Yabancı sermaye Türkiye’yi tercih etti

0
43

Alman Die Welt ve Welt Kompakt, Fransız Le Figaro, İngiliz The Daily Telegraph, BAE gazeteleri The National ve Al Ittıhad ile birlikte okuyucularla buluşan Turkey Discover the Potential’da yabancı sermayenin Türkiye tercihine vurgu yapıldı.

Turkey Discover the Potential, yaklaşık toplam  4 milyon 600 bin İngiliz, Fransız, Alman ve Arap okuyucuya ulaşıyor. Bu gazetelerde Türkiye’nin son yıllarda istikrarlı bir ekonomik büyümeyi gerçekleştirdiğine işaret edildi. 

Global Connection tarafından yayına hazırlanan ve dünyanın önde gelen gazeteleri ile birlikte yabancı okuyucularla buluşan Turkey Discover the Potential, yayınlanan ülkelerin seçkin gazetecilerinin imzalı yazılarına da yer verdi.

Cumhurbaşkanlığı’nın himayelerinde Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin liderliğinde yayınlanan Turkey Discover the Potential, Türkiye’nin yabancı yatırımcılara sunduğu olanakları, fırsatları, Türkiye’nin turizmden tarıma kadar birçok sektördeki potansiyelini gözler önüne serdi.

21 Nisan’da Almanya’da Die Welt ve Welt Kompakt, 22 Nisan’da Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) The National ve Al Ittıhad’ın yanı sıra Fransa’da Le Figaro ile birlikte yayınlan ve 24 Nisan’da da İngiltere’de The Daily Telegraph ile birlikte okuyucuyla buluşacak olan Turkey Discover the Potential’ın son sayısında Türkiye’nin istikrarlı bir büyüme trendi yakaladığına işaret edildi.

Bazı jeopolitik dalgalanmalara rağmen, Türkiye ekonomisinin gücü ve GSYİH büyümesinin tahminlerin üzerinde gelişme gösterdiği belirtilerek, ekonomik performans “etkileyici” bulundu.

Türk Hava Yolları, Halkbank ve Paloma Otelleri’nin katkılarıyla hazırlanan ve Uluslararası sermayenin 2015 yılında Türkiye’yi seçtiğine vurgu yapılan yayınlarda, Türkiye’nin güçlü ekonomisiyle yabancı yatırımların adresi olduğu belirtildi.

Turkey Discover the Potential’da Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın açıklamalarına da yer verildi. Elitaş, “2002 yılından bu yana, yabancı sermaye Türkiye’ye 165 milyar dolarlık doğrudan yatırım yaptı.  2014 yılı itibariyle Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı şirket sayısı 39 bine ulaştı” dedi.

BAE’de yayınlanan The National’a yazan Arno Maierbrugger ise “Bazı jeopolitik ters rüzgarlara rağmen Türkiye’nin ekonomisi güçlendikçe güçleniyor” diyerek, ekonomik büyümenin Türkiye’nin dünya sahnesinde artan prestijine katkıda bulunduğunu ifade etti. Le Figaro’da yer alan yazıda da, Türkiye’nin yenilenebilir enerji devrimini yaşamaya hazırlandığı kaydedildi.

David Hendrix imzasıyla The Daily Telegraph’da yayınlanan yazıda  Türkiye’nin enerji alanındaki yatırımlarına ve potansiyeline dikkat çekildi. David Hendrix, “Türkiye, yenilenebilir ve nükleer enerji üretmek için kapasitesini artırarak Avrupa enerji güvenliğine katkıda bulunabilir” diye yazdı. Anadolu’nun tarih boyunca oynadığı role işaret eden Hendrix, “Bugün Türkiye, uluslararası alandaki istikrarsızlıklara rağmen bölgesel ekonomik önemini göstermeye devam ediyor” dedi.

Die Welt Gazetesi için kaleme alınan Tobias von Heymann imzalı yazıda, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılına kadar özellikle yenilenebilir enerji piyasasında güçlü bir büyüme hedeflendiği belirtilerek, şöyle denildi: 

“Türkiye bu sektörde dünyanın zirvesinde yer almayı amaçlıyor. Türk hükümeti, ülkenin giderek artan enerji talebini karşılamak için bu süre içinde bu alanda 110 milyar dolar civarında yatırım yapmayı planlıyor. Böylece bu alandaki yatırımlar geçtiğimiz on yıla göre iki katına çıkmış olacak.”

Alex Bruce, The National gazetesi ile birlikte yayınlanan Turkey Discover the Potential’da, Türkiye’nin sağlık alanındaki potansiyeline vurgu yaparak bu alanda ABD ve Almanya’nın ardından dünyanın en kaliteli sağlık hizmeti sunan turizm destinasyonunun Türkiye olduğunu kaydetti.

Türkiye organik tarım sektörünün son 25 yılda gerçekleştirdiği büyümeyi anlatan Aidan McMahon da, The National gazetesindeki yazısında  “Türkiye’nin hızlı büyümesi gelecek için de umut vaat ediyor  ihracat yükselişte, sübvansiyonlar deneyselliği ve inovasyonu teşvik ediyor” dedi.