TÜSİAD’dan ‘TV Dizilerinde Cinsiyet Eşitliği’ projesi

0
56

Türkiye’nin patronlar kulübü, televizyon dizilerinde kadının toplumsal cinsiyet eşitliği açısından nasıl yansıtıldığını projelendirdi, sektör temsilcilerinin bu konuda neler yapabileceklerini araştırdı.
 
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Televizyon dizilerinde kadının toplumsal cinsiyet eşitliğine uygun şekilde konumlanmasını desteklemek amacıyla, “TV Dizilerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” projesini başlattı. Proje 5 Mart tarihinde düzenlenecek bir toplantı ile kamuoyuna tanıtılacak.
 
Geçtiğimiz günlerde genel kurul kararı ile adıdaki  ‘işadamı’ ifadesini ‘İş insanı’ olarak değiştiren TÜSİAD yazılı bir açıklama yaparak Türkiye’de kadın-erkek eşitliğini, demokratik gelişmişlik ve sürdürülebilir kalkınmanın vazgeçilmez bir unsuru olarak gördüklerine işaret etti.
 
TÜSİAD’ın Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu  olarak; kadınların eğitim, çalışma hayatı ve karar alma mekanizmalarına katılımı ve şiddetten korunması gibi toplumsal dönüşüm alanlarında çalışmalar gerçekleştirdiği kaydedilen açıklamada, “TÜSİAD, bu çalışmaların bir devamı olarak, toplumu etkileme gücü yüksek olan TV dizilerinde kadının toplumsal cinsiyet eşitliğine uygun şekilde konumlanmasını desteklemek amacıyla, geçtiğimiz yıl “TV Dizilerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” projesini başlattı. Koç Holding’in ana destekçi olduğu proje kapsamında Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri tarafından “TV Dizilerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği-Mevcut Durum Araştırması” hazırlandı. Konu ayrıca, sektörün paydaşları olarak reklam verenler, yapımcılar, senaristler, yönetmenler ve oyuncuların katılımı ile düzenlenen bir çalıştayda ele alındı” denildi.
 
PROJE 5 MART’TA BASIN TOPLANTISIYLA TANITILIYOR
 
TÜSİAD, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde 5 Mart’da , Inter Continental Otel’de gerçekleşecek toplantıda “TV Dizilerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” projesini kamuyouna açıklayacak.
 
Gazeteci Nevşin Mengü’nün moderatörlüğünde düzenlenecek toplantının açılış oturumunda TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, ve TÜSİAD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Oya Ünlü Kızıl konuyla ilgili görüşlerini aktaracak.
 
Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrem İnceoğlu ve Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Elif Akçalı tarafından “TV Dizilerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Mevcut Durum” konulu araştırma sunumu gerçekleştirilecek.
 
 Ardından “TV Dizilerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Nereden Başlamalı?” konulu panelde dizi sektörünün reklam veren, yapımcı, senarist, oyuncu, yönetmen gibi paydaşlarının bakış açılarıyla konu ele alınacak.
 
Projede Koç Holding ana destekçi; Anadolu Holding, ARGE Danışmanlık, BASF Türkiye, Borusan Holding, BSH Ev Aletleri, FİBA Holding, Güvensan, İstanbul Kültür Üniversitesi, Mogul Tekstil, Schneider Electric Türkiye, Siemens Türkiye, Tat Gıda, Vodafone Türkiye ve WYG Türkiye destekçi kuruluşlar olarak yer alıyor.