Türkiye’den 15 ülkeye serbest ticaret teklifi

0
61

Geçen hafta İstanbul’da Türkiye-Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Ekonomi ve İş Forumu’nda ECOWAS’a üye 15 ülkeye serbest ticaret anlaşması teklif edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, forum sırasında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin  serbest ticaret anlaşması akdedilmesini teklif ettiğini açıkladı.
Resmi ziyarette bulunduğu Senegal’de düzenlenen Türkiye-Senegal İş Forumu’nda konuşan Erdoğan, foruma atıfta bulunarak, “Bölge ile ticari ilişkilerimizi nasıl geliştireceğimiz konusu enine boyuna tartışıldı. Forum sırasında Ekonomi Bakanımız Sayın Zeybekci, Türkiye ile Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu arasında serbest ticaret anlaşması akdedilmesini teklif etti. Bizim önerdiğimiz serbest ticaret anlaşması asimetrik bir anlaşmadır. Bu anlaşmanın şartlarını ve sınırlarını Afrikalı kardeşlerimiz belirleyecektir. Türkiye’de bu bölgede üretilen ürünler birbirini tamamlayan mahiyete sahiptir. Dolayısıyla teklif ettiğimiz serbest ticaret anlaşması her iki tarafın da yararına olacaktır” şeklinde konuştu.
ECOWAS üyesi 15 ülke; Benin, Burkina Faso, Cabo Verde, Cote Divoire, Gambiya, Gana, Gine, Guinea Bissau, Liberya Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone ve Togo

SENEGAL’DE 775 MİLYON DOLARLIK 29 PROJE
Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Senegal’de Türk iş adamlarının yapabileceği çok şey var. Aynı ölçüde önem verdiğimiz diğer husus ise Senegalli iş adamlarının ülkemizi tanımasıdır. İş adamlarımızın birbirlerini daha iyi tanımaları iş birliklerinin kurulmasına imkan sağlayacaktır” diye konuştu.
Son dönemde Senegal ve Türkiye arasında bakan düzeyinde çok sayıda karşılıklı ziyaret gerçekleştirildiğinin altını çizen Erdoğan, “Ekonomi Bakanımız son 3 ayda Senegal’e üç kez ziyaret yaptı. Bunu ne kadar arttırırsak inanıyorum ki altta bu zemin çok daha hareketlenecektir. Ülkelerimiz arasındaki ikili ekonomik iş birliğinin farklı yönleriyle ele alındığı bu ziyaretler ilişkilerimizi geliştirmemiz önündeki ortak irademizi yansıtıyor” dedi.
Senegal’in başkenti Dakar’da Türk firmalarınca yapımı tamamlanan Uluslararası Blaise Diagne Havalimanı’nı da ziyaret edeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz bölgesinde ve dünyada hava taşımacılığında önemli bir merkez olmanın değerini çok iyi biliyoruz. Bunun için yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli dünyanın en büyük havalimanını şuanda İstanbul’a inşa ediyoruz. Dakar’daki uluslararası havalimanı yolcu kapasitesini arttırarak Afrika’daki en büyük havalimanlarından biri haline gelecektir. Senegal’in hava ulaştırması konusunda önemli bir merkez haline gelmesi ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacaktır. Türk firmaları tarafından Senegal’de şuana kadar bir kısmı tamamlanmış, bir kısmı devam etmekte olan 775 milyon dolar değerinde 29 proje üstlenilmiştir. Kazan-kazan temelli politikanın birer simgesi olarak gördüğümüz bu projelerin hacminin artması Türk iş çevrelerini de kesinlikle teşvik edecektir” ifadelerini kullandı.