‘Türkiye cazip ve fırsat dolu kazan-kazan dönemi başladı’

0
24

Piyasayla kavga ederek değil, kazan – kazan ilişkisine dayalı yol alınacağı mesajını veren Albayrak, eylülden önce geniş katılımlı, gerçekçi ve güçlü bir program paylaşacaklarını açıkladı
 
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye bir daha hiçbir zaman bu kadar cazip olmayacak. Maliyetler olarak, piyasa değerleri olarak böyle fırsat olmayacak. Türkiye’nin elinde yağ, un, şeker her şey var. Bu süreçte bizim ortak akılla, harika bir helva yapmamız lazım” dedi.
 
Albayrak, “Piyasayla kavga ederek değil, kazan – kazan ilişkisine dayalı, hep birlikte güçlü bir iletişimle yürüyeceğiz. Açık ve şeffaf olacağız” mesajını da verdi.
 
Bakan Albayrak’la Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te katıldığı G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı sırasında ekonomide yeni dönemi konuştuk. Ekonomide atılacak adımların belli olduğunu dile getiren Albayrak, bunları şöyle sıraladı:
 
“Bir, mevzuat düzenleme. İki, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri. Üç, Meclis’teki yasal düzenlemeler. Birincisine temmuz, ağustos yavaş yavaş başlayacağız. Kararnamelerle ilgili süreci  ağustos, eylüle kadar netleştireceğiz, OVP (Orta Vadeli Program) netleştikten sonra…
 
Meclis açılır açılmaz da yasal düzenlemeleri haiz alt kırılımlarla ilgili paketi Meclis’ten çıkarmaya çalışacağız. Bu süreçlerin ardından şunu ortaya koyacağız: Artık bahane yok.”
 
GÜÇLÜ STRATEJİK PLAN
Türkiye’nin reyting kurumlarından yatırımcılara kadar çok daha geniş ve farklı bir perspektifte, güçlü bir stratejik plan çerçevesinde iletişimini çok kuvvetli sürdüreceğini belirten Albayrak, “Kendi tezimizi doğru üslupla, doğru bir altyapıyla, doğru rasyonel gerekçelerle sağlam bir şekilde ifade edeceğiz” dedi.
 
Ekonomideki eleştirilerle ilgili soru üzerine ise Albayrak şunları söyledi:
 
“Cari açıkla ilgili benzer tespitleri yapıyoruz. Bunların bir kısmı bizle ilgili, bir kısmı algıyla ilgili. Biz üzerimize düşenleri yapacağız. Emin olun bu noktada rasyonel bakan piyasanın kahir ekseriyeti süreci pragmatist okur.
 
Bu dönemle ilgili şu çok net: Türkiye bir daha hiçbir zaman bu kadar cazip olmayacak. Maliyetler olarak, piyasa değerleri olarak böyle fırsat olmayacak. Türkiye’nin elinde yağ, un, şeker her şey var bu süreçte bizim ortak akılla harika bir helva yapmamız lazım.”
 
Son 1 – 1.5 yılın dalgalanma sürecinin enflasyon üzerinde geçişken bir etki oluşturduğunu, bunun kalıcı olmadığını belirten Albayrak, şöyle konuştu:
 
GELECEK ÇOK SAĞLAM…

“Türkiye’nin gelecek vizyonu çok daha sağlam bir kazan-kazan resmi vaat ediyor. Güçlü adımlarla enflasyonda hissedilir iyileşme sağlayacağız. Para politikaları, maliye politikaları, harcamalar ve likidite politikaları kapsamında, enflasyonla mücadele çok daha uyumlu ve koordineli seyredecek. Türkiye’nin bir daha bu dalgalanmaları yaşamaması için kısa ve orta vadede mücadelenin altyapısını güçlü şekilde kurgulayacağız” dedi.
 
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, G20’nin ‘Aile Fotoğrafı’ çekimine katıldı. Albayrak, “Küresel ticaretin çok zorlu sınamalardan geçtiği bir dönemde ve Türkiye açısından da yeni dönemin başlangıcı olması itibarıyla yoğun bir ekonomi diplomasisi içeren tarihi ve kritik bir zirve oldu” dedi.
 
Hedef önce büyüme mi yoksa enflasyon mu?
 Bakan Albayrak, ‘Öncelikli hedef büyüme mi, enflasyon mu?’ sorusu üzerine şu yanıtı verdi:
 
“Benim baktığım hikâye şudur: Fiyat istikrarı ve büyüme birbirine alternatif değil. Ama tabii ki önümüzdeki süreçte daha gerçekçi ve sağlam bir şekilde ilerleyeceğiz. Birbirini tamamlayacak şekilde başaran örnekler var.
 
Ayakları sağlam yere basan, sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme trendini yakalamayı hedefliyoruz. 
 
Türkiye, yetişmiş insan gücü, güçlü enerji, ulaşım, iletişim altyapısı, çeşitlendirilmiş endüstrisi ve sermaye yapısı ile bölgesinde çok güçlü ve farklı konumda olan bir ülke. Türkiye on yıllardır süre gelen sahte korkularla, kaygılarla, travmalarla mücadele ede ede 16 yılda hepsini geride bıraktı.”
 
Dinamik ekip ve güçlü iletişim

 Berat Albayrak, “Biz yeni dönemin çalışma yöntemini çok daha güçlü ve dinamik bir bakış açısıyla kurgulayacağız. Özel sektörden profesyonellerle desteklediğimiz güçlü bir ekiple yürüteceğiz.
 
Bu ekibin yanında her konu ve alanda oluşturacağımız dar ekiplerle çok daha aktif ve sonuç odaklı bir süreç yönetimi uygulayacağız. Dolayısıyla, çalışma prensipleri, ekip ve buna dayalı yönetim mantığı yeni ekonomi sürecinde çok daha dinamik olacak.
 
İkinci olarak, iletişim süreci çok ama çok güçlü olacak. Genel stratejilerimizle birlikte iletişim planı da çalışıyoruz. Aynı hedef doğrultusunda, hızlı, eşgüdümlü bir iletişim stratejisini, tüm paydaşlarla, hem kamu hem özel uygulayacağız” mesajını da verdi.
 
KASITLI ALGI SÜRECİ UYARISI
Bakan Albayrak, “Biz piyasayla kavga ederek değil, kazan – kazan ilişkisine dayalı hep birlikte bir güçlü bir iletişimle yürüyeceğiz. Açık ve şeffaf olacağız” dedi.
 
Son 15 senede belirli dönemlerde aynı dalgalanmaların ve süreçlerin yaşandığına dikkat çeken Albayrak, şunları söyledi:
 
“Türkiye bir daha bu viraja girmemek için tüm altyapıyı güçlü bir noktaya taşıyacağız.
 
Süreçleri anlamaya çalışanların, belirsizlik endişesi olanların tamamının beklentilerini bu güçlü iletişimle karşılayacağız. Ama kasıtlı bir algı ve Türkiye’ye karşı operasyon olarak değerlendirecek süreçlere girenler için ise şunu söylüyorum: Kaybetme pahasına, zarar etme pahasına bir girişim olur onlar için.”
 
Az harcama için mutabakat var
 Disiplinli bir şekilde harcamaların azaltılması hususunda mutabakat olduğunu dile getiren Albayrak, şunları söyledi:
 
“Burada şimdilik bir oran vermeyeyim ama, cari harcamaların dışında yatırım harcamalarına dayalı belli bir yüzde hepsinden azaltıma gidecek bir süreci başlattık. Gelir tarafı da; bedelli, imar ve vergi barışı ile önemli bir konsolidasyonu sağlayacak. Maliyenin kendi içinde de performans modeli uygulayacağız.
 
KDV konusu başta olmak üzere farklı konularda çalışmalar başladı.
 
Biz bir genel bütçe kalemleri içerisinde reel sektörün hayatını idame ettirdiği yaşam alanlarıyla alakalı bir kısıtlama, sınırlamadan ziyade üretim ekonomisini destekleyecek bir sistemsel dönüşümün adımlarını atacağız.”
 
‘Piyasanın önünde olacağız’
5 yıllık dönemin bir stratejik planlamasını yapacaklarını dile getiren Albayrak, şunları anlattı:
 
“Bu süreçte günlük yaşayan, sabah öyle oldu, öğlen böyle diyen, anlık gelişmelere takılan bir yaklaşım görmeyeceksiniz. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve ekonomisi en güçlü temellere, dinamiklere ve altyapıya sahip ülkelerden.
 
Bakanlığımız döneminde hiçbir zaman bize bağlı konularla ilgili piyasanın gerisinde olmayacağız. Piyasanın önünde olacağız. Siyaset toplumun önünü açar. Toplumun önüne vizyon, proje, gelecek, ümit, umut koyar.”
 
Anahtar kelime: Uyum, uyum, uyum
İlk ziyaretleri BDDK ve Bankalar Birliği’ne yaptığını hatırlatan Albayrak, şunları dile getirdi:
 
“Tüm paydaşlarla iletişimimizi, kazan – kazan anlayışı ile kurgulayacağız. Bu sistemin içerisindeki her bir paydaş bizim için kıymetli, her birinin görüşlerinden, yaklaşımlarından maksimum faydalanmak zorundayız.
 
Bu dönem bu iletişimin en kritik ve anahtar kelimesi ‘uyum’ olacak. Uyum, uyum, uyum.
 
Finansal İstikrar Komitesi’ni topladık. Çok farklı bir yapıyla benim Başkanlığımda toplanacak. Tüm paydaşların katkısını sağlayacağız. Bu toplantıları haftalık yapacağız.
 
Çünkü siz para politikasını maliye politikasından, maliye politikasını enflasyon politikasından ayırıp yönetmeye çalıştığınızda, uyumdan ve ortak hedefe ulaşma noktasında başarıdan bahsetmeniz çok zor.
 
Tüm paydaşları dinleme süreci başlatacağız. Akademik camiayı, ekonomi yazarlarını, medyadaki isimleri periyodik toplantılarla dinleyeceğiz. Çünkü hep şuna inanıyorum: Akıllı olan aklını, daha akıllı olan başkalarının da aklını kullanır. Herkesin aklını kullanmak lazım, herkesin aklına ihtiyacımız var.”
 
Hiç olmadığı kadar etkin bir ‘Merkez’
Merkez Bankası’nın en kaliteli insan kaynağına sahip kurumların başında geldiğini söyleyen Albayrak, şöyle konuştu:
 
“İktisadi hayatı doğru görüyor, kurguluyor, buna göre analizlerini yapacak, adımlarını atacak. Tüm süreçlerde hiç olmadığı kadar etkin bir Merkez Bankası temel hedeflerimiz arasında yer alıyor.
 
Biz, piyasa dinamikleri uyumlu, reel iktisadi hayatın gerçekleriyle uyuşan şekilde, küresel finansal sisteminin tamamıyla koordineli ve güçlü bir  diplomatik iletişimle çok daha sağlam bir şekilde yürüyeceğiz.
 
Kademeli olarak BDDK, SPK, Hazine ve Maliye başta olmak üzere, ekonominin sac ayaklarına yönelik somut gelişmeler yaşanacak. Arzu ettiğimiz koordinasyon ve etkinliğin sağlanmasına yönelik adımlar atılacak. Kararname ve yasal düzenlemeler ile bu süreci tamamlayıp, 3 aylık bir süreçte yeni fotoğrafı ortaya koyacağız.”
 
Merkez Bankası Başkanı’nın görev süresiyle ilgili de Albayrak, “Çok farklı görev süreleri olan kurullar var. 6 yıl, 5 yıl, 4 yıl, 3 yıl vs… Hepsiyle ilgili bir düzenleme yapıldı, hepsi 4 yılla sabitlendi” dedi.
 
Eylülü bulmadan çok güçlü program
Yeni dönemin altyapısını oluşturduktan sonra çok boyutlu bir ekonomik diplomasi  başlatacaklarını belirten Albayrak, “İnşallah eylülü bulmadan sadece Kalkınma, Hazine ya da Merkez’in değil, tüm bankaların, reel sektörün, finans çevrelerinin, akademinin de içinde olduğu, bugüne kadar olmadığı kadar gerçekçi, güçlü ve sağlam alt başlıklarıyla desteklenmiş bir programı paylaşacağız. Burada gerçekçiden kastımız, küresel dinamiklerdeki değişikliklere, sınamalara, çok daha sağlam bir temelle yaklaşan bir program” dedi.