Yazılım tanımlı geleceğe yolculuk

0
53

Dijital dönüşüm yolculuğunun en önemli paydaşlarından biri yazılım. Yazılım merkezli bir dijitalleşme ve dijital iş süreçlerinin belirlendiği yeni bir gelecekten söz ediyoruz. VMware Türkiye Ülke Müdürü Murat Mediçeler ile Executive Exchange kapsamında yaptığımız söyleşide değişimi yakalamanın ötesinde değişime yön verecek yeni nesil teknoloji yaklaşımını ele aldık.
 
Dünyada hızlı ve yoğun bir dijital dönüşüm yaşanıyor. Bu neden kaynaklanıyor; dijitalleşmeyi hızlandıran belli başlı teknolojiler hangileri? Vmware’in buradaki katma değeri nedir?
Dünya tarihinde yaşanan tüm önemli dönüşümlerde olduğu gibi halihazırda yaşadığımız dijital dönüşümde de sürükleyici birtakım faktörler var. Teknolojinin gelişimi kuşkusuz bu faktörlerin en etkili olanıdır. Gelişen teknolojiler kapsamında ise özellikle mobil ve bulut teknolojilerinin bu dönüşümde önemli bir rolü bulunuyor. Zira bu iki teknoloji sayesinde her insan, istediği her veriye dilediği noktadan dilediği zaman diliminde erişme imkanına kavuştu. Bu da geleneksel müşteri-hizmet veren şirket ilişkisini köklü bir değişime uğrattı ve müşterilerin kendilerine hizmet veren kurumlardan hız ve verimlilik beklentileri arttı. Sonucunda da zorlu rekabette ayakta kalmak isteyen şirketler dijital dönüşüme yön veren birçok yeni teknolojinin kapısını araladı. Nesnelerin interneti (IoT) ve makinelerarası iletişim (M2M) gibi teknolojileri bu trende örnek gösterebiliriz. Verimi artıran, maliyetleri büyük ölçüde düşüren bu teknolojiler mobilite ve bulut teknolojileri ile birlikte hem müşteri-marka ilişkisini zenginleştirdiler hem de kurumların daha yenilikçi ürün ve hizmetler sunmasına ön ayak oldular. VMware ise bu dönüşümün tam merkezinde yer alan bir şirket. Bulut ve sanallaştırma teknolojilerimizle dünyada lider konumdayız. Yazılım ve verilerin günümüzde likit varlıklar haline dönüşmesiyle birlikte NSX ağ sanallaştırma platformumuz, hizmet olarak altyapı (IaaS) hizmetlerimiz ve sunduğumuz “Yazılım Tanımlı Gelecek” vizyonumuzla dijital dönüşüm çağında kurumların çevik, rekabetçi ve yenilikçi nitelik kazanma süreçlerine destek oluyoruz.
 
Executive Exchange etkinliğini yapmadaki amacınız nedir? Bu etkinlikte iş dünyasına verdiğiniz mesajlar neler oldu?

VMware olarak içinde bulunduğumuz dijital dönüşümün en önemli bileşeninin yazılım  olduğunu  düşünüyoruz. Yazılım Tanımlı Gelecek vizyonumuz dahilinde dijital dönüşümün merkezinde yer alan uygulamaların mobil bulut dünyasında, web ölçeğinde ve hızında yönetilmesinin ve güvenliklerinin sağlanmasının kilit öneme sahip olduğuna inanıyoruz. Yazılım katmanını merkezine alan iş modelimizde katılımcıları bir ağ içerisinde bir araya getirerek, dijital iş süreçlerini donanım katmanından olabildiğince ayırıyoruz. Geçmişte donanım katmanının güçlendirilmesi için ayrılan kaynaklar, yazılım tabanlı gelecek vizyonu çerçevesinde işletmelerin gerçek büyüme amaçları için kullanılabiliyor. Bu elbette ki yazıldığından daha zorlu bir değişim süreci. VMware olarak bu dönüşüm sürecinde yaşanan zorlukları ve sürecin yaratacağı fırsatları paylaşımcı bir platformda masaya yatırmak istedik. Executive Exchange etkinliği bu amacın somut bir tezahürü. Etkinlikte VMware müşterileri güvenlik ve işletme çevikliği de dahil olmak üzere kendi dijital dönüşüm süreçlerinde elde ettikleri sonuçları paylaştılar. Paylaşımların yarattığı sinerjinin ve başarı öykülerinin vereceği cesaretin yazılım tabanlı strateji bilincinin artmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz.