Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın yatırım planlarını açıkladı

0
104

Fortune 500 Türkiye Gala Gecesi’nde konuşan Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın, Yemeksepeti hikayesinde tutkunun önemini vurgulayarak, işin başında ısrarla devam edip, yılmadan çalıştıklarını anlattı.

>> ​İş dünyası 2015 Fortune 500 Türkiye’nin Gala Gecesi’nde buluştu

İnsana yatırımı çok doğru yaptıklarını ve iş görüşmelerinin hepsine girdiğini  ifade eden Aydın, grup kültürünün çok önemli olduğunu, hayatta tutkusu olan, öğrenmekten yılmayan, kendisiyle barışık, iyi niyetli ve çalışkan insanlarla çalışmayı tercih ettiklerini ve onlarla beraber Yemeksepeti’ni bu noktaya getirdiklerini söyledi.

Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“‘2001 yılında acayip bir proje yakaladık. 2015 yılında Yemeksepeti.com dünyadaki tüm firmaları satın alıp yemek siparişi anlamında dünyanın Google’ı olabilirdi. Belki Türkiye’den çıktığımız için belki de dönemde vizyonumuz farklı olduğu için finansal enstrümanların desteğini arkamıza alıp bu noktaya gelemedik. Bizi alan firma 2011 yılında kurulan bir firma. Yemeksepeti.com sipariş sayısı anlamında en büyük operasyonları. Türkiye’den bir firmanın çıkıp da dünyada 3. olması çok büyük bir başarı. İlk 9-10 seneyi daha global bir vizyonla atlatabilseydik dünyaya hükmediyor olabilirdik. Modeli çok erken yakaladık. Bir çok firmanın öncesinde örnekleri vardır. Yemeksepeti’nden önce benzer bir model yoktu.”

Türk halkının doğru şekilde konumlandırıldığı takdirde çok ciddi şekilde adaptasyon gösterebildiğine dikkati çeken Aydın, inovasyonun işin içine doğru serpiştirildiğinde katma değer yaratacak potansiyelin olduğunu söyledi.

Mobilin önünde herhangi bir şeyin durmasının mümkün olmadığını dile getiren Aydın, Yemek Sepeti’nde mobil sipariş oranının yüzde 60’ın üzerinde olduğuna işaret etti.

“Mobil ayağı olmayan bir proje içerisinde yer almazdım” diyen Aydın, kitlelerin bir araya gelip bir şeyleri değiştirebileceği modellerin popülerliğini koruyacağını belirtti.

Aydın, verimlilikle ilgili projelerle ilgilendiğini anlatarak, “Eşyaların interneti popüler olacak. Bulut bilişim öne çıkıyor. Tüm pazarlama iletişimi entegre olarak tek bir yerden yapılacağı iletişimler ön plana çıkıyor olacak. Bazı düşüncelerin aksine özellikle kaliteli içeriğin her zaman çok önemli olacağını düşünüyorum. Kaliteli içerik her zaman önemli olmaya devam edecek. Bu konuda yatırım yapmayı düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
 
NEVZAT AYDIN’DAN GİRİŞİMCİLERE TAVSİYELER
Ayrıca Fortune Türkiye’nin sorularını yanıtlayan Nevzat Aydın, ”Doğru proje ve inandığım girişimci bir araya geldiğinde, o işe yatırım yapmayı değerlendiriyorum. Bu dönemde özellikle büyük veri, bulut tabanlı hizmetler, nesnelerin interneti ve mobil ile bağlantılı iş modellerinin gelecek vadettiğini düşünüyorum.” diye konuştu. 

Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: ”Girişimcilik, sahip olduğunuz tutkuyu alıp, insanların hayatını değiştirecek iş fikirlerine dönüştürmektir. İçinizdeki tutkuyu, insanların hayatını ve yaşayış şekillerini “Bu olmadan önce ne yapıyormuşuz?” dedirtecek şekilde değiştirebilmelisiniz.
 
Tavsiyelerim;
Hayallerinizin peşinden koşun.
Kendinize büyük hedefler koyun. 
Engellerin çözümü, ararsan mutlaka var.
 
Girişimcinin en önemli 3 becerisi:
Tutku, yenilikçilik, sabır
 
En çok yapılan hatalar;
Bundan bir 10 yıl öncesine kadar start-up’ların başarıyı yakalayabilmesi iyi bir fikri olması yetiyordu. Bugün ise, bundan daha fazlasına ihtiyaç var. Girişimcilerin yaptığı belli başlı hatalar arasında, aceleci davranmak, fikrinin tüm boyutlarını aynı anda hayata geçirmeye çalışıp fikrin içinde kaybolmak, özgün fikrini yeni ihtiyaçlar ve eğilimler doğrultusunda geliştirmeyi ihmal etmek, kullanıcılar için hayati önem taşıyan güven duygusunu kurmayı geri plana atmak ve yatırımın dengelerini yeterince anlamadan işe girişmek sayılabilir.”