‘Umut Yıldızı Projesi 4 bin kişiye ulaşacak’

0
22

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Umut Yıldızı Projesi kapsamında eğitime tabi tutulacakların sayısının yıl içinde Türkiye genelinde 4 bine ulaşmasını beklediklerini bildirdi.

Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayii Destekleme Vakfı (MEKSA) başkanlığını da yürüten Palandöken, yazılı açıklamasında, barış ve güven ortamını önemsediklerini belirtti.

İçişleri, Kalkınma ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının desteklediği, illerde valilik ve emniyet müdürlüklerinin yürüttüğü projenin eğitim verme sorumluluğunu MEKSA’nın üstlendiğini hatırlatan Palandöken, Umut Yıldızı Projesi kapsamında, kandırılıp örgütün dağ kadrosuna giden ancak daha sonra güvenlik güçlerine sığınan, cezaevine giren veya toplumsal olaylara karışan 16-24 yaş arası gençler ile şiddet gören kadınların da aralarında bulunduğu 340 kişinin, rehabilitasyon ve mesleki kurslara tabi tutulacağını ifade etti. 

Kursa alınacaklara 30 farklı alanda 6 ay eğitim verileceği bilgisini veren Palandöken, şunları kaydetti: 

“İŞKUR üzerinden günlük 20 lira harçlık alacak olan kursiyerler, iş ve mesleki hastalıklara karşı da sigortalanacak. Kursiyerlerimiz kötü alışkanlıklarını terk etmeleri ve sosyalleşmeleri için sinema, tiyatro, bowling, lunapark, fuar ve pikniklere götürülecek, kültürel ve sportif faaliyetler kapsamında ise resim, halk oyunları, İngilizce kursu, gitar ve bağlama dersleri verilecek. Eğitime tabi tutulacakların sayısının yıl içinde Türkiye genelinde 4 bine ulaşmasını bekliyoruz. 

Barış sürecinde mağdur duruma düşmüş kişilere iş alanları oluşturmak ve onları ekonomiye kazandırmamız gerekiyor. Dünyada, insana ve geleceğe yapılan en değerli yatırım eğitimdir. Herkes istemeden bir yanlışa düşebiliyor. Biz zora düşenlerin elinden tutuyoruz. Alacakları sertifikalar onlar için artık birer altın bilezik olacaktır. Eğitim alan öğrencilerin istihdam edilmeleri konusunda da illerimizdeki esnaf birlikleri aktif görev alacaklar.”