Yanis ​Varoufakis istifa etti

    0
    21

    Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, referandumda ‘Hayır’ kararı çıkmasının ardından sürpriz bir şekilde istifa ettiğini açıkladı.

    Varoufakis yaptığı açıklamada, “Maliye Bakanlığı’ndan bugün ayrılıyorum” dedi.

    Varufakis, kendi özel blog sitesinde İngilizce olarak “Artık bakan değil” başlığı altında yayınladığı açıklamasında, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın müzakerelerde elini güçlendirmek için bakanlık görevinden ayrılma kararı aldığını belirtti.

    Açıklamasında, Yunanistan’da dün yapılan referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından kendisine, Eurogroup’un ve diğer ortakların müzakerelerde kendisini görmek istemediği, başbakanın da böyle bir durumun anlaşma sağlanmasına belki yardımcı olacağını değerlendirdiği şeklinde haberler iletildiğini belirten Varufakis, “Bu nedenle Maliye Bakanlığı’ndan ayrılıyorum. Aleksis Çipras’ın, Yunan halkının referandum aracığıyla bize sunduğu sermayeyi kendisinin arzu ettiği şekilde değerlendirmesine elimden geldiğince yardımcı olmak benim görevimdir” ifadelerini kullandı.

    Varufakis, tüm demokratik kazanımların bir bedeli olduğunu belirterek, Yunan hükümetinin kreditörlerin ültimatomunu ret etmesinin de büyük bir maliyeti olduğunu kaydetti.

    İstifasına neden olarak Euro Bölgesi’nin bazı üyelerinin kendisini Eurogroup toplantılarında istememesini gösteren Varoufakis, görevinden ayrılarak Başbakan Çipras’a bir anlaşmaya varmasında yardımcı olmayı hedeflediğini belirtti. 

    Varoufakis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve yeni Maliye Bakanını tüm gücüyle destekleyeceğini ifade etti.

    Yunanistan’da dün gerçekleştirilen referandumda halkın büyük çoğunluğu uluslararası kreditörler tarafından sunulan reform için kredi anlaşmasının reddedilmesi yönünde oy kullandılar. 

    Oyların yüzde 87’sinin sayılmasının ardından yapılan resmi projeksiyona göre Yunan halkının yüzde 61’i kreditörlerin teklifini ‘Hayır’ dedi. 

    Varoufakis’in istifası sonrasında euro, ABD Doları karşısında  1,1012’den 1,1088’e kadar toparlandı.

    VAROUFAKIS’IN YERİNE TSAKALATOS GETİRİLEBİLİR

    Yunan hükümet sözcüsü, bugün görevinden istifa eden Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in yerini alacak ismin, Devlet Başkanı’nın çağrısı ile siyasi parti liderlerini bugün saat 10’da yapacakları toplantının ardından belirleneceğini söyledi. 

    ”GEREKİRSE PARALEL PARA BİRİMİNE GEÇERİZ”
    Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis istifası öncesi İngiliz Daily Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada
    “Avrupa Bankası nakit sağlamayı reddederse Kalifornia’da olduğu gibi IOU tipi elektronik para birimine geçeriz. Aslında bunu bir hafta önce yapmalıydık” dedi.

    Varufakis, bu önlemin Yunanistan’ın avrodan çıkması için bir başlangıç olmadığını, ortak para birimi kapsamında yasal bir hareket olduğunu savundu.

    Kalifornia’da 2008’de Lehman Brothers krizi nedeniyle nakit sıkıntı meydana geldiğinde ödemeler için para yerine özel kupon bastırılmıştı.