Usulsüz lüks araç ithalatına operasyon

0
16

2007-2012 arasında Avrupa’dan distribütörle getirilmesi gereken sıfır araçların, sıra beklememek için ikinci el gibi tescil ettirilerek ithal edildiği tespit edildi. 792 lüks otomobile el koyma kararı alındı, 70’i gümrüğe getirildi.

Habertürk’ün haberine göre, Gümrükler Genel Müdürlüğü müfettişlerinin yürüttüğü soruşturmada, 2007 ile 2012 yıllarında büyük çoğunluğu Almanya’dan ithal edilen Ferrari, Porsche, Lamborghini ve Audi marka lüks otomobillerin yurtdışında başka kişilerin adına tescil edildiği belirlendi.

Gebze Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, yurtdışında başkalarının adına tescilleri yapıldığı için ikinci el konumuna düşen 792 adet lüks otomobili tek tek tespit etti. Türkiye’ye ikinci el olarak ithal edildiği belirlenen otomobillerin trafikten çekilmesi için tüm güvenlik birimlerine bu otomobillerin plakaları bildirildi.

El koyma kararı bulunan 70 adet lüks otomobil, trafik uygulamaları sırasında yakalanarak bağlandı. El konulan otomobiller Gebze Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’ne getirildi. Aynı yöntemle ithal edildiği için el konulması planlanan araç sayısının 11 bini bulacağı belirtiliyor.

YASAL SÜREÇ İHALE İLE SATIŞI ÖNGÖRÜYOR
Yasal prosedür bu otomobillerin el konularak ihale yöntemiyle satışını öngörüyor. Daha sonra bu otomobilleri ikinci el olarak ithal eden firma ya da kişilere de otomobilin fiyatının iki katına kadar para cezası kesilecek. El konulan otomobillerin, Almanya’da başka birinin üzerine tescil yapılarak yurda sokulduğu için ikinci el konumuna düştüğü, ancak otomobillerin sıfır oldukları ve vergi kaçakçılığı yapılmadığı öğrenildi. Aynı yöntemle Türkiye’ye getirilen 11 bin otomobil daha olduğu, bunlara da el konulacağı öğrenildi. Bu otomobillerin de 3 veya 4 el değiştirmesi sonucunda en az 40 bin vatandaşın bu nedenle mağdur olacağı belirtildi.

BULUNDUĞU ÜLKE VATANDAŞI ADINA İLK TESCİL YAPILIYOR
Almanya ve diğer ithalatçı ülkeler, Türkiye’ye sıfır otomobilleri sadece distribütör üzerinden satıyor. Büyük galeri sahipleri de, sıra beklememek amacıyla distribütör harici otomobil almak için, Almanya ve ithalatçı ülkelerdeki otomobil fabrikalarından otomobili o ülkenin bir vatandaşı üzerine alarak Türkiye’ye gönderiyor. Otomobil, başka bir ülkede tescil işlemi gördüğü için ikinci el konumuna düşüyor. Oysa bu tescil işlemleri formalite olarak yapılıyor.

2 yıl önce benzer nedenle 300’e yakın araca el konulmuştu. Araçlar arasında Sibel Can ve Seren Serengil’e ait araçlar da vardı.

EL KONULAN MARKA-MODELLER
El konulan modeller arasında şunlar bulunuyor:

-2010 model Audi Q7

-2010 model S350 Mercedes

-2010 model Ferrari California

-2010 model Porsche Panamera

-2009-2010-2011 model Porsche Cayenne