​Yeni bir kriz kapıda mı?

0
43

Çin’e ilişkin endişeler, petrol fiyatlarındaki düşüş, kur savaşları ortamı, FED’den beklenen faiz artırımları ve son olarak Avrupa bankacılık sistemine ilişkin kaygılar yeni bir finansal kriz korkusunu beraberinde getirdi.

Mevcut panik ortamı yatırımcıların endişelerin artmasına neden olurken, uzmanlar finansal kriz ile karşı karşıya olunmadığını belirtiyor.

Ünlü hedge fon yöneticisi John Paulson, ABD’nin yeni bir finansal kriz ile karşı karşıya olmadığını, hisse senedi piyasasının ekonomiye ilişkin korkulara verdiği aşırı tepkinin bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

“ER YA DA GEÇ TOPARLANACAK”
CNBC’ye konuşan Paulson, “Piyasa düşmeye devam ediyor ancak biz portföyümüzü ılımlı şekilde artırıyoruz. Piyasanın er ya da geç toparlanmasını bekliyoruz. Hisse senedi piyasayı performansı ile mali performanslara arasında bağlantının kopuk olduğu şirketler var, biz işleri iyi giden, hisse fiyatları düşün şirketlere yatırım yapıyoruz” dedi.

“LEHMAN KRİZİ İLE KARŞILAŞTIRILACAK DURUMDA DEĞİLİZ”
Bundesbank Yönetim Kurulu üyesi Andreas Dombret, bankaların hisse senedi fiyatlarında son dönemde yaşanan düşüşe karşın Alman bankalarına güveni tekrarladı.
 
Bild gazetesine konuşan Dombret, “Piyasalardaki cari durum, 2008 yılındaki Lehman krizi ile en ufak şekilde karşılaştırılacak durumda değil. Bu nedenle çok daha rahatım” dedi. 
 
Dombret, Alman bankalarının sermaye seviyelerinin son yıllarda güçlü şekilde iyileştirildiğini de vurguladı.

CITIGROUP: PİYASALAR 2008’DEN ÇOK 2011’E BENZİYOR
Citigroup Baş Hisse Senedi Stratejisti Tobias Levkovich, piyasalardaki düşüşün merkezinde bankalar olduğunu, mevcut durumun 2008’e değil 2011’e benzediğini söyledi.

Levkovich perşembe günü hazırladığı raporunda “Piyasadaki hava korkunç. Neredeyse konuştuğumuz her yatırımcı, dünyanın uçurumun kenarından düşmek üzere olmadığını düşündüğümüz için çok fazla iyimser olduğumuzu düşünüyor” ifadelerini kullandı.

Levkovich, “52 haftanın en yükseğine göre yüzde 30 ya da daha fazla düşen hisselerin tüm endeksteki hisselere oranı 2011-2012 seviyeleriyle uyuşuyor. Bu da endeksin altındaki belli sektörlerde ayı piyasasının oldukça ciddi olduğunu gösteriyor” dedi.