Türkiye tahvilleri düştü ve lira değer kaybetti

0
28

Türkiye hazine tahvilleri 21 ayın düşük seviyesine yöneldi. Türk Lirası, küresel ekonomik endişelerden kaynaklanan kayıpların gelişen piyasalara yayılması ve yatırımcıların Merkez Bankası’nın artan enflasyonu durdurmak için zamanında hamle yapamayacağına ilişkin spekülasyonu ile değer kaybını üçüncü güne taşıdı.

Politik baskının da etkisiyle, Şubat ayında faiz indirimine giden Merkez Bankası yetkilileri 19 Ocak’ta biraraya gelecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı’nın Pazartesi günkü sunumuna göre, enflasyon görünümünde önemli bir iyileşme olmadıkça sıkı para politikası sürdürülecek. Tüketici fiyatları ardı ardına beşinci yılda da hedeflenen oranın üzerinde seyretmeye devam ediyor.

TCMB’nin Aralık ayında gerçekleştirdiği toplantıda borçlanma maliyetlerinde artırıma gitmemesi, bazı yatırımcıların acele adım atma konusundaki kuşkularını artırdı. Türkiye’de enflasyon, artışına ikinci ayda da devam ederek Aralık ayında bir yıldan uzun bir sürenin en yükseği olan yüzde 8.8 seviyesinde gerçekleşti.

Londra merkezli Societe Generale SA gelişen piyasalar stratejisti Roxana Hulea, “Türkiye’de beklentinin üzerinde gelen enflasyon verisi ve Merkez Bankası’nın geçtiğimiz yılki yanlış adımı satış dalgasını destekledi. Tatilin ardından likiditenin geri gelmesiyle birlikte piyasanın elinde kalan tek şans enflasyon riskini ve politika hatasını yansıtmak” dedi.