Yabancının yıl sonu stratejisi

0
34

Borsa İstanbul’da hisse senetleri geçtiğimiz kasım ayında ilk defa TL bazında 115 bin seviyesini test ederek beraberinde tarihi bir rekoru da kırmış oldu. Borsadaki yükseliş yabancı alımlarıyla birlikte geldi. Bununla birlikte yabancıların yıl sonuna ilişkin rotalarını değiştirdikleri gözleniyor. Yabancılar kasım ayının ikinci haftasında 513 milyon dolar tutarında hisse satışı yaptı. Bir haftada gerçekleşen bu satış daha önce 2008, 2011 ve 2015 yıllarındaki krizlerde gerçekleşmişti. Yabancıların borsadaki payı sonbaharda yüzde 66,08’e kadar yükselirken 10 Kasım’da 64,89’a düştü. Kasım ayının ikinci haftası yaşanmaya başlayan satışlarla hisselerde yabancı satışının devam edebileceği kaygısı beraberinde tedirginliği arttırdı. Bunun ana nedenlerinden birisi yabancı kurumların hisse raporlarında Türkiye için “ağırlığı azalt” tavsiyesinde bulunmaya başlaması. JP Morgan, kasım sonunda yayınladığı raporda Türkiye için tavsiyesini “ağırlığı azalt” olarak gösterdi. Kurum, Güney Afrika, Meksika, Türkiye ve Kolombiya hisselerinde de “ağırlığı azalt” tavsiyesi verirken Çin, Kore, Brezilya, Rusya ve Peru için alım önerisinde bulundu. Türkiye’nin Amerika ve Almanya ve diğer bazı Avrupa ülkeleri ile yaşadığı gerilim döviz kurlarında hareketlenmeye neden olurken Türkiye’de piyasaların diğer gelişmekte olan ülkelerle olumsuz ayrışmasına neden oldu. Buna rağmen yabancı kurumlardan farklı raporların geldiğini görüyoruz. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi profilinin geniş ve esnek orta gelirli ekonomisini, dayanıklı büyümesini ve olumlu demografisini yansıttığını, ifade ediyor. Raporda, Türkiye’nin kamu finansmanının geçen yıl boyunca ağırlaşmasına rağmen, ülkenin dirençli ekonomik büyümesi ve kamu borcu ölçütlerinin yönetilebilirliğinin kredi için önemli zemin sağladığı, belirtildi. Moody’s olumlu değerlendirmelerde bulunmasına rağmen Türkiye’nin kredi notu veya görünümü ile ilgili bir değişiklik yapmadı. Kurum, 18 Mart’ta, Türkiye’nin kredi notunu “Ba1” seviyesinde tutmuş, görünümünü ise durağandan negatife çekmişti.
Yabancıların borsadaki stratejilerini izlerken Türkiye’nin kredi risk primini takip etmek önemli sinyallerden birisidir. Türkiye’nin kredi risk primini gösteren CDS oranı 200 seviyesinin üzerine çıktı. 10 Ocak 2017 günü 299 seviyesine kadar yükselen risk primi, ocak ayındaki veriye göre daha düşük bir riski işaret etse de 200 seviyenin üzerine çıkması önemli. Geçmiş dönem istatistikleri kredi risk priminin kalıcı olarak 200’ün üzerinde seyrettiği dönemlerde yabancıların TL varlıklarda pozisyon azalttığını, CDS’in 200’ün altında seyrettiği dönemlerde pozisyonlarını artırdığı görülüyor.

Türkiye’de hisse senetleri piyasası gelişmekte olan ülkelere göre yüzde 38 iskontolu. Bu nedenle yabancılar gelişen yeni durumlar karşısında hızlı hareket ederek olumlu gelişmeleri fırsata çeviriyor. ABD ve Avrupa ülkeleri ile gerilim tırmanmazsa bu defa da iskontolu fiyatları değerlendirdiklerini görebileceğiz. Bunun sinyali ise bankalardaki paylarını artırmaya başlamaları ile olacaktır.