Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu

0
44

Bu yıl 19. kez düzenlenen, Türkiye’nin en prestijli ve uzun soluklu tiyatro ödülü Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen görkemli bir törenle sahiplerine kavuştu.
 
Tüm tiyatro camiasının merakla beklediği gecede Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü Prof. Zeliha Berksoy’a, Yapı Kredi Özel Ödülü Şahika Tekand’a, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü ise Firuze Engin’e verildi.
 
Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, töreninde yaptığı  konuşmada, Yapı Kredi ailesi için ayrı bir anlamı olan Afife Tiyatro Ödülleri’nin Türk tiyatrosunda da bir geleneğe dönüştüğünü belirtti. Açıkalın şunları söyledi:
 
“Yapı Kredi olarak kurulduğumuz ilk günden bugüne bir finansal kurum olmanın çok ötesini hedefledik. Köklü geçmişimizin bize yüklediği sorumluluğun bilinciyle Yapı Kredi olarak edebiyattan, tiyatroya, çağdaş sanattan müziğe hemen tüm disiplinlerde sanatçı ve sanatseverlere içtenlikle destek olmaya devam ediyoruz. Bize atfedilen ’kültür-sanat bankası‘ unvanına layık olmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugün 5.000’e yakın basılı ve dijital başlık yayınlayan Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık bu çabalarımızın en iyi örneklerinden sadece biri. Yine tarihimize baktığımızda ise 1951 yılında Muhsin Ertuğrul’a Küçük Sahne’nin kurulması aşamasında destek olan yegâne kurum olduğumuzu görmekten büyük gurur duyuyoruz. O zamanlardan başlayan tiyatro aşkımız, tam 19 yıldır devam eden Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri ile ilk günkü heyecanıyla devam ediyor. Önümüzdeki yıl 20’ncisini daha da büyük bir coşkuyla kutlamaya hazırlandığımız, Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri için şimdiden çok heyecanlıyız.”
 
Başağa sözlerine şöyle devam etti: “Jüri üyelerimizin oyunları izledikten hemen sonra değerlendirebilmeleri için online sistemimizi 2012-2013 sezonunda hayata geçirmiştik. Bu değerlendirme sistemi ’not‘ vermeye dayanıyor. Jüri üyelerimiz oyunları izledikten sonra 11 ayrı kategoride kanaatlerini nota dönüştürüyor ve kişisel şifreleri ile kapalı bir sisteme giriş yapıyorlar. Tiyatro gibi derin bir alanda, göreceli nüansları ve kişisel becerileri değerlendirerek ayrıştırmanın ne denli zor olduğunun da farkındayız. Ancak şu noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum; burada nasıl çalıştığı belli olan, kurallarından asla taviz vermeyen, uygulamada çıkan aksaklıklarını düzelterek kendini geliştiren, dinamik ve adaletli çalışan bir sistem var.
Zamanlarından fedakârlık edip, tiyatro için bir şeyler yapmaya çalışan ve bu uğurda günlerce, gecelerce mesai harcayan jüri üyesi arkadaşlarıma sizlerin huzurunda içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca birazdan açıklanacak kazananları da şimdiden tebrik ederim.”
 
Ödül listesi:
YILIN EN BAŞARILI PRODÜKSİYONU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları
Bir Yaz Gecesi Rüyası               
YILIN EN BAŞARILI YÖNETMENİ
Alexandar Popovski-İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz
YILIN EN BAŞARILI ERKEK OYUNCUSU
Tuğrul Tülek-İki Kişilik Yaz
YILIN EN BAŞARILI KADIN OYUNCUSU
Aslı Yılmaz-Tesir
YARDIMCI ROLDE YILIN EN BAŞARILI ERKEK OYUNCUSU
Yavuz Şeker-Bir Yaz Gecesi Rüyası
YARDIMCI ROLDE YILIN EN BAŞARILI KADIN OYUNCUSU
Tomris İncer-Kral (Soytarım) Lear
YILIN EN BAŞARILI SAHNE TASARIMI
Sven Jonke-Bir Yaz Gecesi Rüyası
YILIN EN BAŞARILI GİYSİ TASARIMI
Candan Seda Balaban-Kral (Soytarım) Lear
YILIN EN BAŞARILI SAHNE MÜZİĞİ
Orhan Enes Kuzu-Paşa Paşa Tiyatro Yahut Ahmet Vefik Paşa
YILIN EN BAŞARILI IŞIK TASARIMI
Yakup Çartık-Hamlet Makinesi
YILIN BAŞARILI GENÇ KUŞAK SANATÇISI
Edip Tepeli-Sırça Hayvan Koleksiyonu