin çevre üzerindeki maliyetinin de sürdürülemez olduğunu kaydediyorlar.
Microsoft kurucusu Bill Gates gibi isimlerin de desteklediği yapay etin üretim maliyeti, bu konunun gündeme geldiği ilk başlarda astronomik boyutlardaydı. Nitekim 2013 yılında yapay etli hamburgerin maliyeti 300 bin dolara varabiliyordu. Üstelik et de kuru, sert ve tatsızdı. Ancak o zamandan beri hem laboratuvar etinin tadı iyileşti hem de üretim maliyeti geriledi. Halen yaklaşık 120 gr. laboratuvar etinin maliyeti 600 dolar civarına gerilemiş durumda. Yetkililer 2021 yılı gibi laboratuvar etinin masalarda yer alabileceğini ileri sürüyorlar.
ABD’de yapay et üretimine yönelik pek çok startup faaliyette ve bunlar fonlardan yüz binlerce dolara varan yatırımlar alıyorlar.