Vakıfbank’ın ikinci çeyrek net karı 386.3 milyon lira oldu

0
27

VakıfBank, bu yılın ilk altı ayında net karını 821 milyon TL olarak açıkladı.

Vakıfbank açıklamasına göre, banka, 2015 yılının ikinci çeyreğinde elde ettiği 386,3 milyon TL net kar ile yılın ilk altı ayında toplam 821 milyon TL net kar elde etti. Çeyrek dönem karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6, altı aylık net karını ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,6 artıran VakıfBank’ın aktif büyüklüğü yılbaşından bugüne yüzde 10’luk artışla 174 milyar TL’yi, nakdi kredileri yüzde 13 artışla 118 milyar TL’yi, toplam mevduatı ise yüzde 9 artışla 100 milyar TL’yi aştı.

2015 yılı ikinci çeyrek konsolide olmayan finansal sonuçları değerlendiren VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan, nakdi ve gayrinakdi kredilerle ekonomiye aktardıkları kaynağın 150 milyar TL’yi aşmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Aydoğan, küresel ölçekte oynaklığın arttığı ve gelişmekte olan ekonomilere yönelik risk algısının yüksek seyrettiği yılın ilk yarısında, büyümeden taviz vermeden, hedefledikleri alanlarda sektör ortalamalarının üzerinde büyüyerek bilançolarını başarılı bir şekilde yönetmeye devam ettiklerini vurguladı.

Ana iş kolları olan kredilerin toplam aktifler içindeki payının yüzde 68 ile banka tarihindeki en yüksek orana ulaşmasından ve bu alandaki liderliklerini devam ettirmiş olmaktan dolayı son derece memnun olduğunu belirten Aydoğan, 2014 yılında olduğu gibi, 2015 yılının ilk yarısında da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14’lük artış ile VakıfBank’ın net karını sektör ortalamasının üzerinde artırdığını aktardı.
 
“Karlılığa önem vererek büyümeye devam ediyoruz”
Halil Aydoğan, karlılığa önem vererek büyümeye devam ettiklerini vurgulayarak, ikinci çeyreği, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 kar artışı ile tamamladıklarına işaret etti.

İlk çeyrekte olduğu gibi bu çeyrekte de KOBİ kredileri, proje finansmanı ve tüketici kredileri gibi hedefledikleri kredi segmentlerinde bankanın pazar payı artmaya devam ettiğini belirten Aydoğan, 2015 yılının ilk çeyreğinde olduğu gibi ikinci çeyrekte de iyileşmeye devam eden aktif kalitesiyle ilgili görüşlerini de ifade etti.

Aydoğan, “Bankamız takip rasyosu iyileşmeye devam ediyor ve varlık satışı ya da aktiften silme yapmadan takibe dönüşüm oranımızı 2014 yılsonuna göre 15 baz puan düşüşle yüzde 3,5’e indirmeyi başardık. Söz konusu oran karşılaştırılabilir bazda sektör ortalamasının yüzde 1’den fazla altında bulunmaktadır” değerlendirmesini yaptı.

Yılbaşından itibaren düşük maliyetli tabana yaygın tasarruf mevduatı ve vadesiz mevduat büyümelerinde sektörden başarılı olduklarına dikkati çeken Aydoğan, şunları kaydetti:

“Mevduattaki başarılı gelişmelerin yanı sıra VakıfBank’ın uluslararası bankacılıktaki öncü konumu devam ediyor. Yılın ikinci çeyreğinde, KOBİ finansmanında kullandırılmak üzere Avrupa Yatırım Bankası ve Alman Kalkınma Bankası’ndan toplam 300 milyon euro uzun vadeli kaynak temin ettik. Ayrıca geçtiğimiz hafta itibarıyla yeni sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde ipotek teminatlı menkul kıymet (İTMK) ihracına imkan veren programımızı kurduk ve programımıza bu alanda Türkiye’de mümkün olan en yüksek kredi notu olan A3 notu verildi. Önümüzdeki dönemde temin etmeyi planladığımız uzun vadeli yurt dışı kaynakları reel sektörün kullanımına sunmaya devam edeceğiz.”