Uber ve Tesla çöp tahvilleriyle yatırımcıları cezbediyor. Peki niçin?

0
26

Teknoloji sektörünün gözde şirketleri, Tesla’nın yolunda giderek, devasa borçlarına karşılık çöp tahvil ihracıyla büyüme planlarını destekliyorlar; değerleri 1 milyar doların üzerinde olduğu için unicorn olarak tanımlanan bu yapılar ölçek ve güçlü markaları sayesinde, daha iyi kredi notlarına sahip ama daha az bilindikleri için riskli görünen daha küçük çaplı yapılara göre yatırımcıları cezbetmede daha başarılı oluyorlar.
Nitekim, WeWork geçen nisan ayında B notu olan yani çöp kategorisinde 702 milyon dolarlık tahvil ihraç etti. Uber ise geçen ay 2 milyar dolarlık çöp tahvil anlaşması gerçekleştirdi. Tesla’nın da tehlikeli sayılabilecek borç yükü yeni bir şey olmasa da, diğerleriyle aynı gemide. Tesla’nın gelecek 12 ayda vadesi dolacak olan borçlarının miktarı 1,6 milyar dolar.
Şirket en son Ağustos 2017’de 1,8 milyar dolarlık çöp tahvil ihracı gerçekleştirmişti.
Thornburng Investment Management’tan portföy yöneticisi Christian Hoffmann, yatırımcıların şirketlerin mali yapısının sağlamlığından çok potansiyellerine önem verdiklerini, çekici ve güçlü marka algılarından etkilendiklerini kaydediyor.
Analistler bunun sektörde yön değişikliği anlamına geldiğini belirtmekle beraber son derece riskli olduğunun da altını çiziyorlar.
ABD’li danışmanlık şirketi Diamond Hill’den portföy yöneticisi John McClain, “genellikle unicorn’lar yüksek bir getiri sağlamaz” diyor. “Asgari düzeyde elle tutulabilir varlıkları olan yani nakit akışı sağlama kapasitesi düşük şirketlere mali kaldıraç sağlamak sorumsuzluk.”
Özellikle de Amerikan ekonomisinin olası bir resesyonunda durum daha da vahim hale gelebilir. Nitekim eski FED Başkanı Janet Yellen ve İngiltere Merkez Bankası da bu potansiyel riske dikkat çekenler arasında.
Ancak 1,6 trilyon dolarlık pazar bu eleştirilere pek kulak asmıyor; nitekim  güçlü talebe cevap veren Uber geçen mart ayında yatırımcılardan 1,5 milyar dolarlık kaldıraçlı kredi temin etti. Bu rakam şirketin ilk başta planladığından fazlaydı.