Vodafone ve A101’den yeni segment: Altın Kulüp

0
78

Son dönemde perakendede konuştuğum CIO’ların tamamına yakını segmentasyon ile daha etkin pazarlama ve müşteri ilişkileri sağlamayı ajandasının bir yerine yerleştirmiş durumda. A101 ile Vodafone’un işbirliği bu konuda iyi bir örnek olmaya aday. Her iki şirketin yöneticilerine yöneltilen sorular daha büyük ölçüde kadınların internet kullanmaya teşviki için daha fazla bedava internet kotası verilmesine odaklansa da Vodafone içinde 12:00 ile 16:00 arasında bedava konuşma özelliğinin kulüp mantığı açısından kadınları cezbetmekte daha etkili olduğunu düşünüyorum. Bu akıllı yaklaşım A101 mantığına yakın bir biçimde 18 lira fiyatlı paket mantığı ile birleşince yerine yakışan bir kampanya ortaya çıkmış oluyor. Bu model, Vodafone’a şu anda sahip olmadığı genişlikte bir dağıtım kanalını sağlayacak. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, “Türkiye’de bin 250 konsept mağazamız var” diyor.

A101 CEO›su Erhan Bostan’ın 81 ilde 850 ilçeye yayılan 6 bin 500’ü aşkın mağazası ile ortaya koyduğu değer kanal anlamında tartışmasız. İleri aşamalarda cihaz satışı gündeme geldiğinde bu ağ daha büyük anlam kazanacak ancak şu anda bu süreçler tam olarak planlanmış değil. Ev kadınlarının alışveriş tercihleri düşünüldüğünde Bostan’ın başında olduğu A101’in günde 2,5 milyon fiş kesen ve müşterilerinin yüzde 60’ı kadın olan bir yapı olarak Altın Tarifeler’e destek vermesi, A101’in hızla büyüyen ancak yoğun rekabet bulunan indirim marketleri segmentinde önemli bir koz elde etmesi anlamına da geliyor. Bu sene 13 milyar lira ciro bekleyen A101, buna katkıda bulunacak yeni bir ürünü de raflarına taşımış oldu.

Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan ise, “Vodafone Altın Kulüp ile anne, eş, gelin, işkadını ve evlat olarak pek çok rol üstlenen ev kadınlarının hayatını mobil iletişim teknolojilerinin gücüyle kolaylaştırmak istiyoruz. Kadınlara yönelik uygun fiyatlı ürün ve servisler sunarak onların gücüne güç katıyoruz» diyor.
Geleceğe bakarsak, A101’in SAP HANA altyapısı ile sahip olduğu segmentasyon olanakları bundan daha fazlasını vaat ediyor.