Türkiye’de sebebi belli olmayan elektrik kesintisi

0
141

Türkiye’nin birçok bölgesinde nakil hatlarında yaşanan sorun nedeniyle elektrik kesintisi meydana geldi. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) yetkilileri, sisteme en kısa sürede elektrik verilmesi için çalışıldığını kaydetti.
 
TEİAŞ yetkililerinden alınan bilgiye göre, elektrik nakil hatlarında saat 10.36’da yaşanan sorun nedeniyle birçok bölgede elektrik kesintisi meydana geldi.
 
Teknik inceleme başlatıldığını belirten yetkililer, sisteme en kısa sürede elektrik verilmesi için çalışıldığını bildirdi.

Elektrik verilmeye başlandı
TEİAŞ’tan, Ankara ve İstanbul’un yüzde 15’ine elektrik verilmeye başlandığı, Ankara’da metro ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de elektrik verilen yerler arasında olduğu bildirildi.
 
Metro ve tramvay seferleri başladı
İstanbul şehir genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle tüm metro ve tramvay seferleri durdu. Elektriğin saat 10.40’da kesilmesi sonrası duraklardaki yolculara biletleri iade edildi.
 
Enerjinin yeniden sağlanmasının ardından Marmaray, tramvay ve bazı metro seferleri yapılmaya başlandı.
 
Trafik ışıkları yanmadı
Elektrik kesintisi nedeniyle ana arter ve ara sokaklardaki trafik ışıkları çalışmıyor. Ulaşımın aksamaması için yoğun çaba gösteren trafik ekipleri, ana arterlerde trafik ışıklarının bulunduğu noktalarda aksayan trafik akışını düzenliyor.
 
Bursa’da elektrik kesintisi
Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi Bursa’da da hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Bursa’da saat 10.35’te başlayan elektrik kesintisi nedeniyle kent içi ulaşımda kullanılan Bursaray seferleri durdu. Trafik ışıkları da çalışmadı. Bursa’daki kesintinin en çok sanayi bölgelerini etkilediği bildirildi.
 
Bursa’da elektrik dağıtımını yapan UEDAŞ yetkilileri, kesintinin ülke genelindeki sistemden kaynaklandığını belirtti.
 
Çukurova’da kesinti
Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye ve Niğde’de yüksek gerilim hattından kaynaklandığı belirtilen elektrik kesinti yaşandı. Saat 11.00 sıralarında Çukurova bölgesindeki illerde aynı anda elektrikler kesildi. Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin ve Osmaniye kentlerinin elektrik dağıtımı yapan Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin telefonları kilitlendi. Toroslar Elektrik yetkilileri, kesintilerin yüksek gerilim hattından kaynaklandığını bildirdi. Çukurova bölgesindeki Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye ile birlikte Niğde ve çevre illerde yaşanan kesinti nedeniyle elektrikle verilen hizmetlerin birçoğu durma noktasına geldi.

Enerji Bakanlığı: Ege bölgesi kaynaklı olabilir
Enerji Bakanlığı yetkilileri, Hürriyet’te yaptığı açıklamada, 15 yıldan beri ilk kez ülke genelinde böyle bir elektrik kesintisi olduğunu belirterek, “Otoyol olarak tabir edilen büyük hatlarda sıkıntı var. Kesintinin nedeni araştırılıyor. İlk izlenimler arızanın Ege bölgesi kaynaklı olabileceğini ortaya koyuyor. Arızanın giderilmesi için bütün olanaklar seferber edildi” dedi.
 
Boğaziçi Elektrik Dağıtım’dan hürriyet.com.tr’ye yapılan açıklamada, sıkıntının kaynağında Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin (TEİAŞ) sisteminde yaşanan bir sorun olduğu belirtildi.
 
TEİAŞ, “Avrupa-Türkiye elektrik hattı bağlantısında kopma nedeniyle ülke genelinde elektrik kesintisi yaşanmaktadır” diye açıklama yaptı.
 
Elektrik Mühendisleri Odası: Kesinti 1 gün sürebilir
Elektrik Mühendisleri Odası Genel Merkez Müdürü Emre Metin, Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisine ilişkin şunları söyledi: “Frekans kopması nedeniyle gerçekleşmiş olabilir ki; dün ya da 1 gün önce Avrupa Şebekesinden anlık olarak koptuk. TEİAŞ buna gerekçe olarak Adana’da bir santralin devreye girmemesini gösterdi” dedi.
 
Metin, elektrik fiyatlarının anlık olarak belirlenmesi nedeniyle elektrik üreten bazı özel santrallerin ‘düşük fiyat’ saatlerinde elektrik satmak istemediklerine dikkat çekti.
 
2007 yılında Ege Bölgesinde 19 ilin karanlıkta kaldığını anımsatan Metin, “1 gün boyunca karanlıkta kalmışlardı çünkü özel santral devreden çıkmıştı. EPİAŞ fiyatları anlık belirleyince bazı santraller, ‘arıza bildirimi’ yaparak devreden çıkıyor. Çünkü zararına çalışmak istemiyor. Onların devreden çıkması diğerlerini de etkiliyor ve bir zincir halinde sistem hata veriyor” dedi.
 
Metin, bir santralin yeniden devreye girebilmesinin saatler hatta bir gün sürebildiğine dikkat çekerek, “Arızanın nededini TEİAŞ açıklayacak. Ancak devreden çıkan santrallerin yeniden sistemi girmesi saatler hatta bir gün sürebilir” dedi.

Kesintinin yaşanmadığı tek il Van
Ülke genelinde elektrik kesintisinin yaşanmadığı tek il olan Van’ da enerjinin İran üzerinden alındığı için kesintiden etkilenmediği bildirildi.

Enerji verilmeye başlanan iller
Trabzon, Rize, Gümüşhane, Artvin, Bayburt, Giresun, Samsun, Ordu, Amasya, Çorum ve Sinop’a da elektrikler yeniden verilmeye başlandı.
 
Tekirdağ merkez, Şarköy, Marmara Ereğlisi ve Malkara ilçelerine tamamen, Çorlu ve Çerkezköy ilçelerine ise kısmen elektrik verildi. Kırklareli ve Lüleburgaz ilçesi ile Edirne’nin bir kısmına da enerji verildi.