Uzun vadeli nefes, kriz döneminde geldi

0
30

Turizm sektörü tarihinin en zor günlerini geçirirken, sektörde yıllardır tartışılan “para harcayan turist” hedefi için önemli bir yatırım tam da bu zor günlerde geldi. Dünyanın önde gelen sağlıklı yaşam kuruluşu Canyon Ranch, ABD dışında ilk merkezini Türkiye’de açtı. Projenin geliştiricisi Capital Partners tarafından Bodrum – Kaplankaya’da düzenlenen basın toplantısında Capital Partners Kurucu Ortağı Burak Öymen yeni yatırımlarının Türk turizmine katkısına değinerek, “Avrupa turizminde iddialı bir ülkeyiz. Türkiye, dünya turizminde önemli bir noktada. Canyon Ranch, Türkiye’nin turizmde marka olarak bir üst seviyeye çıkmasını sağlayacak bir yatırım” dedi.

Türkiye’de turist başına harcama kalemi 2014 yılında 828 dolara yükseldikten sonra, 2015 yılı sonu itibariyle 756 dolara geriledi. Öymen, Canyon Ranch ile katma değeri yüksek turizm alanında önemli bir atılım yapıldığını altını çizdi. 250 milyon dolar değerindeki yatırımdan bahsederek, “Canyon Ranch Kaplankaya Türk turizminin çeşitliliği konusunda oldukça önemli bir mesaj verecek. Bu yatırım, dünyada gelişmekte olan sağlıklı yaşam sektöründe Türkiye’nin iddialı olduğunu gösteriyor” dedi ve projenin tüm etaplarının tamamlanmasıyla toplam yatırım miktarının 2,5 milyar dolar olacağını belirtti.

Öymen, Canyon Ranch Wellness Resort at Kaplankaya’nın Türkiye’nin sağlık oteli olduğunu da vurgulayarak, “Canyon Ranch ve Acıbadem Sağlık Grubu ile birlikte işletilen tıp merkezinde; dahiliye, ortopedist, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, fizyoterapist ve beslenme uzmanları yer alıyor” dedi.

Capital Partners İcra Kurulu Başkanı Hasan Arat ise “Türkiye, dünya turizminde önemli bir noktada. Canyon Ranch, Türkiye’nin turizmde marka olarak daha yukarıya çıkmasını sağlayacak bir yatırım” dedi.

Öymen, Kaplankaya’nın bölge halkının hayatında gerçekleştirdikleri değişimden de bahsetti. “Toplam nüfüsu 2 bin 500 civarında olan dört köyden oluşan bölgeye, 10 sene önce geldiğimizden itibaren temel altyapı ihtiyaçlarını gidermeye odaklanarak, köy halkı için bir sosyo-ekonomik kalkınma programı geliştirdik. Bu programla; bölge halkının yaşam biçimini değiştirmeden, yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefledik. Bu hedef doğrultusunda, istihdamda bölge halkına öncelik tanınıyor ve köy sakinlerinin büyük kısmı, projenin çalışanı haline getiriliyor” diye konuştu.

Bölgede sağlanan istihdamın yanı sıra köylere birer sağlık ocağı inşa ediliyor; kütüphane yapılıyor, okul ve cami onarımları gerçekleştiriliyor, İngilizce dersleri veriliyor. Tüm bu yapılanlarla amaç; hizmet yelpazesini geliştirmek ve köy sakinlerine ulaşıp Kaplankaya projesinin istihdam altyapısını oluşturacak insanlara altyapı sunabilmek.

Proje sahibinin Capital Partners olduğu ortaklık yapısında, işletme hakkı 30 yıl boyunca Canyon Ranch’te bulunuyor. Projenin ilk bölümü olan Canyon Ranch, Kaplankaya’nın yüzde 20’sini oluşturuyor. Projenin konut ayağı olan Canyon Ranch Kaplankaya Living’de 175 ila 600 metrekare arasında değişen 11 farklı mimari plana sahip 76 villa bulunuyor. Yüzde 80’i satılan Canyon Ranch Kaplankaya Living’e 2017 yılında 74 ev daha eklenecek. Kaplankaya projesi 10 yılda tamamlanacak.
 
Rakamlarla Kaplankaya & Canyon Ranch

  • Tümü Ege Denizi manzarasına sahip toplam 141 odadan oluşan, “Leading Hotels of the World” üyesi merkezin 17’si “executive king” kategorisi olmak üzere 66 yamaç odası, 69 otel odası ve 6 otel suiti bulunuyor.
  • Otelde konuklar 10 bin metrekarelik Spa, Fitness ve Sağlıklı Yaşam Merkezi’nden faydalanma imkanına da sahip. Ayrıca 38 terapi odasında, Canyon Ranch’e özel, Batı ve Doğu’ya özgü sağlık ve wellness uygulamaları birleştirilerek -beden, ruh ve zihni yenileyen- dünyaca meşhur sağlıklı yaşam deneyimleri sunuluyor.
  • Kaplankaya projesinde şu anda bin 700 kişi çalışıyor. Civar köylerdeki sakinlerin büyük bölümü doğrudan veya dolaylı olarak Kaplankaya projesinde görev alıyor.