Ülkeleri unutun, şehirlere bakın

    0
    36

    Rusya’nın önde gelen yazarlarından Ivan Krylov 1814 yılında müzeye gidip çeşit çeşit küçük objeleri inceleyen ama sergilenen dev fili gözden kaçıran bir adamın öyküsünü yazmıştı. İşte uluslararası ilişkilerde yeni fil “paradiplomasi” olarak adlandırılıyor; başka bir ifadeyle, alt ulusal (ya da yerel) yönetimlerin dış dünyayla ilişkileri…

    World Economic Forum’da yer alan haberde, ekonomik potansiyellerinin farkında olan ve ulusal başkentlerde çeşitli engellerle karşılaşan belediye başkanları ve yerel yöneticilerin dünya çapında ekonomik ve siyasi arenada söz sahibi olma konusunda epey aşama kat ettiklerine dikkat çekiliyor. Şehir ve eyaletlerin uluslararası faaliyetleri tüm dünyada yükseliş kaydederken, diplomasiyi ve kamu hizmetlerinin sağlanmasını da sessiz bir şekilde dönüştürüyor.

    Şehirler ekonomik ve siyasi güç odaklarıdır. New York eyaletinin GSYİH’si İspanya ve Güney Kore’ninkinden çok daha büyük. Latin Amerika’da tek başına Sao Paulo eyaleti Arjantin, Uruguay, Paraguay ve Bolivya’nın toplamından daha zengin. Çin’de Guangdong Rusya ya da Meksika’dan daha zengin.

    Şehirler ağırlığını koyuyor 
    Bu tür şehirler ve eyaletler kendi diplomatik ağlarını oluşturuyorlar. Bunlar aynı zamanda uluslararası organizasyonların da üyeleri. Halen alt ulusal yönetimler düzeyinde yaklaşık 125 çok taraflı düzenlemeler söz konusu. Bunlar arasında Sürdürülebilirlik İçin Yerel Yönetimler ya da Birleşik Şehir ve Yerel Yönetimler gibi oluşumlar sayılabilir.

    Öte yandan, alt ulusal yönetimlerin bazıları ulus-devlet düzeyindeki yapılara da katılabiliyor. Örneğin, Hong Kong ve Macao Dünya Ticaret Örgütü’nün ve BM Dünya Turizm Örgütü’nün üyeleri.
    Ayrıca kentler ve eyaletler uluslararası anlaşmalar imzalayabiliyorlar, devletlerle resmi ilişkiler kurabiliyorlar ve “eylem planı” adı altında kendi dış politikalarını da belirleyebiliyorlar.

    Bu tür şehirlerin/eyaletlerin etkilerinin boyutunu gösteren en uç noktadaki örnek ise, Londra şehrinin uluslararası kolu olan London & Partners’ın, Londra’nın bir dizi alandaki deneyiminden yararlanmak isteyen yerel ya da ulusal hükümetlere belli bir ücret karşılığında danışmanlık hizmeti vermesi.

    Şehir ve eyaletlerin yükselen gücünü en iyi özetleyen ifadeler ise New York eski belediye başkanı Mike Bloomberg’e ait: “ Dünya nüfusunun büyük bir bölümüne en yakın yönetim düzeyindeyiz. Onların refahı ve geleceğinden doğrudan sorumluyuz. Ülkeler çok konuşur ama iş yapmaya gelince genellikle yan çizer. Şehirler ise tersine eyleme geçer.”

    2030 YILINDA DÜNYA GSYİH’SİNE EN ÇOK KATKIDA BULUNACAK OLAN ŞEHİRLER (RAKAMLAR PAUND CİNSİNDEN)
    NEW YORK-NEWARK-JERSEY CITY   573
    ŞANGHAY  481
    TİANJİN   410
    PEKİN  390
    LOS ANGELES-LONG BEACH-ANAHEIM   342
    GUANGZHOU, GUANGDONG  335
    ŞENZEN  333
    LONDRA   312
    Çongçing   283
    SUZHOU, JİANGSU   259
    TOKYO  244
    CAKARTA   232
    SAO PAULO   220
    FOSHAN, GUANGDONG   198
    WUHAN HUBEİ   197
     
    KAYNAK: OXFORD ECONOMICS