Yerli helikopterler uluslararası tatbikatta

0
62

Türkiye’nin ev sahipliğinde ABD, Azerbaycan, İspanya, KKTC, Macaristan, Romanya ve Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının katılımıyla gerçekleştirilen Uluslararası Işık-2015/1 Tatbikatı’nın basın turu, Konya’daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda yapıldı.
 
Basın turunda, 30 Mart’ta başlayan Uluslararası Işık-2015/1 Tatbikatı ile ilgili brifing verildi.
 
Bu yıl gerçekleştirilen Işık tatbikatının ABD, Azerbaycan, İspanya, KKTC, Macaristan Romanya ve Türkiye unsurlarının katılımıyla gerçekleştirildiğini dile getiren Çelikel, tatbikata yerli üretim ATAK helikopterlerinin de iştirak ettiğini aktardı. Çelikel, tatbikatın, ATAK helikopterlerinin katıldığı ilk uluslararası tatbikat olduğunu bildirdi.
 
Işık-2015/1 Tatbikatı’nda, harekat ortamında icra edilebilecek muhtemel müşterek muharebe arama kurtarma (MAK), yakın hava desteği, dinamik hedefleme ve zamana duyarlı hedefleme görevlerini içeren senaryolar dahilinde, tatbikata iştirak eden ulusal ve uluslararası unsurların ortak çalışabilirliğini ve eğitim seviyelerini yükseltmek, katılımcılar arasında bilgi ve tecrübe aktarımını sağlamak amaçlanıyor.
 
Tatbikata yerli üretim ATAK helikopterleri de katıldı
Tatbikata, Kara Kuvvetleri Komutanlığından 2 milli üretim ATAK helikopteri, S-70 helikopteri, MAK Timi, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 6 F-16 C/D uçağı, bir CN-235 uçağı, havadan ihbar kontrol uçağı, 3 AS-532 helikopteri, 2 UH-1H helikopteri, 2 MAK Timi, Jandarma Genel Komutanlığından MAK Timi, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığından S-70 helikopteri, MAK Timi, muharebe ateş destek timi, ABD’den MC-130 uçağı, 3 CV-22 uçağı ve özel kuvvet/muharebe arama kurtarma timi, Azerbaycan’dan 4 Mİ-17 helikopteri, özel kuvvet timi, İspanya’dan CN-295 uçağı ve muharebe arama kurtarma timi, KKTC’den muharebe arama kurtarma timi, Macaristan’dan muharebe arama kurtarma timi, Romanya’dan 2 SOCAT helikopteri ve muharebe arama kurtarma timi iştirak ediyor.
 
Hava Kuvvetleri Komutanlığının koordinatörlüğünde 30 Mart’ta başlayan tatbikat, 10 Nisan’a kadar sürecek.