Türkiye füzede rotayı değiştirdi

0
40

Türkiye, dünyadaki füze teknolojisi ve ülkenin hava savunma sisteminin durumunu değerlendirerek, gelişmiş teknoloji ürünü füze savunma sistemi arayışı içerisine girdi. 

Savunma Sanayii İcra Komitesi, uzun menzilli hava ve füze savunma sisteminin yerli imkanlarla geliştirilmesi çalışmalarına ağırlık verilmesi ve bu çerçevede mevcut projenin iptal edilmesine karar verdi. Ayrıca çalışmaların mümkün olduğu kadar geniş kapsamlı ve uzun soluklu, ülke savunmasında en ileri sistemlerin kullanımına yönelik bir ortaklık anlayışında yürütülmesi yönündeki çabalara devam edilmesi kararlaştırıldı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Sıtkı Egeli, Çin füze savunma sisteminden vazgeçilmesi ve NATO ile entegre yeni bir sisteme yönelinmesinin hem teknik ve operasyonel hem de siyasi getirileri olacağını söyledi.

Egeli, “Sadece bulunduğu noktayı koruyabilen, NATO’nun diğer imkanlarından yararlanamayan bir hava savunma sistemleriyle en etkin hava savunma yeteneğine kavuşamayacağımızın somut olarak görülmesini sağlayan bir dizi olay yaşamaktayız” dedi.