Vakıfbank’ın karı yüzde 19 arttı

0
23

VakıfBank, yılın dokuz ayında 1 milyar 273 milyon lira net kar etti.

VakıfBank açıklamasına göre, 2015 yılının üçüncü çeyreğinde 452,5 milyon liralık kara ulaşan bankanın dokuz aylık net karı 1 milyar 273 milyon lira oldu.

Karını yüzde 19 artıran VakıfBank’ın aktif büyüklüğü de 2014 yıl sonuna göre yüzde 19’luk artışla 188 milyar lirayı, nakdi ve gayrinakdi kredi toplamı yüzde 20 yükselişle 160 milyar lirayı, toplam mevduatı ise yüzde 23 artarak 112 milyar lirayı aştı.

Açıklamada, 2015 yılı üçüncü çeyrek konsolide olmayan finansal sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerine yer verilen VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan, nakdi ve gayrinakdi kredilerle ekonomiye aktardıkları kaynağın 160 milyar TL seviyesine gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Aydoğan, yılın dokuz ayında nakdi ve gayrinakdi kredi büyümesinin yüzde 20 seviyesine ulaştığını ve hedefledikleri verimli kredi segmentlerinde pazar payı kazanmaya devam ettiklerini belirtti.

VakıfBank olarak reel ekonomiye verdikleri desteğe dikkati çeken Aydoğan, Türkiye’ye değer yaratan havalimanı, köprü ve otoyol başta olmak üzere önemli ve büyük altyapı projelerinin finansmanındaki öncü konumlarını pekiştirdiklerini ifade etti.

Aydoğan, toplam proje finansman kredilerinin geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 27 artışla 8 milyar dolara yaklaştığını aktardı.

Karlı büyüme stratejisi doğrultusunda, hedeflenen bilanço büyüklüklerinde sektörden hızlı büyüdüklerini ve karlılık performansı bakımından sektörden pozitif ayrışmaya devam ettiklerini vurgulayan Aydoğan, “2013 ve 2014 yıllarında olduğu gibi yıllık net kar artışımız yılın dokuz ayında sektör ortalamasının üzerindedir. Sektörün dokuz aylık toplam karı bir önceki yıla göre aynı kalırken, bankamızın net karı yüzde 19 artmıştır.

Böylelikle bankamızın dokuz aylık ortalama öz kaynak karlılığı, sektör ortalamasının yaklaşık yüzde 1 üzerinde gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.
 
Güçlü sermaye rasyosu ve aktif kalitesi
Aydoğan, sermaye yeterliliği ve aktif kalitesi tarafındaki olumlu seyrin de altını çizerek, şunları kaydetti:

“Yılın üçüncü çeyreğindeki siyasi belirsizlik ortamı, piyasalardaki yüksek oynaklık ve kur artışına rağmen VakıfBank yılbaşından bugüne kadar güçlü sermaye yeterliliği oranlarını korumayı başarmıştır.

Sektörün sermaye yeterlilik rasyosu sadece son çeyrekte 72 baz puan düşerken, bankamızın sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 13,72’ye ulaşmış ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) hedef rasyosu olan yüzde 12’nin güvenli bir şekilde üzerinde kalmıştır.

Artan içsel sermaye üretimi ve etkin sermaye yönetimi sayesinde, bankamızın istikrarlı şekilde büyümeye devam edebileceği bir sermaye tabanına sahibiz. Aktif kalitesi açısından baktığımızda, yılbaşından bugüne kadar sektörün takibe dönüşüm oranı, aktif satışı ve varlık silinmesi uygulamalarına rağmen artarken, herhangi bir aktif satışı ve varlık silmesi yapılmadığı halde bankamızın takibe dönüşüm oranı 2014 yıl sonuna göre aynı kalmıştır. Siyasi istikrarın yeniden tesis edilmesinin de katkısıyla bankamızın sektör ortalamasının üzerindeki performansının daha da artacağına inanıyorum.”