Yataş’ın altın yılı

0
292

Temellerini 41 yıl önce Süntaş A.Ş.’nin oluşturduğu “herkes iyi bir uykuyu hak ediyor” mottosuyla yola çıkan Yataş Grup, faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. 2016 yılını 500 milyon TL’nin üzerinde ciro ve yüzde 54 büyüme ile kapatan Yataş Grup, 2017 yılının ilk çeyreğinde ise 2016 yılına göre yüzde 61 büyüme performansı gösterdi.  2016 yılını Yataş Grup açısından “altın yıl” olarak tanımlayan Yataş Grup CEO’su Nuri Öztaşkın, “Grubumuzun büyümesindeki asıl sırrı; markalarına odaklanması, tüm ekiplerinin başarıyı özveriyle hedeflemesi, markalarını yeniden yapılandırması ve hedeflerle yönetim prensibi olduğunu söyleyebilirim. Bu süreçteki yeni vizyonumuzun uluslararası alanda da fark yaratan, 24 saat ışıkları sönmeyen global bir şirket haline gelmek” diyor. Dünya markası olma hedefi için Turquality Programı’na başvuran şirket, başvurunun olumlu sonuçlanması durumunda yurt dışında 2021 yılına kadar 200 mağazaya ulaşmayı amaçlıyor.
 
Globalleşme yolunda büyüme elbette yatırımsız gerçekleşmiyor. Ürünlerin yüzde 85’ini Kayseri ve Ankara’daki fabrikalarda üreten şirket, fabrikalara yaptığı 40 milyon TL ek tesis ve makine parkı yatırımlarına devam ediyor. Söz konusu tesislerin temmuz ayında tamamlanmasıyla Kayseri’deki yatak fabrikasında 52 saniyede bir yatak üretmek ve yatak üretimindeki yıllık kapasiteyi 1 milyon adede çıkarmak hedefleniyor. Öztaşkın, “Anlaşmalarımız neticesinde yılsonunda 120 yeni satış noktası daha açmış olacağız. Yurt dışında ise 29 ülkede 50 konsept mağazamız var. Bu sayı, yılsonunda 60’a ulaşacak” diyor ve ekliyor: “Mobilya ihracatımız, ithalatımızın tam dört katı büyüklüğe erişti. 2017’de de yüzde 15 büyüme öngörüyoruz.” Yataş Grup’un uluslararası alandaki amacı, dünyadaki her 5 milyon insana bir Enza Home, her 1 milyon insana da bir Yataş Bedding mağazası açmak.
 
Yurtdışı pazarlarında Enza Home ve Yataş Bedding markaları ile Avrupa, Ortadoğu, Balkanlar ve Çin başta olmak üzere 49 ülkeye ihracat yapılıyor. 2010 yılında uzun bir dönemi kapsayan bir değişim/dönüşüm projesine başlayan Yataş Grup, tüketiciye daha yakın olmak ve ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla ürün gruplarını ve dağıtım kanallarını revize etme yoluna gitti.  Şirket, tüketicilerin algısındaki güçlü Yataş markasının, mobilya algısını engellediğini düşünerek 2010 yılında Enza Home markasını kurdu. Enza Home, mobilyadan halıya, aydınlatmadan yatak tekstil ürünlerine kadar geniş bir dekorasyon yelpazesiyle ön plana çıkıyor. Öztaşkın, “Yataş Grup olarak Enza Home markamızla dünya dekorasyon trendlerini büyük danışmanlık firmalarıyla takip ediyoruz. Enza Home’un tasarım anlayışı; yenilikçi, şehirli, konforlu ve ulaşılabilir. Enza’yı bir mobilyadan fazlası, yani dekorasyon dünyası olarak konumlandırdık” diyor.
 
ORTADOĞU VE AVRUPA HEDEFTEKİ PAZARLAR
Yataş Grup’un, yurtiçinde ve yurtdışında toplam 340 konsept mağazası bulunuyor. Konsept mağazaların 290’ı yurtiçinde bulunuyor. İlk kez 2009 yılında yurtdışına açılan Yataş Grup,  İran ve İngiltere’de mağaza açtı. Öztaşkın, “En güçlü ve lider olduğumuz yurt dışı pazarlar şimdilik İran, Suudi Arabistan, Arnavutluk ve Azerbaycan. 2017 yılı üçüncü çeyreğinde hedeflediğimiz “Turquality Destek Programı”na markalarımızın dahil olmasıyla yurt dışında çok kısa sürede 100 mağazaya ulaşacağımızı öngörüyoruz” diyor. Şirketin 2017 yılı hedefi ise yüzde 44 büyüme ile 720 milyon TL’lik ciroya ulaşmak ve beş yıl içerisinde yurtdışı cironun yurtiçi cirosuna oranla yüzde 20’sini, 10 yıl içerisinde de yüzde 50’sini yurtdışı faaliyetleriyle sağlamak amaçlanıyor. Özellikle büyümenin planladığı bölgeler ise Ortadoğu ve Avrupa.
 
Yatak odasından yemek odasına, köşe takımından oturma gruplarına, yataktan ev tekstili ürünlerine, halıdan aksesuara kadar 2000’e yakın zengin ürün yelpazesine sahip Yataş Grup’un cirosunun ürün gruplarındaki payı, yatak grubunda yüzde 32, baza, başlık ve ev tekstili gruplarında yüzde 19, mobilya grubunda ise yüzde 48 oranlarında bulunuyor. Visco Therapy yatak ve yastıklar, NASA’nın geliştirdiği uzay teknolojisinden doğan kapalı hücre viskoelastik “Memory Foam Teknolojisi” ile üretiliyor. Öztaşkın, “Dünyanın en gelişmiş yay teknolojileri uzmanı Leggett & Platt ile yaptığımız işbirliği sonucunda aldığımız yeni yay teknolojileri ile ürettiğimiz yataklar için Uyku Devrimini başlattık. Yataş Grup ayrıca “Dacron” ürünlerini satmakla yetkilidir. Yataş yataklarının kışlık tarafında kullanılan yün vatka, yüzde 100 Woolmark®’tır. Yataklarında Woolmark yün kullanan tek firma Yataş’tır” diyor.
 
Dinamik bir sektör olan mobilya sektörü dolayısıyla ekonomik kriz, hammadde fiyatlarında artışlar ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar gibi riskleri de içinde barındırıyor. Şirketi olumlu ve olumsuz olarak en fazla etkileyen gelişmeler değerlendiren Öztaşkın, “Ekonomik krizler ülkemizi etkilediği gibi elbette bizleri de etkiliyor. Batan şirketler, işten çıkarmalar, tüketicinin alım gücünün düşmesi, döviz kurlarındaki artış, özellikle “konfor” sunan bir şirket için oldukça zor bir durum. Buna rağmen metropol yaşamı, konut sektöründeki büyüme ve canlılık, mobilya alımını ve mobilya değiştirme sıklığını da önemli ölçüde, olumlu olarak etkiliyor” diyor.
 
KDV ORANLARININ DÜŞÜRÜLMESİ OLUMLU ETKİ YAPTI
Yataş Grup 1996 senesinde kendi sektöründe halka açılan ilk şirket. 2017 yılında güçlü beklentilerin satın alındığı Yataş Grup hissesinde yabancı yatırımcının ağırlıklı olarak pozisyon aldığı gözleniyor. Yabancılar 2014’ten başlayarak her yıl artan miktarda alım gerçekleştirirken hissenin de değeri yükseldi. Hali hazırda halka açık kısmın yüzde 57’si yabancı saklamasında bulunan hissede bu yılın ilk yarısında alımlar devam etti. İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, “Yataş bu yıl borsada büyüme hikayesi olan şirketlerden birisi. Yataş’ın 2017 yılı satış geliri hedefi 750 milyon TL seviyesinde. Şirket 2016 yılını 502 milyon TL ciro ile kapatmıştı. Mevcut veriler ile şirketin 2017 yılını 30 milyon TL net kâr ile kapatabileceğini düşünüyorum. Bu 2016 yılındaki 17,5 milyon TL net kârın yüzde 70 artması anlamına geliyor. Bu beklenti doğrultusunda f/k yaklaşımına göre 8.40 -9.11 TL arasında bir hedef fiyat aralığına ulaşıyoruz. Yataş 9.85 TL olan son fiyatına göre mevcut beklentilerini fiyatına yansıtmış görünüyor. Nihayetinde yılbaşından bu yana yüzde 128 yükselmiş bir hisseden bahsediyoruz. Kâr rakamı beklentilerin üzerinde oluşursa, bu durumda beklentiler de yükselebilir. Ancak şu anda ucuz olduğunu söylemek zor” diyor.
 
Aynı zamanda Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı da olan Öztaşkın, sektörle ilgili değerlendirmede bulunurken son zamanlarda KDV oranının düşürülmesinin sektörü olumlu yönde etkilediğine değiniyor. KDV oranın yüzde 8 bandına çekilmesiyle kayıt dışı üretimin de önüne geçilebildiğinin altını çizen Öztaşkın, “Üretim ve satış yapan tüm mobilya firmaları bu düzenlemeden gayet memnun. Tüketiciler artık markalı mobilyaları tercih etmeye başladı. Bu da sektöre taze kan getirecektir. Tüketiciler artık marka ile birebir bağ kurmayı çok önemsiyor. Sadece mağaza ve satış kanallarının çokluğu değil, satış noktalarında müşteriyle kurulan ilişki, satış sonrası müşteri memnuniyeti gibi konular daha da önemli artık. Bu yüzden perakendecilik anlayışı da yeni nesle geçiyor ve yenileniyor. Zaten ihtiyacımız olan tam da buydu” diyor.

FORTUNE 500 2016 ŞİRKET PROFİLİ
SIRA NO:                 340
NET SATIŞLAR:     502.323.499 TL
FVÖK:                       44.200.632 TL
İHRACAT:               41.566.691 TL
ÇALIŞAN SAYISI:  1.909