Yiğit Bulut: İhtiyaç duyulursa TCMB bu ayı pas geçebilir

0
25

Cumhurbaşkanı danışmanı Yiğit Bulut ihtiyaç duyulması durumunda Merkez Bankası’nın bu ayı pas geçebileceğini belirtti. 

TRT’de gündemi değerlendiren Bulut, “Eğer şartlar gerektiriyorsa Merkez Bankası bu ayı pas da geçer” dedi.

Bulut, “Merkez Bankası çok uzun zamandır koridoru daraltıyor, faiz indiriyor. Merkez Bankası bunu bizden çok daha iyi bilir. Çünkü Merkez Bankası Başkanı ilk göreve geldiğinde de söylemiştim, “Her yiğidin ayrı bir yoğurt yiyişi vardır, kimse 6 ay yorum yapmasın” diye, Merkez Bankası Başkanımız çok teknik hareketlerle piyasanın anlayacağı mesajlar verdi. Eğer küresel ekonomik şartlar ne gerektiriyorsa, Merkez Bankası onu yapar. Bu ay pas geçmesi gerekiyorsa Merkez Bankası pas da geçer. Merkez Bankası illa da koridoru daraltacak, faiz düşürecek diye bir spekülasyon yaparak kur üzerinden spekülatif gelir elde etmek isteyenlerin balonu ellerinde patlasın diye söylüyorum bunları ” dedi. 

Hiç kimsenin Türk kurumlarının yerel ve küresel koşulları göz ardı ettiğini düşünmemesi gerektiğini söyleyen Bulut Türk Lirası’nın dolar karşısındaki durumu ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. 

Bulut, Türkiye’de dolar talebinin olmadığını, dolar 3,08 seviyesini aştığında yerli yatırımcıların sürekli dolar sattığını, 3,10 seviyesinin üzerine çıkıldığında ise yerlilerin ellerindeki doların neredeyse tamamını satmaya yeltendiklerini ifade etti. 

Bulut, TSK’nın Musul Operasyonu’nda icra edeceği görev ile ilgili mutabakatın sağlandığını, Türkiye’nin masada ve sahada olduğunu söyledi. 

Kur spekülasyonu yapmak için üretilen senaryoların tamamen yalan olduğunu belirten Bulut, Türkiye’de dolarizasyon sorunu olmadığını söyledi.