Yerli kredi derecelendirme kuruluşu geliyor

0
47

Aydın, ulusal ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının incelenerek iyi uygulamaların belirlendiğini ifade etti.
Aydın, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) yönlendirmesini aldıktan sonra somut adımları atmaya başlayacağız.” dedi.
2017’nin Kasım ayında BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına bağımlılığı azaltmak ve sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla milli bir derecelendirme kuruluşu oluşturmaya yönelik çalışmaların sürdürüldüğüne işaret ederek, “Bu konudaki yol haritası Türkiye Bankalar Birliği ve Kurumumuz tarafından ortaklaşa çalışılarak belirlenecektir.” ifadesini kullanmıştı.
Ayrıca Orta Vadeli Program’ın (OVP) “Sistemik risklerin sınırlandırılması” başlıklı bölümünde, “Derecelendirme notlarına ilişkin veri altyapısını sağlamak üzere Merkezi Risk Kayıt Kuruluşu kurulacak ve ardından milli bir derecelendirme kuruluşu oluşturmaya yönelik çalışmalara başlanacaktır” denildi.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Moody’s’in geçen haftaki not indirimi ardından “Kimi kredi derecelendirme kuruluşlarının oyunlarına bakmayın. Onların tek derdi Türkiye’yi köşeye sıkıştırarak bundan nemalanacak olanlara yer açmaktır. Artık bu oyunlara kendi piyasamızda, uluslararası piyasalar da itibar etmiyor.” açıklamasında bulunmuştu.
İlk kez 2008’de ortaya atılan yerli kredi derecelendirme kuruluşu konusu 2012’den beri gündemde. Şu anda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Fitch Ratings Finansal Derecelendirme, JCR Avrasya Derecelendirme, Saha Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme, Kobirate Uluslararası Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim ile Turkrating İstanbul Uluslararası Derecelendirme Hizmetleri olmak üzere beş kuruluşa derecelendirme faaliyetinde bulunma yetkisi vermiş durumda.
Türkiye’de derecelendirme faaliyetinde bulunması SPK nezdinde kabul edilen uluslararası derecelendirme kuruluşları ise Standard&Poor’s, Fitch Ratings Ltd., Moody’s Investor Service.