​’Vadeli çek düzenlemesi şart’

0
33

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı, çek düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Çek düzenlemesini de içeren tasarıyı olumlu bulduklarını kaydeden Çuhacı, iflas erteleme ve vadeli çek konusunda da düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. 

Karşılık çekle ilgili son dönemde artan şikayetlere dikkat çeken Çuhacı, çeklerin kötü niyetli kullanıldığını kaydederek karşılıksız çek veren kişilerin ardından iflas ertelemeye başvurduğunu söyledi.

Çeki alan kişi çekleri 8-10 ay olarak veriyor arkasından iflas erteleme alıyor. Çeki alan kişi iflas ertelemenin ne olduğunu bilmiyor, çekin gününü bekliyor. Bankaya gittiği zaman karşısında kayyum denilen bir şey buluyor ve çeki tahsil edemiyor.

Yeni düzenlemelerin caydırıcı olacağını bildiren Çuhacı, verilen çek tutarına limit getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bankaya 20 bin TL yatıran kişinin çek defterine sahip olabildiğini kaydeden Çuhacı, “Kişi 20 bin TL yatırıp aldığı 20 sayfalık çeke istediğini yazabiliyor. 20 trilyon TL tutarında çek yazabiliyor. Verilen çekin limiti olması lazım” diye konuştu.

Piyasanın sıkışık olması, iflas ertelemelerin fazlalaşmasından dolay çok karşılıksız çekte artış olduğunu dile getiren Çuhacı, ilk çeyrek itibariyle karşılıksız çekte yüzde 10 oranında artış yaşandığını hatırlattı.

KARŞILIKSIZ ÇEKE HAPİS CEZASI GELİYOR
Üzerinde tarih bulunan ve kanuni süresinde ibraz edilen çekle ilgili karşılıksız işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikayeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak, bin 500 güne kadar adli para cezasına hükmolunacak. Hükmedilecek adli para cezası, çek bedelinin karşılıksız kalan miktarından az olamayacak. Mahkeme ayrıca, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına; bu yasağın bulunması halinde yasağın devamına hükmedecek. Adli para cezalarının ödenmemesi halinde, kamuya yararlı bir işte çalıştırma kararı verilmeksizin doğrudan hapis cezasına çevrilecek.