Yeniköy-Kemerköy Santrallerine GE çözümü

0
47

GE’nin Enerji Servisleri iş alanı, Enerji Verimliliği Mükemmeliyet Merkezi (COE) yetkinlikleri kapsamında Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’ye ait, linyit kullanılan kömür yakıtlı iki elektrik santralinin modernizasyonu için Fleet360* komple santral çözümlerini sunacak.

Türkiye’de yaklaşık 521 bin haneye elektrik sağlayan ve Türkiye’nin enerji ihtiyacının yaklaşık %5’ini karşılayabilen iki tesiste yapılacak modernizasyon, santrallerin kapasitesinin mevcut duruma göre yaklaşık 197,5 MW artmasını sağlayacak ve emisyonlarını önemli ölçüde azaltacak. Modernizasyon sonunda santrallerin verimliliği %34 seviyesinden %40 seviyesine çıkacak.
 
Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. ve IC İÇTAŞ Enerji Yatırım Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Serhat ÇEÇEN proje ile ilgili “2016 yılında Türkiye’nin elektrik tüketimi %4,44 oranında artarken, enerji üretimi kapasitesi önceki yıla kıyasla %4,2 artış göstermiştir. Ülkemizin artan enerji ihtiyacını ulusal enerji politikalarımız doğrultusunda karşılamak için mevcut tesislerimizin enerji kapasitesini, emreamadeliğini ve verimliliğini artırırken, emisyonları azaltmayı hedefliyoruz. Ülkemizin ekonomik kalkınmasına ve ulusal enerji politikalarına olan güvenimizin bir göstergesi olarak stratejimizin odağında, yerli kaynaklar ile çalışan santrallerimize yatırım yaparak modernize etmek bulunuyor. Türkiye’de güçlü bir yerel organizasyona sahip olan GE, santrallerimizin modernizasyon ihtiyaçlarının tümünü tek elden karşılayabilecek bir servis sağlayıcısı olma özelliği taşıyor. Yapılacak olan modernizasyon neticesinde santrallerimiz, Türk halkının ve ekonomisinin gelecekteki enerji ihtiyacının karşılanmasında emsalleri arasında çok daha iyi bir konuma ulaşacak” dedi.
 
GE’nin komple santral yenileme ve modernizasyon projesi, beş adet Zamech yüksek, orta ve düşük basınç buhar türbininin ve beş adet hidrojen soğutmalı Dolmel jeneratörün komple yenilenmesini kapsıyor. Bunlara İlave olarak proje kapsamında beş adet Rafako buhar kazanı; beş adet baca gazı arıtma ve elektrostatik filtre sistemi ve santralin elektrikli ve mekanik yardımcı sistemleri modernize edilecek ve dağıtılmış kontrol sistemi (DCS) kurulacak.
 
GE Enerji Servisleri Avrupa Başkan Yardımcısı Michael Rechsteiner ise, “Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. ile çalışmaktan heyecan duyuyoruz. Ayrıca kuruluşun mevcut ve ilerideki enerji ve çevre ihtiyaçlarını tek elden karşılayabilecek bir servis sağlayıcı konumunda olmaktan da mutluluk duyuyoruz. Fleet360 komple santral çözümlerimiz ve Enerji Verimliliği Mükemmeliyet Merkezimizdeki yetkinliklerimiz, orijinal ekipman üreticisinden bağımsız olarak tüm elektrik üretim ekipmanlarına yönelik kapsamlı ürün ve servis seçeneklerimizi temsil ediyor. Bu proje, Türkiye’de üstlendiğimiz ilk komple kömür santrali modernizasyon projesi olma özelliğini taşıyor” dedi.
 
Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. ile yürütülen proje, GE’nin dünya genelindeki kömür santrallerini ve elektrik üretim ekipmanlarını modernize etmeye ilişkin taahhüdü kapsamında gerçekleştirilecek. GE’nin modernizasyon çözümleri, elektrik ekipmanlarının ömrünü 20 yıla kadar uzatacak ve ülkenin emisyon sınırlarını karşılamak üzere iki santralin emisyonlarında aşağıdaki şekilde önemli azalmalar sağlayacak:

  • NOx emisyon değerlerinde 600 mg/Nm3’ten <200 mg/Nm3'e azalma
  • Parçacık madde emisyon değerlerinde 50 mg/Nm3’ten <40 mg/Nm3'e azalma
  • SOx emisyon değerlerinde 1000 mg/Nm3’ten <320 mg/Nm3'e azalma

 
GE’nin Enerji Verimliliği Mükemmeliyet Merkezi, dünya genelinde halihazırda kurulu bulunan ve kurulacak olan kömür santrallerinin verimliliğini artırmak ve emisyon değerlerini önemli ölçüde azaltmak için komple bir santral donanım ve yazılım çözümü yaklaşımı uygulamak üzere sahip olduğu enerji iş birimlerinin şirketlerarası uzmanlığını ve teknolojilerini biraraya getiriyor.

Şirketin kısa süre önce gerçekleştirdiği Ecomagination çalışmasına göre mevcut kömür santrallerinde, iyileşmelerin yarısından fazlası türbin ve buhar kazanı yenilemeleri üzerinden gerçekleştirilerek %3,4 verimlilik artışı, en güncel yenilikçi dijital çözümlerin uygulanmasıyla ise %0,9 ek verimlilik artışı sağlanabilecek. Dünya genelinde ortalama kömür santrali verimliliğinde sağlanacak %3,4’lük artış sonucunda santrallerin karbondioksit emisyonlarını %9 oranında azaltması öngörülüyor.
 
Ayrıca GE’nin Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenen POWER-GEN Europe ticaret fuarında açıkladığı “Building the Bridge to Europe’s Energy Future” isimli raporu, en çok elektriğin yaşı 30 ila 40 arasında değişen termik santrallerden elde edildiğinin ve bu santrallerin uzun yıllar daha kullanımda kalacağının altını çiziyor. Bu mevcut altyapı, Avrupa’da elektrik üretiminin belkemiğini oluşturuyor. Yeniköy projesi gibi verimlilik, esneklik ve temiz enerji üretimine yapılan yatırımlar ise devam eden operasyonların verimli olmaya devam edeceğinin garantisi olma niteliğini taşıyor

GE, Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’yi kurumun 2014 yılında özelleştirilmesinden bu yana destekliyor. Proje kapsamındaki kurulumların Temmuz 2019’da başlaması ve Ekim 2020’ye kadar tamamlanması bekleniyor. Ekipmanlar GE’nin Polonya, İsviçre, Almanya ve Çek Cumhuriyeti’ndeki tesislerinden nakledilecek.