Türkiye gıdada Avrupa’nın en ucuz 15. ülkesi

0
23

Türkiye, 2015 yılı Satınalma Gücü Paritesi sonuçlarına göre gıda ve alkolsüz içeceklerde Avrupa’nın en ucuz 15. ülkesi oldu. 
   
TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre, karşılaştırmalarda, 28 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke, İsviçre, İzlanda, Norveç, Türkiye, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ve Bosna-Hersek kapsandı. Türkiye için 90 olan fiyat düzeyi endeksi, gıda ve alkolsüz içeceklerin AB ortalamasından %10 daha ucuz olduğunu ve Avrupa’da 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 90 Euro ile satın alınabileceğini göstermiştir. Gıda fiyatlarında Avrupa’nın en pahalı ülkesi İsviçre ile en ucuz ülkesi Makedonya arasında yaklaşık 3 kat fark bulunmaktadır.
   
Açıklamada şu bilgiler verildi:
 
“Tütün ürünlerinde 48 olan fiyat düzeyi endeksi ile AB ortalamasından %52 daha ucuz olan Türkiye, Avrupa’nın en ucuz 6. ülkesi konumunda yer almıştır. Tütün ürünlerinde en ucuz ülke 25 endeks değeri ile Makedonya, en pahalı ülke ise 220 endeks değeri ile Norveç olup, ülkeler arası en yüksek fiyat farklılığı bu grupta gözlenmiştir.
   
Alkollü içeceklerde ise Türkiye, 190 endeks değeri ile AB ortalamasının üstünde yer alıp en pahalı 3. ülke olmuştur.  
   
Ekmek ve tahıllar grubunda yer alan ürünler, Türkiye’de AB ortalamasından %29 daha ucuza alınabilmektedir. Bu grupta en pahalı ülke 162 fiyat düzeyi endeksi ile İsviçre, en ucuz ülke ise 53 endeks değeri ile Romanya olmuştur. Et, Türkiye’de 78 endeks değeri ile AB 
ortalamasından %22 daha ucuzdur. 
   
Bu grupta ise en pahalı ülke 254 endeks değeri ile İsviçre, en ucuz ülke ise 52 endeks değeri ile Arnavutluk olmuştur.
   
Süt, peynir ve yumurtada ise en pahalı ülke 175 fiyat düzeyi endeksi ile Norveç, en ucuz ülke ise 65 fiyat düzeyi endeksi ile Polonya olmuştur. Bu grupta Türkiye, 122 endeks değeri ile AB ortalamasının üstünde yer almış ve en pahalı 8. ülke olmuştur. Ülkeler arası en az fiyat farklılaşması bu grupta gözlenmiştir.”