Yemekmatik 6 ayda 50 bin üye hedefliyor

0
96

Türkiye’de 7 milyar TL büyüklüğe sahip olan yemek kartı sektörü, yerli bir oyuncuya kavuştu. Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu’nun altyapısını oluşturduğu Yemekmatik yemek kartı platformu, İnfoteks’in ve iş ortağı olan QNB Finansbank ve Turk Para’nın geliştirdikleri altyapı ve BKM’nin TROY sistem desteği ile hayata geçiyor. Önümüzdeki hafta bir başka büyük özel bankanın da sisteme dahil olacağı belirtildi.
Yemekmatik platformu, Aralık ayından itibaren geniş üye işyeri ağında kullanılmaya başlanacak. Yemekmatik, Türkiye’nin ödeme sistemi olan Troy logolu ve e-para özelliğine sahip, sektörün çatı kurumu Federasyon tarafından çıkarılan ilk yemek kartı olacak.
Yemekmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz, 130 bin üye esnafı sistemde görmek istediklerini belirterek, “İlk etapta önceliğimiz yemek kartı komisyon yükü bulunan 50 bin üyeyi 6 ay içinde sistemimize üye yapmak olacak. Bu da yaklaşık yarım milyon şirketin kartını kullanmak anlamına geliyor” diyor. Yavuz, yemek kartı pazarını Türkiye’de olması gereken seviyelere taşımak istediklerini söylüyor. Yavuz’un verdiği bilgiye göre, Finansbank POS cihazına sahip esnaflar bu kartı kullanabilecek. Esnaflar, yaptıkları anlaşma ile Finansbank’ın işletme finansman modelinden yararlanma imkanına sahip olabilecek. Daha sonra bankalarla yapılan anlaşmalarla diğer bankaların da sisteme dahil olması planlanıyor.
Toplantının açılışında konuşan Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı E. Aykut Yenice Türkiye’de 81 il, 957 ilçede 130 binin üzerinde üye sayısına sahip olan Federasyonun, yeme-içme sektöründeki esnafın sesi olduğunu söyledi. Federasyonun ısrarlı takibi ve Ticaret Bakanlığının yaptığı düzenleme ile bu sene içinde yemek kartı sektörünün önemli bir sorununa çözüm geliştirildiğini anlatan E. Aykut Yenice, üye işyerlerinin üzerindeki komisyon baskısına yasal sınır konulduğunu belirtti.
Sektörün yerlileşmesi ve bu sorunları bir daha yaşamaması için, sektörün kendi çözümlerini geliştirmek üzere çalışma yaptığını belirten E. Aykut Yenice, bu süreçte tüm altyapının geliştirilmesinde yollarının İnfoteks ile kesiştiğini, iş ortaklarının desteği ile tamamen yerli bir çözüm geliştirildiğini anlattı.
E. Aykut Yenice, “Bu yıl pilot bölgelerde testlerini yaptığımız Yemekmatik, kısa zamanda tüm üye işyerlerimize yayılarak, Türkiye’nin en geniş üye ağına sahip yemek kartı olacak. Aynı zamanda esnafın yemek kartı komisyonu ve ayrı bir cihaz maliyeti sorunlarına çözüm olacak” diye konuştu.
 
Yemekmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz da Türkiye’nin kalkınma modeli olarak “Yerli ve milli üretimi” benimsediği günümüzde, yemek kartı sektörüne farklılıkları ile yerli ve milli bir ürünün altyapısını oluşturmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Yemekmatik’in altyapısının,  saha çalışmaları ile  kullanıcı, üye işyeri, çalışanlarına yemek kartı dağıtan kurumsal firma beklenti ve görüşleri sonucunda geliştirildiğini anlatan Mustafa Yavuz, Yemekmatik’in hayata geçirilmesinde desteği ve katkısı olanlara teşekkürlerini iletti.
 
Mustafa Yavuz “Yerli bir teknoloji firması olan İnfoteks, 2000’li yılların başından itibaren elektronik ürünleri, yeni nesil ödeme kaydedici cihazları, araç içi multimedya sistemleri gibi pek çok teknolojik ürünün yazılım ve üretimini gerçekleştirmektedir. Amacımız, ülkemizin ihtiyaç duyduğu teknoloji ve altyapıları geliştirerek ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmaktır. Bu açıdan, ülkemizin ticari hayata önemli kazanımlar sağlayacak olan Yemekmatik’i sizlere sunmaktan dolayı gururluyuz” dedi.
Mustafa Yavuz yeni ürünün gelişimiyle ilgili çıkış noktalarını da şu sözlerle özetledi:
“Yemek kartı sektöründe üye işletmelerin POS cihazı, sistem kullanım bedeli gibi maliyetlere katlanması gerekmekteydi. Oysa ülkenin kaynaklarının daha verimli kullanılması gereken bir dönemdeyiz. Biz e-para iş ortağımız Turk Para ve banka çözüm ortağımız QNB Finansbank ve eklenecek diğer bankalar sayesinde yemek kartlarını bankacılık sisteminin içine taşıyoruz ve üyelerin ilave bir maliyet üstlenmemelerini istiyoruz. Geliştirilen model ile Yemekmatik yemek kartlarının üye işyerlerinde kullanımı ile depozito ve sair adlar altında görünmeyen bir ücret talep edilmeyecek. Son olarak sadece büyükşehirlerde değil, Türkiye’nin genelinde bu hizmeti vereceğiz, böylece pastayı daha fazla büyüteceğimize inanıyoruz….”
 
BANKA KARTI GİBİ…

Mustafa Yavuz, Yemekmatik platformunu geliştirirken farklı, yeni, güvenli ve kolay kullanımlı herkes için bir çok avantaja sahip bir sistem yaratmayı hedeflediklerini açıkladı.
E-para özelliğine sahip Yemekmatik Kartlar’ın banka posları ve Bankalararası Kart Merkezi sistemlerinden geçtiği için güvenli bir altyapıya sahip olduğunu belirten Mustafa Yavuz “Türkiye’de ilk defa adeta banka kartı gibi bir yemek kartı tasarlandı. Üye işyerleri için ayrı bir cihaz alma ve yazılım yükleme zorunluluğu olmadan işletmelerinde bulunan anlaşmalı mevcut banka terminallerini kullanarak Yemekmatik sistemine dahil olabilecekler. Bu durum işletmelere maliyet avantajı ve operasyon kolaylığı, Yemekmatik’in kart kullanıcılarına geniş üye ağında kullanım avantajı sağlayacak” diye konuştu.
Mustafa Yavuz, ilk’lere sahip yeni nesil yemek kartının finansal teknoloji şirketi TURK PARA (Türk Elektronik Para A.Ş.)  ve anlaşmalı banka olan QNB Finansbank tarafından da desteklendiğine dikkat çekti. Yavuz  “Önümüzdeki hafta sektörün en büyük özel bankalarından bir tanesi daha sisteme ilave olacak. Yemekmatik Bankalararası Kart Merkezi’nin TROY altyapı desteği ile hayata geçiyor. Böylece, yeme-içme sektöründeki işletmeler, mevcut anlaşmalı mevcut banka terminallerini kullanarak Yemekmatik sistemine dahil olabilecek. Kurduğumuz altyapı gerek yaygınlık sağlama gerekse maliyet yönetimi bakımından rakiplerimize göre önemli avantajlar sağlayacaktır” dedi.
Mustafa Yavuz, Yemekmatik’in ödeme teknoloji ve hizmet çözümleri için platform olarak konumlandırıldığını, bu sebeple sektöre yönelik farklı işbirliği ve çözümlerinin geliştirilmeye devam edildiğini belirtti. Yakın zamanda üye işyerlerinin kazançlarını artıracak, birçok avantaja sahip özel tedarik sisteminin sunulmasıyla birlikte Yemekmatik’in özellikle Ev Dışı Tüketim sektöründe tedarikçiler ile üye işletmelerin tedarik sorunlarına çözüm sunacaklarını ifade eden Yavuz, nihai amacın Türkiye’de geliştirilen özel çözümlerin bir model olarak diğer ülkelere ihracı olduğunu da vurguladı.