Üretim hacmiyle globalde büyüyor

0
100

1971 yılında Kastamonu’daki ilk tesisiyle üretim yolculuğuna başlayan Kastamonu Entegre, yurtiçinin yanı sıra yurtdışında Romanya, Bosna Hersek, Bulgaristan ve Rusya’da kurduğu üretim tesisleri ile kısa sürede büyüdü. Bölgeselden globale geçiş sürecini Kuzey, Orta Afrika ve Ortadoğu’dan sonra Asya ile devam ettiren Kastamonu Entegre’nin büyüme sürecini Hayat Holding Ağaç Grubu Başkanı ve Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız Fortune’a anlattı.

Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnehanov’un Hayat Holding Ağaç Grubu’na ait, Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Alabuga Serbest Ekonomi Bölgesi’nde (SEZ), Nisan 2016 yılında faaliyete geçen 2 MDF hattı için katıldığı tören, yerelleşmeden globale giden marka için oldukça önemliydi.

Şüphesiz bu durum Türk şirketi Kastamonu Entegre’nin yaklaşık 700 milyon dolara yakın yatırımla girdiği Rusya’da büyümeye devam edeceğini gösteren en büyük işaretti. Rusya’daki en büyük dört Türk yatırımcıdan biri olduklarını ifade eden Hayat Holding Ağaç Grubu Başkanı ve Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, Rusya ile yeniden canlanan ikili ilişkileri, ekonomide yeni bir fırsat olarak değerlendiriyor ve şöyle devam ediyor: “Hayat Holding olarak hızlı tüketim ve ağaç ürünleri sektörlerindeki markalarımızla, beş kıtada 100’e yakın ülkede milyonlarca eve ulaşıyoruz. Kuzey, Orta Afrika ve Ortadoğu’daki bölgesel gücümüzü Asya’ya genişleterek güçlendirme hedefimiz devam ediyor” diyor.

Alabuga Tesisi’nin kapasite artışıyla tek lokasyonda, dünyanın en büyük MDF tesislerinden biri olduğuna değinen Yıldız; “İkinci MDF yatırımımızın da devreye girmesiyle Alabuga MDF tesislerimiz toplam 1 milyon metreküpün üzerinde MDF üretim kapasitesi ve 35 milyon metrekare Floorpan marka laminat parke üretim kapasitesine sahip oldu. Bu yatırımla birlikte Rusya’nın en büyük MDF üreticisi konumuna geldik ve yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam sağladık. Tesiste üretilen ürünlerin yüzde 60’ını Rusya pazarına kalan yüzde 40’ı ise komşu ülkeler ve Avrasya pazarına sunacağız.”

Kastamonu Entegre’nin Tataristan yatırımı, Alabuga Serbest Ekonomi Bölgesi’nin varlığı, konumunun lojistik açıdan çok uygun olması, yeterli hammadde ile enerji kaynaklarının olması ve başta Tataristan’ın kültürel sinerjisi açısından büyük önem taşıyor. Yıldız, bu dönemde Tataristan ile yakalanan sinerjiye değiniyor. Tataristan ve Türkiye arasındaki tarihi ve kültürel bağlar, sahip olduğu altyapı, sağladığı lojistik avantajlar, hammadde kaynaklarına yakın olması gibi nedenlerle Tataristan-Alabuga’da bulunan özel endüstriyel bölgede yatırım yaptıklarına değiniyor ve ekliyor: “Bu yatırım kararını aldıktan sonra, Rusya ile Avrupa Birliği arasında oluşan birtakım gerginlikler, ambargo uygulaması derken, devalüasyon ve ekonomide büyük bir kırılma yaşandı. Kriz sürecini başarılı bir şekilde yönetip, yatırımımızı daha da büyüterek Rusya ekonomisine de önemli bir katma değer sağladık. Bu başarımızı  sadece kendi sektörümüzde değil, Rusya’daki tüm sanayi kuruluşları içinde ‘ithalatı en iyi ikame eden ve azaltan firma’ ödülünü alarak taçlandırdık” diyor.

Hayat Holding’in çok uluslu iki büyük şirketinden biri olan, 1969 yılında kurulan ve ilk tesisini 1971 yılında Kastamonu’da faaliyete geçiren Kastamonu Entegre’nin globalleşme yolunda önemli yapı taşları mevcut. Yurt dışı yatırımlarına başlamadan önce şirket kurumsallaşma anlamında önemli adımlar atarak, organizasyon yapısında değişikliğe gitti. Yurt içinde belirli bir büyüklüğe ulaştığı için, bölgesel lider olma hedefiyle, 1998-2002 yılları arasında yatırımlarını yurt dışına yaptı. 2001 krizinde Romanya ve Bulgaristan yatırımlarını tamamlayarak, hem krizde zaman kaybetmedi hem de yeni yatırımlar için hazır hale geldi. Uluslararası şirket olmanın getirdiği kültürel ve geniş açılı bakışla, dünya pazarlarının gelişimini,  pazar ve müşteri ihtiyaçlarını iyi analiz etti ve 2003 itibarıyla dünya pazarlarında büyümeye başladı. 2003-2012 döneminde Gebze ikinci MDF, Balıkesir yonga levha, Gebze yonga levha, Kastamonu MDF ve yonga levha ve Adana MDF yatırımlarını tamamladı.

Hedeflerinin Türkiye’de yeni tesis yatırımı yapmayıp, yerelden bölgesele, bölgeselden de global markaya dönüşmek olduğunu söyleyen Yıldız, yerelden bölgesele geçiş için son beş yıldır daha çok Romanya ve Rusya coğrafyasına yatırım yaptıklarını söylüyor. Yoğun nüfusuyla Rusya, dünyanın en büyük orman, petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip. Bu durumun pazar arayışındayken avantaj sağladığına değinen Yıldız, bu nedenle Rusya’da yatırımlara başladıklarını söylüyor.

Kastamonu Entegre’nin globalleşme haritasında bir diğer önemli nokta da İtalya. Özellikle Rusya’daki ikinci MDF yatırımını bekleten şirket, İtalya’da yonga levha  tesisleri  satın alma sürecini tamamladı. Bu projenin kendileri için neden önemli olduğunu Yıldız  şöyle anlatıyor: “İki önemli değeri var bu projenin. Bir Orta Avrupa ülkesi olan İtalya’nın global bir marka olma yolunda önemli basamak olması. İkinci nokta ise İtalya, mobilyanın merkezi ve kalbi. Dünyanın en büyük mobilya ihracatçılarından biri, modanın merkezi, mobilya trendlerinin belirlendiği yer. Dolayısıyla orada üretim yapıp, İtalyan mobilyacılara ürün satmak,  sektörün ana aktörleri içinde olmak demek. Buraya hizmet verebiliyorsanız dünyanın her yerine hizmet verirsiniz. O yüzden İtalya gerçekten bizi çok heyecanlandırıyor.”  

Şirket aslında üç yıldır İtalya’ya yongalam satıyor. Yani şirket pazarı biliyor ve ölçümleme konusunda epey yol almış. Ağırlıklı Romanya, Bulgaristan ve Türkiye üzerinden satış yapılıyor. Pazarı bilmenin avantajı hayata geçiriliyor da diyebiliriz. Kastamonu Entegre doğru planlama ve stratejiler peşinde. Dört lokasyonda toplam 900 bin metrekare arsa üzerinde yaklaşık 200 bin metrekare kapalı alana sahip ve tesisler toplamda dört ayrı lokasyonda konumlanmış durumda.  İki adet yonga levha tesisi, laminat ve tutkal tesisleri var. İtalya’da iki adet daha yonga levha tesisi var, ikisinin toplam kapasitesi 800 bin metreküp kadar. Bu iki tesisle yaklaşık yüzde yirmi civarında pazar payı ile İtalya’nın üçüncü büyük yonga levha üreticisi olmaya doğru ilerliyor olacak.  “Balkanlar’daki gücümüzün de artacağına inanıyoruz” diyen Yıldız, İtalya’dan sonra sırada İspanya  ve Latin Amerika’ya açılan koridorun olduğuna değiniyor.

Yerel bir üretici olarak başladığı global marka yolculuğunda şirket, Bulgaristan, Romanya, Rusya, Bosna-Hersek ve A.B.D’de yaptığı yatırımlarla bugün dünyanın en büyük üreticilerinden biri haline geldi. Mevcut yatırımlara ek olarak iç pazarda da yatırım yaptı.  Kastamonu MDF Tesisi’ne yeni parke hattı için 10 milyon euro yatırım yapan şirket, üretim kapasitesini arttırdı. Kastamonu Entegre’nin toplam cirosunun yüzde 22’si bu tesislerden sağlanıyor. Yeni parke hattını 2019 yılının ilk yarısında devreye alarak, hem üretim kapasitesi hem de ciroyu arttırmak bir diğer hedef.

Kastamonu Entegre yurt içinde ve yurt dışında hızlı büyümesini sürdürdüğü tesisleriyle de farklı bir yapıda. Dünyanın ilk eko-etiketli çevrecilik sertifikası Blue Angel’ın sahibi.  Çevrecilik sertifikasının yanı sıra aynı zamanda ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında her türlü odun atığını yüzde 100 oranında değerlendiren fabrika olarak da öne çıkıyor ve orman atıklarından mobil yongalayıcı ile yonga elde edip üretimde değerlendirerek, atıkları ekonomiye kazandırıyor.

Kastamonu Entegre MDF ve yonga levha tesisleriyle inşaat ve mobilya sektörünün ihtiyacı olan ağaç bazlı panel üretiminde pazarda önemli bir paya sahip. Şirket, Yonga Levha tesislerinde yılda yaklaşık 240 bin metreküp ham ve melamin kaplı yonga levha üretiyor. Burada üretilen levha miktarı, Kastamonu Entegre grubunda üretilen toplam miktarın yüzde 15’ini oluşturuyor. MDF tesisinde ise yılda yaklaşık 420 bin metreküp ham ve melamin kaplı MDF, laminat parke ve boyalı levha üretiliyor. Burada üretilen MDF, Kastamonu Entegre grubunda üretilen toplam miktarın yüzde 35’ini karşılıyor. Tesislerde üretilen ürünler iç pazara satılmakla birlikte başta  Balkan Ülkeleri olmak üzere, İran ve Türki Cumhuriyetlerine de ihraç ediliyor.

“Balkanlarda başarılıyız. Özellikle Bulgaristan ve Yunanistan Bulgaristan pazarında etkinliğimiz çok. 1998’den beri buralardayız. Bulgaristan’a 50 milyon ikinci fazda 60 milyon dolar daha yatırım yaparak toplamda 130 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Balkanlardaki etkinliğimizi artıracağız. 2019 ikinci yarısında devreye girecek.

2019 ajandamız boş değil” diyen Yıldız, Bulgaristan ve İtalya’daki ikinci merhale yatırımlarına ekonomik verilere göre bakıp karar vereceklerinin altını çiziyor.